Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 5 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe gezond zijn vijgen eigenlijk? 6 voordelen van de vijg

Bij een bewust leven hoort volgens ons ook een gezond leven. Daarom pluizen we bij Bedrock regelmatig uit welke voor- en nadelen bepaalde voeding heeft. Na gember (waarvan je blijkbaar niet te veel wilt eten), kurkuma, pindakaas en honing, onderzoeken we nu ook alle gezondheidsvoordelen van de heerlijke vrucht… de vijg!

Vijgen staan misschien niet dagelijks op je boodschappenlijstje, maar dat is zometeen misschien wel anders. Een vijg zit namelijk boordevol voedingstoffen.

Hoe gezond is een vijg?

We weten allemaal dat het gezond is om tenminste 2 stuks fruit per dag te eten om aan je hoeveelheid vitaminen en mineralen te komen. Maar eet je meer dan 2 stuks fruit per dag, dan is de kans groot dat je een teveel aan suikers binnenkrijgt.

Een vijg behoort ook tot de vruchten, maar toch ligt ‘ie meestal niet in je fruitmand. Een vijg wordt vaak geserveerd op een bedje van sla, in een salade of pronkt op een kaasplank. De zoete en toch stugge smaak, maakt ‘m bijzonder in z’n smaak.

Ook lezen: Hoe voeding je kan helpen naar een positief (of juist negatief) zelfbeeld, én tips van een deskundige

Maar vijgen blijken – naast het feit dat ze vitaminen bevatten – nog veel meer interessante gezondheidsvoordelen te hebben.

Stoelgang en spijsvertering

Vijgen zitten bommetje vol vezels, wat het een perfecte snack maakt. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn goed voor de stoelgang (vezels bevorderen een gezonde darmwerking) en de spijsvertering.

Bloeddruk

Vijgen bevatten veel van het mineraal kalium. Dat is voor veel lichaamsfuncties goed, maar vooral voor het op peil houden van je hartslag en bloedruk. Uit onderzoeken blijkt dat het eten van vijgen kan zorgen voor een lagere bloeddruk!

Goede cellen

Een ander stofje dat je vindt in een vijg, heet quercetine. Wij hadden er ook nog nooit eerder van gehoord, maar verschillende onderzoeken tonen aan dat het een positieve werking heeft op cellen in je dikke darm en longen.

Vijgen bevatten ook een stofje dat luteoline heet. Het is in staat om vrije radicalen te neutraliseren en zou ook gunstig voor de cellen in je huid zijn. Score!

Huid en stofwisseling

Vijgen bevatten veel van vitamine A en B. Nu denk je misschien ‘Hé, die hoor je niet vaak’. Klopt! Maar ze zijn niet minder onbelangrijk,  vitamine A en B dragen namelijk bij aan een goede huid en stofwisseling.

Ook lezen: Een stralende huid komt van binnenuit: dit wil je eten voor een mooie huid

Sterkere botten

Zo’n 100 gram vijgen bevat ongeveer 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveel calcium. Calcium is een mineraal dat bijdraagt aan sterkere botten en helpt ouderdomsziekten zoals osteoprose te voorkomen.

Betere bloedsuikerspiegel

Kalium heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Het zorgt bijvoorbeeld ook voor de regulatie van je bloedsuikerspiegel, na het eten bijvoorbeeld. Dat komt omdat kalium zorgt voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel en daardoor bijvoorbeeld de bekende after diner dip voorkomt.

Gedroogd of niet?

Vijgen eet je gedroogd of vers. Hou er rekening mee dat zodra een vijg wordt gedroogd, het een stuk meer suiker en calorieën bevat. Zo’n 100 gram gedroogde vijgen bevat ongeveer 270 calorieën.

Als je er niet te veel van eet zijn vijgen een gezonde toevoeging aan je gezonde levensstijl! Inspiratie nodig? Dit recept vind je vast lekker: een zomerse fruitsalade met een twist.

Meer health vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️