Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 6 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe health trend gespot: drinking vinegars (en die zijn écht lekker)

De gezondheidsvoordelen van appelazijn zijn je vast niet onbekend. Sinds Victoria Beckham verkondigde dat ze elke ochtend begon met een shotje van het zure spul, was de trend geboren. Maar waar je voorheen door de (letterlijk) zure appel heen moest bijten om het gefermenteerde goedje weg te krijgen, zijn er inmiddels verschillende verdunde azijndrankjes op de markt, die écht lekker zijn en verdomd veel weg hebben van kombucha.

Anno 2020 vinden we in de supermarkt verschillende smaakjes drinkazijn, die verfrissend, verkwikkend en heilzaam voor het lichaam zijn. Bovendien zijn ze vegan, 100 procent biologisch en zonder toegevoegde suikers.

Waar is azijn allemaal goed voor?

We worden ons steeds meer bewust van de hoeveelheid suiker die we dagelijks consumeren en kiezen daarom vaker voor gefermenteerde drankjes, zoals kombucha en kefir, in plaats van frisdrank of vruchtensap. Maar het lage suikergehalte is niet het enige gezondheidsvoordeel dat wordt toegeschreven aan het drinken van azijn.

De azijnzuurbacteriën schijnen ook goed te werken bij het verlagen van je cholesterolgehalte, het versterken van je immuunsysteem, het absorberen van voedingsstoffen en het bevorderen van je spijsvertering.

Ook lezen: Waarom je vanaf nu dagelijks een kopje gemberthee wilt drinken

Daarbij wordt er beweerd dat drinkazijn kan helpen bij het kalmeren van een geïrriteerde huid en droge keel, het verlichten van spierpijn en – ja hoor, daar issie – het kwijtraken van kilo’s.

Baat het niet dan schaadt het niet

Deze lange, indrukwekkende lijst gaat nog even door (het valt ook te proberen bij hoofdpijn, misselijkheid en – geen grap – de hik), maar deze claims zijn niet allemaal wetenschappelijk bewezen. Dat wil overigens niet zeggen dat ze niet waar zijn, maar we houden het graag bij de feiten.

De beste manier om erachter te komen of het werkt, is door het zelf te proberen. Mits je de drinkazijn in kleine hoeveelheden (1 tot 2 eetlepels per dag) tot je neemt, heb je niks te verliezen.

Kleine side note: azijn tast het glazuur van je tanden aan, dus drink het daarom altijd door een rietje.

Ready-to-drink-azijn

Je kunt kiezen voor de klassieke versie met appel of, iets spannender, de variant met gember en kurkuma of bijvoorbeeld met granaatappel. Gebruik de Drinking Vinegars als een soort limonade-siroop, door een klein scheutje in je glas aan te lengen met kraanwater of bruiswater. Net als bij ranja geldt: hoe meer drinkazijn je gebruikt, hoe sterker (in dit geval, zuurder) je drankje.

Ook kun je de Drinking Vinegars gebruiken in mocktails, cocktails, in kruidenthee en in vinaigrettes of sauzen voor je salades of wokgerechten. Door het vergisten van de appel- of granaatappel tot cider en het fermentatieproces, hebben ze een licht zure toets gekregen, dat die zoete, pittige touch geeft aan dranken en gerechten.

Drinking Vinegar Mocktail Recept

Dit zijn de ingrediënten voor 2 personen

  • 80 ml wortelsap
  • 50 ml Drinking Vinegar Gember Kurkuma
  • 100 ml bruisend water

Kijk hier voor meer recepten met drinkazijn. Enjoy!

Meer gezonde recepten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️