Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 23 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

10 simpele manieren om dankbaarheid uit te drukken

Het tonen van dankbaarheid is een goede manier om je eigen geluk én dat van anderen te verhogen. Er zijn tientallen manieren waarop je dit kunt doen. Variërend van een simpele ‘dankjewel’ tot het bewijzen van een dienst of het geven van een cadeau. Al is het gebaar nog zo klein, de ander zal er blij mee zijn. Dit zijn 10 simpele manieren om je dankbaarheid uit te drukken.

Een klein gebaar doet wonderen

Je hoeft niet eens de woorden dankjewel uit te spreken om dankbaarheid te tonen. Ook een glimlach, een handdruk of een knipoog kan al veel betekenen. Het laat zien dat je de ander erkent. En dat is wat we graag willen.

Introduceer twee van je vrienden aan elkaar

Vriendschappen zijn een van de mooiste dingen van het leven. Dus wat is nou een betere manier om je vrienden te bedanken, dan ze te helpen meer positieve relaties te creëren. Door twee vrienden aan elkaar te koppelen (met een vriendschappelijke of romantische insteek), laat je zien dat je om ze geeft.

Doneer kleding aan de lokale daklozenopvang

Er zijn vast kledingstukken die je nooit meer aandoet. Omdat ze te klein zijn geworden of gewoon omdat je ze niet meer mooi vindt. Door deze kleren te doneren aan de daklozenopvang help je niet alleen mensen die het nodig hebben, maar toon je ook dankbaarheid voor degene die de kleding gemaakt hebben.

Lees ook: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Like social media posts

Het klinkt misschien gek, maar het liken van een social media post kan veel voor iemand betekenen. Het is een kleine moeite om op berichten en foto’s van vrienden te reageren en een leuke manier om je dankbaarheid te tonen.

Maak en deel een lijstje van iemands goede eigenschappen

Je bent samen met je partner en gaat om met bepaalde vrienden omdat ze leuk zijn. Maar wát maakt ze nou zo leuk? Maak een lijstje met iemands goede eigenschappen en geef dat aan de persoon in kwestie, om te laten zien hoe dankbaar je bent dat hij of zij in jouw leven is.

Deel positieve ervaringen met anderen

Heb je het afgelopen weekend bij een leuk restaurant gegeten of heb je ergens een mooie trui weten te scoren? Laat het anderen weten. Je kunt vrienden de tip geven om ook eens naar het restaurant toe te gaan, maar je kunt ook de kok een compliment geven over zijn kookkunsten.

Stop je telefoon weg als je met anderen bent

Niets zo ongeïnteresseerd als iemand die tijdens een gesprek op zijn telefoon zit te turen. Dus ben je in het gezelschap van anderen, stop dan je telefoon even weg. Laat zien dat je écht geïnteresseerd bent en toon belangstelling. Daarmee laat je zien: je bent het waard om tijd aan te besteden.

Schrijf een handgeschreven brief

Een lief berichtje sturen via Whatsapp is natuurlijk altijd goed, maar wat veel specialer is, is een handgeschreven brief. Hiermee maak je veel meer impact en laat je zien dat je moeite hebt gedaan voor de ander.

Must read: Dit kan dankbaarheid je allemaal brengen

Leer iemand iets nieuws

We hebben allemaal unieke talenten. Klein of groot, dat doet er niet toe. Door te delen wat we weten, kunnen we niet alleen onze waardering voor anderen laten zien, maar ook dankbaarheid tonen voor onze eigen kennis en vaardigheden.

Raap afval op en gooi het weg

Tot slot kunnen we naast het tonen van dankbaarheid voor mensen, ook dankbaarheid tonen voor de wereld om ons heen. Bijvoorbeeld door het afval dat je ziet liggen op te rapen en weg te gooien. Het is een kleine moeite en als we het allemaal wat meer zouden doen, dan zou de wereld een stuk schoner zijn.

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️