Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 9 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Een heerlijk recept voor – jawel – vegan worstenbroodjes

Deze week een Hollandse klassieker in Bedrock’s Vega Vrijdag-rubriek: worstenbroodjes, maar dan de 100 procent plantaardige variant. Minstens zo lekker maar wel een stuk duurzamer en gezonder, met weinig verzadigd vet en zout. Handig voor wanneer je bezoek hebt die niet (veel) vegetarisch of veganistisch eet.

Het geheime ingrediënt? In plaats van dierlijke boter gebruik je plantaardige Becel (dat ook omega 3 bevat) en in plaats van gehakt gebruik je de heerlijke en smaakvolle vleesvervanger seitan. Wedden dat de schaal met worstenbroodjes zo op is?

Recept voor vegan worstenbroodjes

Dit heb je nodig:

Ingrediënten voor 8 stuks

  • 275 g volkoren bloem
  • 125 ml ongezoete havermelk
  • 75 g Becel Romig, op kamertemperatuur + extra om mee te bestrijken
  • 400 g seitangehakt
  • 7 gram (1 zakje) gedroogde grist
  • 4 el paneermeel
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl mosterd
  • 2 tl sojasaus
  • ½ tl zout
  • ½ tl gemalen korianderzaad
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ tl foelie
  • ¼ tl gember
  • 1/8 tl cayennepeper

Ook lekker: Vega Vrijdag: open lasagne met paddenstoelen, groene kruiden en pijnboompitjes

Vegan worstenbroodjes
Bron: Becel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de havermelk kort in de magnetron of steelpan totdat deze warm is, maar niet kookt. Voeg hier de gedroogde gist en de suiker aan toe en laat 5 minuten staan.
  2. Maak ondertussen een groot werkvlak vrij en verdeel hier de bloem en het zout over. Maak een hoopje van de bloem en maak hier een kuiltje in waar je vervolgens het melk-gistmengsel in giet. Voeg de boter toe en meng het mengsel in het kuiltje met je vingers tot een papje en voeg beetje bij beetje meer bloem toe vanaf de rand totdat er een samenhangend geheel ontstaat.
  3. Kneed het deeg vervolgens 5 minuten stevig door tot een deegbal. Verdeel de deegbal in 8 gelijke stukken. Rol de stukken tot balletjes, verdeel deze over een met bakpapier beklede ovenschaal, dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten rusten.
  4. Maak ondertussen de vulling: meng het seitangehakt met de mosterd, sojasaus, zonnebloemolie, gemalen korianderzaad, nootmuskaat, folie, gember, cayennepeper en het paneermeel door elkaar. Verdeel de vulling in 8 gelijke delen en zet apart.
  5. Rol de broodjes ovaal uit met behulp van een deegroller en verdeel hier een deel van het gekruide seitangehakt over. Vouw de korte kanten van het deeg over de vulling en vouw daarna de lange zijden naar binnen. Druk het deeg aan en leg de broodjes met de vouwkant naar onder terug op de met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal deze stap met alle overgebleven deegbollen en dek de broodjes af met een schone theedoek. Laat nog 45 minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven op 200 °C, bestrijk de worstenbroodjes met Becel Romig en bak de worstenbroodjes 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.

Enjoy!

Meer heerlijke vega(n) recepten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️