Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 15 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Wat gebeurt er allemaal in je lichaam vóór je ongesteld wordt?

De ene vrouw ligt met buikkrampen in bed en de ander moet opeens huilen bij een film terwijl ze dat normaal nooit doet. Bijna elke vrouw merkt in de periode voordat ze ongesteld moet worden dat ze zich een beetje (of heel erg) anders voelt. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je lichaam voordat je ongesteld wordt?

De meeste meisjes worden voor de eerste keer ongesteld tussen hun 11e en 15e. In het begin is de menstruatiecyclus nog vrij onregelmatig, maar vanaf je 20e wordt die regelmatiger met een gemiddelde lengte van 28 dagen.

Hoe werkt de menstruatiecyclus?

Veel vrouwen ervaren lichamelijke klachten (buikpijn, hoofdpijn) of geestelijke klachten (stemmingswisselingen, prikkelbaarheid) voordat ze ongesteld moeten worden. Om te begrijpen hoe dit komt, is het eerst handig om te weten hoe de menstruatiecyclus werkt.

Dag 1 van de menstruatiecyclus is de eerste dag van je ongesteldheid. In de periode daarvoor hebben je hormonen ervoor gezorgd dat de wand van de baarmoeder dikker is geworden met slijm, voedingsstoffen en bloed. Wanneer je zwanger wordt, kan de bevruchte eicel zich dan in een zacht bedje nestelen.

Dit is waarom je yoga moet doen als je zwanger bent

Maar als je niet zwanger bent, is dat bedje van slijmvlies er eigenlijk voor niets. Daarom stoot je lichaam het af en komt er bloed en slijm uit de vagina tijdens ongesteldheid.

Ongeveer 2 weken na de eerste dag van je ongesteldheid is er de eisprong: een eitje springt van de eierstok naar de eileider en gaat zo op weg naar de baarmoeder. Dit is de periode waarin je zwanger kunt worden. Gebeurt dat niet, dan sterft het eitje weer af.

Ongeveer 2 weken na de eisprong verlaten het slijmvlies en het eitje je baarmoeder weer, je bent dan opnieuw ongesteld.

Hormoonschommelingen tijdens menstruatiecyclus

Clearblue legt uit dat om deze menstruatiecyclus mogelijk te maken, je lichaam allerlei hormonen afgeeft. Zo zorgt oestrogeen ervoor dat de baarmoederwand verdikt wordt met voedingsstoffen en bloed. Oestrogeen maakt je doorgaans energiek en laat je je in je kracht voelen.

Na de eisprong daalt het oestrogeengehalte en maakt je lichaam een ander hormoon aan: progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoederwand zich verder voorbereidt op een bevruchte eicel.

Who run the world? Hormones!

Volgens Degynaecoloog.nl zorgt de aanmaak van progesteron ervoor dat vrouwen lichamelijke klachten voor hun ongesteldheid krijgen, zoals pijnlijke borsten of een opgezette buik. Ook kunnen de hormoonschommelingen in het oestrogeen en progesteron stemmingswisselingen bij vrouwen veroorzaken.

Je hebt dus best een goed excuus om twee weken voor je ongesteldheid een beetje chaggie te zijn.

Premenstrueel syndroom (PMS)

Onder andere door de hormoonschommelingen, is het niet gek om je als vrouw niet helemaal lekker te voelen voordat je ongesteld moet worden. Dingen als hoofdpijn en stemmingswisselingen komen dan ook vaak voor. Maar soms kunnen de klachten zo ernstig zijn dat je bijvoorbeeld niet meer naar je werk kan gaan. Dan kan het zijn dat net zoals 5 procent van alle vrouwen last hebt van premenstrueel syndroom (PMS).

Er zijn veel symptomen die kunnen duiden op het hebben van PMS, onder andere hevige gevoelens van angst en boosheid, spierpijn, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel. PMS ontstaat vaak na het krijgen van kinderen en je hebt meer kans om het te krijgen als het in je familie voorkomt. PMS wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het eerdergenoemde hormoon progesteron.

Goed op je leefstijl letten kan klachten van PMS verminderen. Regelmatig sporten en gezond eten helpen hierbij. Hoe verleidelijk het ook is om naar de chocolade te grijpen, het is beter om te laten staan of voor een hele pure variant te gaan. Wanneer een gezondere levensstijl niet genoeg effect heeft, is het raadzaam om langs te huisarts te gaan.

4 manieren om je hormonen in balans te houden

Er zijn veel onzekerheden in het leven en soms gebeuren er dingen die je niet verwacht (een pandemie die op je dak valt bijvoorbeeld). Wat je wel zeker kan weten, is dat je elke maand ongesteld wordt (tenzij je zwanger bent natuurlijk). Daarom is het fijn om voor jezelf een goede manier te vinden om zo goed mogelijk met dit ‘maandelijkse feestje’ om te gaan.

We schreven eerder dan ook al dat het als vrouw zo belangrijk is om te leven naar je cyclus. Luister naar wat je lichaam nodig heeft en voel aan wanneer je een stapje terug moet nemen. Wees lief voor jezelf, maar maak ook gebruiken van de momenten dat je je juist in je kracht voelt staan.

Meer lezen over menstruatie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️