Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 22 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe kun je een blijvende seksuele verbinding creëren binnen je relatie?

In het begin van een nieuwe relatie is de seks meestal heel opwindend. Vlinders in je buik, passionele zoenen en eindeloze nachten waarin jullie elkaar verkennen… Zálig! Maar wat gebeurt er nadat de nieuwigheid is vervaagd? Is het waar dat de vlam van seksuele verbinding langzaam dooft naarmate de tijd verstrijkt?

Emily Nagoski, auteur van het boek Come Together, gelooft van niet. Volgens haar draait het allemaal om het behouden van een sterke seksuele passie, zelfs na jarenlang samen zijn.

Laten we eens duiken in enkele geheimen en speelse strategieën om die vonk levendig te houden, ongeacht hoelang jullie al samen zijn.

Seksuele verbinding is key

Emily Nagoski is bekend van de bestseller Come As You Are, waarin ze een revolutionaire visie neerzet op seksualiteit binnen langdurige relaties. Ze doorbreekt hardnekkige mythes die ons zijn voorgehouden, zoals de veronderstelling dat seks aan het begin van een relatie altijd het meest bevredigend is en vervolgens afneemt naarmate de relatie vordert.

Nagoski stelt dat het niet gaat om de frequentie waarmee we seks hebben, maar om de kwaliteit van de seksuele verbinding die we ervaren. Hier zijn enkele inzichten en tips uit haar boek over hoe je een blijvende seksuele verbinding kunt creëren.

1. Begrijp het verschil tussen verlangen en opwinding

Nagoski benadrukt dat verlangen en opwinding twee verschillende aspecten van seksualiteit zijn. Verlangen verwijst naar de zin in seks, terwijl opwinding de fysieke en mentale reacties omvat die optreden tijdens seksuele activiteit.

Het is normaal dat verlangen fluctueert, maar het is de opwinding die de sleutel is tot een bevredigende seksuele ervaring. Door deze onderscheiding te begrijpen, kun je beter reageren op de behoeften van zowel jezelf als je partner.

2. Creëer een veilige omgeving

Een belangrijke factor voor een bevredigend seksleven is het creëren van een veilige omgeving waarin zowel jij als je partner zich comfortabel en gewaardeerd voelen. Communicatie is hierbij essentieel.

Praat openlijk over jullie verlangens, grenzen en eventuele zorgen. Het opbouwen van vertrouwen en empathie versterkt de band tussen jullie, waardoor de seksuele verbinding dieper kan worden.

3. Focus op plezier en genot (niet op orgasmes)

In plaats van je te richten op prestatiegerichte doelen, zoals het bereiken van een orgasme of het voldoen aan bepaalde verwachtingen, concentreer je op het ervaren van plezier en genot tijdens seks.

Experimenteer met verschillende vormen van intimiteit en ontdek wat voor jullie beiden werkt. Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en te experimenteren met variatie om de opwinding levendig te houden.

4. Verken elkaars lichaam en behoeften

Neem de tijd om elkaars lichaam te verkennen en te ontdekken wat plezierig is. Communiceer duidelijk over wat je leuk vindt en wat je nodig hebt om je seksueel vervuld te voelen.

Vergeet niet dat seksualiteit evolueert naarmate relaties zich ontwikkelen, dus blijf openstaan voor nieuwe ervaringen en veranderingen in voorkeuren.

5. Prioriteer intimiteit (ook buiten de slaapkamer!)

Intimiteit gaat veel verder dan alleen seks. Het omvat ook emotionele verbondenheid, genegenheid en wederzijdse steun. Investeer tijd en energie in het versterken van jullie emotionele band door middel van kwalitatieve gesprekken, gedeelde activiteiten en het tonen van genegenheid.

Vergeet ook niet de kleine gebaren van genegenheid, zoals knuffels, kusjes en lieve woordjes. Deze momenten van intimiteit versterken de band tussen jullie en zorgen voor een warm gevoel, zelfs buiten de slaapkamer. Uiteindelijk is dit de basis voor een bevredigend seksleven.

6. Neem de druk weg

Het is belangrijk om de druk die vaak gepaard gaat met seksualiteit los te laten. Verwachtingen en prestatiedruk kunnen een negatieve invloed hebben op het seksuele verlangen en de opwinding.

Seksualiteit is mega complex en verandert nou eenmaal naarmate de relatie vordert. Wees geduldig met jezelf en met elkaar, en focus in plaats daarvan op het genieten van het moment zonder verwachtingen of oordelen.

Blijven groeien

Met deze tips uit van Emily Nagoski kun je – hopelijk – de vonk levend houden en een blijvende seksuele verbinding creëren die blijft bloeien. Lees voor meer tips vooral het volledige boek. Het zal je blik op seks (en de rol die het zou moeten hebben in een succesvolle relatie) doen veranderen.

6 tips voor betere (lees: steaming hot) seks onder de douche

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️