Vega Vrijdag: zo maak je zomerse fruitsalade met een twist

Tijd voor een nieuwe Vega Vrijdag! Normaal delen we op de dag voor het weekend een heerlijk vegetarisch recept van Culy, maar dit keer geven we je gewoon inspiratie voor een hele range aan zomerse fruitsalades waar je eindeloos mee kunt variëren. Zomer betekent immers dat ons favoriete fruit eindelijk in het seizoen is: van kersen, aardbeien en frambozen tot vijgen en pruimen. Een fruitsalade met een mix van die dingen is natuurlijk op zich al heerlijk, maar nog leuker is om een beetje te experimenteren en fruitsalade met een twist te maken.

Allereerst is dé ultieme tip voor fruitsalades dat je je fruit in kleine blokjes moet snijden. Mensen zijn vaak geneigd grote blokken meloen en ananas met hele aardbeien te mengen, maar het fijne aan een salade is juist dat je al die dingen tegelijk kunt eten. Als je kleine blokjes van verschillende fruitsoorten in één hap kunt combineren, is dat perfect.

Grill je fruit even

Bij fruitsalade denk je waarschijnlijk vooral een koud en fris, maar je fruit kort roosteren op de barbecue of onder de grill maakt het extra lekker zoet. Dat hoeft en kan niet altijd, maar wel met bijvoorbeeld citrusvruchten, perzik en nectarines, mango, kiwi, vijgen, ananas en noem zo maar op. Een beetje honing of agavesiroop maakt het dan extra lekker.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze salade van op de barbeque gegrilde perzik met Burrata? Heerlijk als bijgerecht bij je vega BBQ! En het recept neemt ook mooi de andere tips uit dit rijtje mee.

Gebruik dressings en kruiden in je fruitsalade met een twist

Want je hoeft niet te stoppen bij alleen fruit: het is juist leuk om ook andere smaakmakers te gebruiken. Munt maakt je salade bijvoorbeeld lekker fris, basilicum juist wat kruidig, en zwarte peper geeft een beetje pit. Ook dingen als balsamico-azijn (bijvoorbeeld bij aardbeien of watermeloen) en granaatappelmelasse kunnen erg goede toevoegingen zijn aan je fruitsalade met een twist.

Probeer bijvoorbeeld eens een salade van watermeloen, granaatappelpitjes, dadels, munt en zwarte peper.

Voeg een scheutje alcohol toe

‘Normale dressings’ kunnen je salade al opfleuren, maar dat geldt zeker ook voor alcohol. Likeuren zoals Grand Marnier en limoncello zijn logische keuzes omdat ze fruitig smaken, maar je kunt ook out of the box denken en het bittere Campari toevoegen aan watermeloen of bitterzoete Maraschino aan tropische vruchten, leert TASTE ons. Zo maak je je fruitsalade gemakkelijk kruidig of bloemig.

Proberen? Dit recept voor watermeloensalade met witte port en geroosterde amandelen is supersimpel.

Maak een hartige fruitsalade

En wil je helemaal van het zoete geheel af? Ook hartige dingen als groenten, kaas en noten kun je prima toevoegen. Gekarameliseerde rode uit smaakt heerlijk bij perzik en framboos, en blauwe kaas met peer en walnoten is een klassieke combinatie (ook druiven en vijgen zijn daar lekker bij).

Maak bijvoorbeeld deze hartige Aziatische meloensalade met munt en pinda’s, waar je zelf vegan vissaus voor kunt maken. Of ga voor roedjak, een hartige Indonesische fruitsalade met een pittige dressing van palmsuiker, chilipepers en pinda’s. Yum!

Meer zomerse vegetarische recepten:

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatiehelemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Culy

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ gratis kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: zo maak je zomerse fruitsalade met een twist
Sluiten