Vegan lunchrecept: Gua-bao met in hoisinsaus gewokte jackfruit en zoet-zure pickle

De smaak van jackfruit is zoet en fruitig, maar het heeft de handige eigenschap heel goed smaken te kunnen opnemen. Dat maakt het dé ideale vleesvervanger! Probeer het maar eens uit in dit toffe lunchrecept voor vegan gua-bao’s met gewokt jackfruit en zoet-zure pickle.

Jackfruit is een product dat zich de laatste jaren ontpopt heeft tot populaire vleesvervanger. Tegenwoordig hoef je er trouwens ook niet meer voor naar speciale Aziatische winkels, maar ligt ‘t gewoon in de rekken van de supermarkt. En daar zijn wij érg blij mee.

Want door producten als jackfruit wordt het alsmaar makkelijker om plantaardig te eten: een keuze waarvan niet alleen de dieren, maar ook jouw gezondheid en onze planeet veel baat bij hebben.

> Lees ook: Steeds meer vleesvervangers in plaats van een lapje vlees: multinationals doen mee

jackfruit bao
Bron: ackfruit van Jessica Lek via Culy.nl

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 blikje jonge jackfruit (á 550 gram), afgespoeld en uitgelekt
  • 3 eetlepels smoked barbecuesaus + extra
  • 2 eetlepels hoisinsaus + extra
  • 1 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel pikante sambal
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 citroengrasstengels, het wit geraspt
  • 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 zakje grote bao-broodjes, (verkrijgbaar bij de toko, diepvries)
  • kleine handvol taugé, ter garnering
  • 75 gram pinda’s, grofgehakt, ter garnering

Voor de pickle

  • groenten naar keuze (bijvoorbeeld 2 radijsjes, 1 bospeen en 1⁄4 koolrabi)
  • 3 eetlepels sushiazijn
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 1 bosui, in ringetjes

Zo maak je de Gua Bao

Doe de jackfruit in een kom en trek met behulp van 2 vorken het vruchtvlees een beetje uit elkaar. Meng in een kommetje de barbecuesaus met de hoisinsaus, ahorn­ siroop, limoensap en de sambal.

Houd 4 eetlepels marinade achter. Schenk de hoisin­marinade bij de jackfruit in de kom en schep het goed om. Laat afgedekt 11⁄2 uur in de koelkast marineren.

Verhit de olie in een hapjespan of wok en fruit er, op heel laag vuur, de knoflook in. Zet het vuur hoger en voeg de citroen­ gras­ en gemberrasp toe en na 1 minuut de jackfruit met aanhangende marinade. Roerbak de jackfruit zo’n 10 minuten. Schep voortdurend om.

Maak de pickle. Schil en snijd de groenten in dunne staafjes. Meng in een kom de sushi­ azijn met gembersiroop en sweet chilisaus. Voeg er de groenten en bosui aan toe en hussel door elkaar. Laat 5 minuten intrekken. Verwarm ondertussen de bao­broodjes in ca. 5 minuten volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Beleg de broodjes met de jackfruit, de zoet­zure groenten en wat van de marinade. Garneer met de taugé en grofgehakte pinda’s.

Dit artikel verscheen eerder op Culy.nl. Het recept is afkomstig uit het kookboek Jackfruit van Jessica Lek.

Meer vegan inspiratie?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vegan lunchrecept: Gua-bao met in hoisinsaus gewokte jackfruit en zoet-zure pickle
Sluiten