Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 25 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Deze 11 natuurdocumentaires komen nú naar Nederland en zijn een must see

Of je nu een doorgewinterde outdoor lover bent of je vooral erg comfortabel bent op de bank: als mens is het onze plicht om ons in te lezen over de plek waarop we leven en daar goed voor te zorgen. Maar hoe krijg je nou een betere feeling met de aarde en al haar prachtige wonderen dan hoogstpersoonlijk een kijkje nemen? Oké vooruit: met een documentaire over het outdoor-leven in de Rocky Mountains of over overbevissing in Antartica kom je óók een heel eind. Hoog tijd om in de mooiste natuurdocumentaires te duiken!

Hou je agenda de komende maand alvast vrij voor de nodige culturele input en avondjes naar de bioscoop, want dit voorjaar komen er een paar grote filmfestivals naar Nederland. We kunnen dus hoogstpersoonlijk een bezoekje brengen aan toffe theaters waar tientallen verschillende gloednieuwe, must see outdoor- en natuurdocumentaires worden tentoongesteld. We like!

De nieuwste must see natuurdocumentaires

Op 25 maart 2024 komt de Banff Film Tour naar Nederland en kunnen we door het hele land de nieuwste natuur- en avonturenfilms bekijken. Het filmfestival is een ware hotspot voor mening outdoorfan en filmmakers, dus een extra goede reden om op bezoek te gaan als je het aan ons vraagt.

Vlak daarna komt in begin april de Internationale Ocean Film Tour naar Nederland met de vijf mooiste oceaan- en natuurdocumentaires.

Het zijn stuk voor stuk short movies (die je op één avond ziet) die je direct doen lonken naar avontuur! Believe us, deze films wil je niet missen:

1. Cross Countries

De mountainbiker Kilian Bron neemt ons mee op een reis door heel Noord-Amerika, van Sedona via Squamish en Grand Junction helemaal naar de urban jungle New York. Hij rijdt door fietsparken en off road trails en fietst via nieuwe routes door de woestijn en bossen.

2. Reel Rock: DNA

DNA, de letters staan voor de zwaarste klimroutes ter wereld. De film volgt de Franse klimmer Sébastien Bouin die de route als eerst in 2022 beklom is zogezegd futuristisch, absurd en next-level. Benieuwd? Je volgt Bouin in de film van dichtbij in de film Reel Rock: DNA.

3. Subterranean

De twee grotonderzoekers Katie Graham en Franck Tuot willen de diepste en langste grot van British Columbia zien te vinden. Ze verzamelen twee vastberaden teams en beginnen aan een meerdaagse ondergrondse expeditie…

4. Chronoception

Een groepje freeriders (skiën waarbij je per parachute de berg benadert) gaat op avontuur in Kirgizië. Gefascineerd door de machtige toppen van het westelijke Tian Shan-gebergte ondernemen ze een zware reis door de uitgestrekte Kirgizische Steppe. Ze raken tot op hun oren verzeild in de mystieke wereld van de Kirgizische nomaden.

5. Desert Wings

Samen met zes paragliders en hun paramotoren ontdek je in Desert Wings de prachtige woestijnlandschappen van het Amerikaanse zuidwesten – helemaal vanuit het perspectief van de vogel. Adembenemend!

6. Mustafa Ceylan

Als het aan zijn vader had gelegen, was Mustafa Ceylan beslist een beroemde voetballer geworden. Maar toen hij op 15-jarige leeftijd het skiën ontdekte, veranderden al die plannen. Dag voetbalveld, hallo snowpark!

Vanaf dat moment scherpte hij zijn freestyle-trucs op elk vrij moment aan, onverstoord door de veelvuldige valpartijen. Zijn doorzettingsvermogen werd beloond. Tegenwoordig kan Mustafa zich geen leven voorstellen zonder skiën. Hij blijft een enthousiaste freestyler, werkt bij een skiwinkel en maakt skifilms. En wie weet wat de toekomst brengt…

Tickets voor de Banff Film Tour: zijn nu nog beschikbaar voor theaters in Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam via de website.
Data: 25 & 26 maart 2024

7. Return to Antartica

Kapitein Peter Hammarstedt en zijn team van Sea Shepherd Global zijn op een missie naar Antarctica om het bewustzijn te vergroten op het gebied van de uitgebreide overbevissing van krill. Deze schaaldieren, zijn de belangrijkste voedselbron voor walvissen, pinguïns, zeehonden en zeevogels. Bovendien spelen ze een cruciale rol in het Antarctische ecosysteem door aanzienlijke hoeveelheden koolstofdioxide vast te leggen via hun uitscheidingen.

8. Born to Windsurf

Bjørn Dunkerbeck heeft in 42 wereldkampioenschappen windsurfen gewonnen, maar kan hij nog meer doen? Nu, op 51-jarige leeftijd, wil hij het nog een keer proberen en gaat hij voor een nieuw wereldsnelheidsrecord.

In Born to Windsurf wordt hij gevolgd naar Namibië, waar hij probeert 100 km/u (!) te bereiken. Ook zijn zoon Liam concurreert op wereldniveau en treedt in de sportieve voetsporen van zijn vader.

9. Havana Libre

Als je in Cuba surft, moet je zowel het strand als de golven in de gaten houden. Surfen in Cuba is illegaal, wat voor surfers als Frank en Yaya het dagelijkse leven is. De surfcultuur vindt hier alleen in de schaduw plaats, dus officiële wedstrijden zijn onmogelijk. Juist in Cuba, waar sport en vooral Olympische disciplines doorgaans hoog gewaardeerd worden, wordt surfen door de staat niet als sport erkend.

Havana Libre volgt Frank en Yaya sinds 2016 een aantal jaren en geeft diepgaand inzicht in de illegale subcultuur van surfers in Cuba. De film documenteert hun campagne voor de legalisering van hun sport, hun verlangen naar extra vrijheden en de obstakels waarmee de jongere generatie wordt geconfronteerd.

10. Ice Mermaid

Zodra ijszwemmer Melissa Kegler (zonder stereotype atletisch lichaam) haar 1,6 kilometer op haar naam heeft staan, verlangt ze al naar meer. Ze wil nu ruim twee kilometer in ijskoud water zwemmen en een nieuw Amerikaans record vestigen. Zwemmen in water onder de vijf graden Celsius, zonder wetsuit, is fysiek zeer zwaar. Melissa traint al jaren voor deze sportieve uitdaging. Melissa laat zien dat records voor iedereen haalbaar zijn!

11. Older then trees

Haaien en roggen bestaan al meer dan 400 miljoen jaar. Sommige soorten zwommen al in de oceanen voordat er bomen op aarde waren. Maar deze oude soorten zijn in gevaar. Zeebioloog James Lea heeft zijn onderzoek de afgelopen twintig jaar op haaien gericht en is in deze korte tijd getuige geweest van een steile bevolkingsdaling. Deze populaties zeedieren lijden onder de grootschalige jacht en kunnen zich niet herstellen. Een ware leerzame must see!

Tickets: zijn te verkrijgen voor Haarlem, Eindhoven, Rotterdam, Amersfoort, Den haag, Utrecht, Groningen en Amsterdam via de website.
Data: 6 t/m 12 april 2024

Waarom is reizen zo magisch? We interviewen Rosa Bertram over vrijheid, struggles en levenslessen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️