Vega Vrijdag: gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten

Ben je nooit zo’n fan van courgettes omdat ze zo weinig smaak hebben? Zoek niet verder: dit recept voor gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten is er speciaal om je op andere gedachten te brengen. Door de courgettes eerst te stoven en daarna te karameliseren, transformeer je de groente tot een smaakbom eersteklas, belooft Culy.

En het is nog lekker zomers ook! Jup, geef ons nóg maar een vega BBQ dit weekend.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen:

  • 3 courgettes (gele of groene)
  • 1/2 theelepel zout
  • Handje hazelnoten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 klein bosje munt
  • 1 kleine teen knoflook
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 3/4 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel gedroogde chili
  • 1/2 citroen
  • 250 gram ricotta
Afbeelding van gekarameliseerde courgettes vega recept 2

Zo maak je gekarameliseerde courgettes met ricotto:

Snijd de courgettes over de lengte in tweeën (ook door het kroontje heen). Hussel ze met het zout en leg ze in een vergiet om uit te lekken. Daarin mogen ze 10 t0t 30 minuten uitrusten.

Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn, hak ze en zet ze opzij.

Maak dan de marinade: doe 3 takjes verse munt in een grote kom en meng met de knoflook, witte wijnazijn, suiker, de gedroogde chili en twee eetlepels van de olijfolie.

Verhit twee eetlepels van de olijfolie op medium tot hoog vuur in een grote pan – liefst eentje met gietijzeren bodem – waar de courgettes allemaal inpassen. Gebruik indien nodig twee pannen. Leg de courgettes er naast elkaar in, met het snijvlak naar beneden. Snijd ze eventueel in tweeën om ze beter te laten passen.

Laat de courgettes zo in vijf minuten bruin bakken en beweeg de pan af en toe rond. Draai daarna het vuur lager naar medium-laag, leg een deksel op de pan en laat de courgettes in 15 minuten gaar stomen. Beweeg ondertussen af en toe de pan heen en weer.

Leg de courgettes op een snijplank om iets af te koelen en snijd ze daarna in stukken van 5 centimeter. Leg ze in de marinade, voeg naar smaak zout en peper toe en laat de courgettes zo 15 minuten in de marinade staan.

Meng de ricotta met de rasp van de halve citroen, een eetlepel olijfolie en een snuf zout. Smeer het mengsel uit over een grote schaal. Haal de takjes munt uit de marinade en verdeel de gekarameliseerde courgettes en de marinade over de ricotta.

Verdeel de rest van de munt erover, bestrooi met de hazelnoten en knijp er wat sap uit de citroen over uit. Maak af met nog wat olijfolie. Eet smakelijk!

Meer lekke vegetarische recepten:

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten
Sluiten