Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 13 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

“Surfen geeft de beste levenslessen” aldus Nette uit El Salvador

Het was altijd al mijn droom om naar El Salvador te gaan om te surfen. Afgelopen januari was het zo ver en vertrokken ik en mijn plank naar Midden-Amerika. Waar ik geen rekening mee had gehouden, was dat de golven overhead waren (meer dan twee meter hoog dus) en ik meer dan eens doodsangsten heb uitgeslagen. Al huilend op het strand na nóg een wipe-out ontmoette ik de Nederlandse Nette.

Zo’n vier jaar geleden vertrok zij ook van het Friese platteland naar het tropische El Salvador, om precies dezelfde reden als ik: surfen.

Het was totaal niet de bedoeling dat ze zou lang zou blijven maar toen de grenzen plotseling dicht gingen tijdens Covid, werd ze gedwongen om te blijven. Voor de meeste mensen een nachtmerrie maar Nette besloot om een Crowdfunding te starten om de lokale bevolking in El Salvador te helpen.

In een keer had ze een doel in het leven: elke dag voedselpakketten brengen bij de mensen die dit het hardste nodig hadden. Dit gedwongen verblijf in El Salvador heeft erg goed uitgepakt voor Nette want in vier jaar tijd heeft ze niet alleen super goed leren surfen, maar geeft ze momenteel ook les en organiseert ze samen het haar partner cursussen om surfangst te overwinnen: Surfingyourfears.

Surfen is meer dan golven pakken

De angst om met twee meter golven het water in te gaan, is immens. Ook voor Nette. “Vanaf mijn achttiende ben ik altijd zelf het water ingegaan en ben ik in best wel benarde situaties terecht gekomen. Dat ik tegen een pier klapte bijvoorbeeld. Ik heb nu soms nog steeds wel angst hoor, als het zo’n drie meter hoog is. Maar nu weet ik betere keuzes te maken en ga ik er alleen in als het veilig voelt.’’ vertelt Nette.

Haar partner Alex vult aan: “Surfen gaat helemaal niet om golven pakken, het gaat om het leven. Zelf keuzes maken en je eigen grenzen bewaken. Het gebeurt zoveel dat vrouwen bijvoorbeeld met hun ervaren surf boyfriend het water in gaan, maar dat ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn.

Dan creëer je angst en trauma’s. Daarom leren wij tijdens Surfingyourfears om zelf de golven te leren lezen en te weten wanneer jij op een veilige manier kunt gaan surfen. Om zelf keuzes te maken, ook al zeggen andere ervaren surfers dat het “goed” is. Goede golven voor hen, hoeven niet perse goede golven te zijn voor jou.

Deze lessen tijdens het surfen kun je heel goed toepassen op het dagelijks leven. Het gaat namelijk om jezelf uit te dagen maar daarnaast vriendelijk te blijven tegen jezelf. En het meest belangrijke: vergelijk jezelf niet met anderen.” aldus Alex.

Processed with VSCO with g4 preset Beeld via Eva Spigt

Ik moet eerlijk zeggen, terwijl ik met Alex en Nette aan het praten ben, vallen er zoveel kwartjes. Tijdens een van hun surflessen heb ik meer geleerd dan in de afgelopen tien surfjaren. Ik ben altijd meegegaan met de jongens omdat ik mezelf niet wilde laten kennen en ik vergeleek mezelf altijd met anderen.

Met name met sexy Australische surfmeiden die in stringbikini van de meest hoge golven roetsjen. Tja… dan voelde ik me toch wel een lompe Nederlandse koe op een surfplank. Terwijl ik met Alex en Nette aan het praten ben, realiseer ik me: Eef het is oké als je een meter golven surft.

Surfen geeft je levenslessen

Maarja, surfen gaat ook om jezelf uitdagen en hoewel ik me erg comfortabel voel bij golven op schouderhoogte, daagt Alex me toch uit om met hem te gaan zwemmen. Met twee meter hoge golven. In de impactzone (waar de golven keihard klappen zeg maar). Vind ik dit leuk? Nee. Voel ik me veilig met Alex naast me? Ja. Ook tijdens deze sessie leer ik weer zo gigantisch veel wat ook toepasbaar is in het “echte” leven. Het gaat namelijk niet zozeer om de kneiterhoge golven, maar om hoeveel vertrouwen in mezelf heb en hoe ik een paniek-Eva weer onder controle kan krijgen.

Het gaat dus om de gedachten die ik heb, hoe mijn ademhaling is en wat ik mezelf kan aanleren om wél op een veilige manier deze reuzachtige golven te trotseren. Van Nette en Alex leer ik om op de juiste manier mijn adem in te houden en onder deze golven door te duiken, wat ieder mens kan. Als je weet dat je dit kunt en beseft dat die golven je niet vermoorden, ga je met veel meer zelfvertrouwen het water in. Nette vult daarop aan: “als je dan wel weer een keer een foutje maakt, kun je daarvan leren en daarop inspelen. Net zoals in het echte leven.”

Aarde element: overmatig denken, piekeren en vergelijken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️