Kaira van Wijk
Kaira van Wijk Voeding 11 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Rood vlees van je boodschappenlijstje bannen?

Voor wie is opgegroeid met vlees en aardappelen, shepherd’s pie, pancetta of het Indische rendang is het misschien maar moeilijk te verteren dat er bij het eten van vlees tegenwoordig een brandweerrode vlag opgaat volgens tal van gezondheidsexperts. Het zit bomvol ijzer, wordt nog vaak als argument geroepen. Toch zette de World Health Organization (WHO) rood vlees resoluut op de lijst van kankerverwekkende voedingswaren. In 2012 at de gemiddelde Nederlander volgens het Voedingscentrum Nederland 106 gram vlees – rood, maar ook wit van kip en gevogelte. Alarmerend, of valt dat wel mee?

Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Rood vlees en kanker

Of je het nu rauw verorbert of op de barbecue legt, de WHO schaart rood vlees (waaronder dat van een rund, kalf en varken) sinds oktober 2015 onder de noemer Groep 2A. Dit betekent zoveel als dat door hun goedgekeurde, maar weliswaar beperkte, epidemiologische onderzoeken hebben uitgewezen dat er een verband bestaat tussen het eten van rood vlees en kanker aan de kartel- en endeldarm.

Voor de goede orde: volgens het Integraal Kankercentrum Nederland komt darmkanker na huidkanker op de tweede plaats binnen als meest veelvoorkomende kankersoort in onze lage landen.

Let op met bewerkt vlees

Geen pulled pork meer? Een nieuwe liefhebberij van chefs en fijnproevers uit Londen. De grote boosdoener is volgens de WHO in samenwerking met The International Agency for Research on Cancer bovenal bewerkt vlees (denk: getransformeerd via zouten, fermentatie, roken of op een andere manier behandelen om je smaakpapillen extra te prikkelen – daar gaat je broodje rosbief en filet americain) waarvan ze voldoende bewijs zeggen te hebben dat het kankerverwekkend zou zijn.

Vleeseters opgelet: dit type vlees is het meest vervuilend

Daar komt nog bij dat The Dietary Guidelines Advisory Committee in een rapport aantoont dat een veganistisch dieet, waarbij dus helemaal geen dierlijke producten worden genuttigd, het beste is voor het behoud van de planeet. Zoals Howard Lyman, een Amerikaanse boer en dierenrechtenactivist, het verwoordt in de controversiële en inmiddels populaire, door Leonardo DiCaprio geproduceerde documentaire Cowspiracy:

‘Je kunt niet een voorvechter zijn van het milieu en toch dierlijke producten eten. Houd jezelf voor de gek, voed je [vlees]verslaving. Maar noem jezelf geen milieuactivist.’ Zo alles bij elkaar opgeteld vormt dat een aardig anti-statement, want de vleesindustrie is wereldwijd zo 32 biljoen euro waard, volgens cijfers van Eurocarne. De vleeslobby, die vooral in de Verenigde Staten invloedrijk is, vloog na deze uitkomst linea recta in de gordijnen.

Kanttekening

Kanttekening: de Global Burden of Disease Project schat dat eetpatronen die rijk zijn aan rood vlees verantwoordelijk zijn voor ongeveer 50.000 dodelijke kankergevallen per jaar. Dat, stelt ook Elsevier-redacteur Simon Rozendaal die al 40 jaar over wetenschap schrijft, is op een wereldpopulatie van ruim 7 biljoen ook weer niet schrikbarend. Maat houden is bovendien key: hoeveel babi pangang je verorbert, hoe hoger je risico.

Terwijl als je heel af en toe rood vlees eet de kansen vrij beperkt blijven. Daar haakt Roozendaal ook nog even op in met zijn gedegen stuk ‘Neem de vleesadviezen van de WHO met een korreltje zout’. Al in 2007 adviseerde het World Cancer Research Fund om de consumptie van rood vlees te beperken tot 500 gram per week.

Vegans hebben twee keer zo vaak seks als vleeseters

Dat is al een flinke hoeveelheid. Tel hierbij op dat de meeste kankerverwekkende stoffen niet direct kanker veroorzaken, aldus Roozendaal. Tenzij je een proefdier bent dat wordt volgepropt met onnatuurlijke hoeveelheden van een bepaalde substantie.
Meer kun je lezen op Elsevier.nl.

Zie jij jezelf echt als carnivoor? In alleen al Amsterdam springen de rotisserieën (van ‘blanke’ kip) als paddenstoelen uit de grond. Mocht je bovendien toch voor vegetarisch willen kiezen: vleesvervangers van soja zijn, mits je het – wederom – niet teveel eet, volgens onder meer De Volkskrant een belangrijke en gezonde proteïnebron. Bon appetit!

Vega(n) zijn wordt steeds makkelijker: de nieuwste vleesvervangers op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rood vlees van je boodschappenlijstje bannen?
Sluiten