Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 26 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Airbags, grote smartphones en nog 4 dingen die op een mannenwereld zijn ingericht

In Nederland zit het best goed met de rechten van vrouwen, zou je denken. Een slinkende loonkloof, stemrecht dat vanzelfsprekend is… Toch zijn heel wat dingen nog altijd op een mannenwereld ingericht, zo onthulde feministe Caroline Criado Perez vier jaar geleden al in haar boek.

Leven in een mannenwereld: Caroline Criado Perez zette de feiten op een rij

In Invisble Women: exposing data bias in a world designed for men zette Criado Perez een heleboel cijfers op een rij. Juist doordat ze het bij de cijfers hield, werd het zo’n indrukwekkend boek: de feministe zette niet op papier waarom zij vond dat het anders moest, ze benoemde simpelweg waar het op stond. Hoewel het boek in 2020 uitkwam, is het vier jaar later nog even relevant. Daarom een paar van haar bevindingen op een rij.

Smartphones

Heb je eindelijk die nieuwe telefoon in handen, kom je erachter dat je ‘m helemaal niet comfortabel kunt bedienen. Volgens Criado Perez worden prototypes van telefoons ontworpen op basis van mannenhanden, die over het algemeen een stuk groter zijn. Het resultaat? Vrouwen krijgen vaker last van pijnlijke gewrichten in hun hand en kromme vingers bij regelmatig telefoongebruik.

Airbags

Misschien wel één van de shockerendste feiten uit haar boek: airbags worden vrijwel altijd op mannenlichamen getest. Hierdoor lopen vrouwen 47 procent meer kans op serieuze verwondingen bij een auto-ongeluk en 17 procent meer kans op overlijden. En dat allemaal omdat de man als ‘standaard‘ wordt gezien..

Slimme technologie

‘Hé, Siri! Siri?! Halloooo, Siri?’ Grote kans dat je als vrouw regelmatig genegeerd wordt door de slimme technologie in je huis. Zó slim zijn die apparaten namelijk ook weer niet: de kans dat ze eerder de stem van een man herkennen, is volgens Criado Perez zo’n 70 procent.

Muziekinstrumenten

Mogen alleen mannen piano spelen? Als je kijkt naar het ontwerpproces achter instrumenten, zou je haast denken van wel. Een standaard piano levert bij 87 procent van de vrouwelijke muzikanten complicaties op -van een slechte houding tot pijn in gewrichten.

Virtual reality-brillen

Nog zo’n product waarbij er vooral rekening werd gehouden met een de grootte van een gemiddeld mannenhoofd: de VR-bril. Doordat deze bril vaak veel te groot is voor het hoofd van een vrouw, kunnen zij ‘m niet dragen zonder gevolgen als hoofd- en nekpijn.

De uitrusting van een militair

Het leger was ooit een echte mannenwereld, maar sinds 1944 kregen ook vrouwen een rol bij de Krijgsmacht. Toch wordt er nog altijd minder rekening met hen gehouden: volgens de bevindingen van Criado Perez wordt het uniform nog altijd op een mannenlichaam ontworpen. Dat gaat van veiligheidsvesten waarbij er geen rekening is gehouden met borsten tot outfits die volledig open moeten geritst om een toiletbezoekje te volbrengen.

Landen waar vrouwen nog steeds aan het vechten zijn voor hun rechten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️