Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

De Week zonder Vlees en Zuivel is van start: zo wordt het een makkie

Misschien heb je er al eerder van gehoord: de Week Zonder Vlees. Al jaren op rij wordt deze campagne georganiseerd om tenminste één week per jaar aandacht te vragen voor het belang van vegetarische en plantaardige voeding. Doe je deze week mee van 7 t/m 13 maart? Met deze tips en recepten wordt het geheid een makkie.

Inderdaad, je ziet het goed. Dit jaar is het niet enkel de week zonder vlees, maar ook zonder zuivel. Dat is nieuw en niet zonder reden.

The planet needs it

Met de kennis over de drastische klimaatveranderingen, is het eigenlijk niet meer van deze tijd om elke dag vlees te eten, en dat geldt ook voor zuivel. Dat vinden de initiatiefnemers van de campagne die breed gesteund wordt door de voedselindustrie.

En dat is hard nodig, de vlees- en zuivelindustrie zijn namelijk één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Op foodfootprint.nl kan je precies zien welke impact voeding heeft.

Must read: Met deze voeding draag je bij aan een groenere planeet

Zo is er voor het maken van een hamburger van 100gram bijna 25 liter water nodig en wordt er 3068 gram CO2 uitgestoot. Een vegetarische hamburger daarentegen stoot 88 (!) procent minder CO2 uit.

Voor een onschuldige hoeveelheid smeerkaas van 30 gram wordt maar liefst 2,19 liter water gebruikt en 263.9 g CO2 uitgestoot. Dat kan beter dus, want er zijn duurzamere (gezondere én lekkerdere) alternatieven genoeg.

De Week Zonder Vlees & Zuivel

Daarom dagen ook wij je uit om deze week niet alleen vlees te laten staan, maar ook zuivel. Lastig? Dat valt reuze mee. De schappen liggen tegenwoordig vol met heerlijke vlees- en zuivelvervangers, waardoor je nog steeds van traditionele recepten of borrelplankjes kan genieten.

Een nieuwe blik

En nog leuker, lekkerder én gezonder is het als je vlees of zuivel niet hoeft te vervangen met een vleesvervanger, maar recepten niet bedenkt mét vlees of vlees ziet als iets wat vervangen moet worden. Wat je dan wel kan doen? Je maaltijd opbouwen vanuit voedingswaarden: vetten, eiwitten en koolhydraten. Heerlijke groenten, noten, olies, zaden, kruiden, peulvruchten, pasta’s, you name it.  

Ook interessant: Waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan

Vegetarisch en plantaardig eten is namelijk álles behalve saai, smakeloos of ingewikkeld. Sterker nog: je bord zal zich vanzelf vullen met kleur, nieuwe smaken en geuren. En daarmee draag je direct bij aan een positieve impact op de mens, dieren en het milieu. Win-win dus!

Recepten

Deze recepten maken je week geheid een makkie:

Ontbijt

Deze vegan granola-ontbijttaart met tropisch fruit en plantaardige flat white is om van te smullen, maar als je toch zin hebt in ei, probeer dan eens met dít plantaardige eitje.

Zin in een lekker vettig en hartig ontbijt? Ook dan kan vegan! Iets te laat gemaakt vannacht? Dit zijn de lekkerste vegan anti-kater ontbijtjes.

Toe aan nieuwe ontbijtinspiratie? 4 heerlijke ontbijtrecepten met vegan yoghurt

Ontbijt je liever buiten de deur? We get it. Dit zijn onze favo hotspots:

Lunch

Heb je zin in een lekker broodje voor de lunch maak kom je even niet op lekker beleg dat vega(n) is? No stress, dit zijn de 5 lekkerste vegan lunchbroodjes.

Benieuwd naar meer vegan brood beleg, maar ben je hummus zat? Hier vind je ons favoriete vegan broodbeleg (+ lekkere combinaties).

Vegan lunchrecept: Gua-bao met in hoisinsaus gewokte jackfruit en zoet-zure pickle

Zin om buiten de deur te eten? Wip dan vooral even hier langs:

Diner

Elke vrijdag delen we op BEDROCK onze favoriete huisgemaakt vega(n) recepten in de rubriek Vega Vrijdag.

Zo hoef je nooit te zoeken naar lekkere, makkelijke en héérlijke klimaatvriendelijke recepten! Een greep uit onze recepten:

Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️