Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 5 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je de wereld hoogstpersoonlijk een stukje groener vandaag

Op 5 juni organiseert de Verenigde Naties naar goede gewoonte de Wereld Milieudag. De actie wordt al sinds 1974 opgezet om de problematiek over klimaatverandering onder de aandacht te brengen, maar vandaag is deze dag relevanter dan ooit.

Inmiddels is bekend dat als het wereldwijd 0,5 graad (!) warmer wordt, dat invloed heeft op miljoenen mensen, er koralen uitroeien en we veel meer hittegolven kunnen verwachten. Kortom: we hebben er allen baat bij om ons steentje bij te dragen aan een groenere wereld.

Zo maak je de wereld een stukje groener

Hoewel het soms lijkt alsof het vooral de grote wereldmachten zijn die verandering teweeg kunnen brengen, hebben we (gelukkig) ook zélf heel wat in handen. De wereld een stukje groener maken kan ook aan de hand van kleine, individuele aanpassingen waarmee je vandaag nog kunt beginnen.

1. Eet vaker plantaardig

We kunnen er niet genoeg op hameren: de wereld groener maken begint écht op je bord. Dat komt voornamelijk omdat de vleesindustrie bij uitstek de grootste impact heeft op de planeet.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zonder de vlees- of zuivelconsumptie de totale landbouwgrond met meer dan 75 procent kan worden verminderd.

Vlees en zuivel (vaker) links laten liggen is dus een vanzelfsprekendheid als je een beetje begaan bent met onze planeet. Het goede nieuws? Er zijn zóveel lekkere plantaardige gerechten. Van heerlijke vegan ontbijtjes tot de lekkerste Aziatische currysoepen. Hier vind je meer tips voor alles wat te maken heeft met een plantaardige levensstijl.

Tip: Abbot Kinney’s lanceerde onlangs twee nieuwe smaken vegan ijs: double cacao en mango-passievrucht ijs

2. Kies voor groene energie

Wereld Milieudag is misschien wel de perfecte dag om over te stappen op groene stroom. De Consumentenbond onderzocht samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 29 energieleveranciers. Hier vind je op welke leverancier je het beste kan overstappen om de wereld een handje te helpen.

Je kunt ook zelf energie opwekken, door zonnepanelen aan te schaffen. Met een set van 10 zonnepanelen bespaar je elk jaar 1000 kilo CO2. Maar lees je eerst in over alles wat je moet weten over zonnepanelen voordat je ermee begint.

3. Reis meer binnen eigen land

Dat de vliegsector gigantisch vervuilend is voor de planeet, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Daarom zijn we bij Bedrock groot voorstander van reizen binnen Nederland. Want hoewel dat net iets minder exotisch klinkt als gaan backpacken in Thailand of Argentinië, heeft Nederland óók juist heel veel te bieden.

Tip: Bestemming offline: deze 5 tiny houses kan je gewoon huren in Nederland

Eerder deze week tipten we nog 7 dromerige vakantiehuisjes in de Nederlandse bossen en ook in onze rubriek Bedrock ontdekt Nederland kun je heel wat inspiratie opdoen.

4. Maak je tuin groener

Is Wereld Milieudag geen prima excuus om je tuin eens goed onder handen te nemen? En dan bedoelen we vooral: groener te maken. Want wist je dat slechts eenderde van de tuinen bedekt is met groen? Een groene tuin zorgt levert namelijk meer biodiversiteit op en zorgt voor een betere C02-reductie. Daarna biedt het ook nog eens verkoeling in steden én ziet het ook gewoon nog eens hartstikke leuk uit.

5. Ga voor tweedehandskleding

Naast de voedingsindustrie en de transportindustrie is ook de kledingindustrie één van de grootste bijdragers aan klimaatopwarming. Door je garderobe (figuurlijk) te vergroenen zorg je dus automatisch voor een groenere aarde.

Lees ook: 8 regels voor het behouden van een compacte kledingkast

Hoe je dat doet? Koop minder (zoals journalist Malu, die een jaar lang geen kleding koopt) en áls je koopt, koop dan vaker tweedehands of van een duurzaam modelabel.

6. Maak jouw eigen keuzes

En tot slot: maak vooral ook jouw eigen keuzes en gebruik je gezond verstand. Niemand kan op alle fronten ‘heilig’ leven, en dat is oké. Ben jij bijvoorbeeld, naast de klimaatimpact, ook erg begaan met het welzijn van dieren? Gebruik dat dan als extra stimulans om minder vlees te eten en probeer vooral op dat vlak zo goed mogelijk je best te doen.

Of schrik jij vooral van de enorme vervuiling die de fast fashion-industrie met zich meebrengt? Kies er dan voor om je focus eerder op een duurzame garderobe te leggen.

Wij geloven erin dat alle kleine beetjes helpen. Niet alleen in de concrete zin, maar ook omdat je anderen zal inspireren. En onderschat nooit de kracht van het butterfly effect!

Meer over klimaat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️