Margje Hoogland
Margje Hoogland Duurzaamheid 28 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Een pleidooi om vaker spullen te repareren

Iedere dag gebruiken we ontzettend veel spullen. Helaas gaan die spullen ook weleens stuk en uit gemak gooien we die spullen dan maar weg. Zonde én niet zo duurzaam. Je kunt dit al verminderen door alleen nog te investeren in spullen van hoge kwaliteit. Ook kun je kapotte spullen vaker repareren. Zo gaan ze een tweede leven tegemoet. 

Misschien heb je wel eens gehoord van de 5 r’s: refuse, reduce, reuse, recycle en rotDeze 5 r’s zijn leidend voor zero wasters. Aan dit lijstje van 5 kun je nog 4 andere r’s toevoegen: rethink, regift, rent en repair. En dat laatste zouden we veel vaker kunnen doen.

Spullen repareren is duurzaam

De belangrijkste reden om je spullen te repareren is duurzaamheid. Voor nieuwe spullen zijn namelijk veel grondstoffen nodig. Of het nu gaat om een nieuwe broek of een nieuwe laptop. Voor grondstoffen heb je natuurlijk weer veel grond nodig en vaak gebeurt de winning van die grondstoffen ook niet op een heel duurzame manier.

Zo leren we van Babette Porcelijn dat voor een laptop materialen als koper, kobalt, nikkel, goud, tin, aluminium, kunststof en glas nodig zijn. Met name de mijnbouw voor goud en koper is heel vervuilend omdat er chemische middelen als cyanide en kwik voor worden gebruikt. Het afvalwater dat daardoor vrij komt is extreem giftig. Slecht voor mens én natuur.

Lees ook: Leef je milieubewust? Pas dan ook op je elektronisch afval (e-waste)!

Ook wordt er voor de productie van spullen veel water gebruikt. Zo is er voor één enkele spijkerbroek tot wel 10.000 liter water nodig. Daar kun je ook 200 dagen van douchen of 18 jaar van drinken..

Je spullen laten repareren

Je spullen repareren hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. In elke stad – en ook vaak in dorpen – vind je bedrijven die kleding repareren. Soms kun je zelfs je kleding afgeven in de lokale supermarkt. Zij zorgen er dan voor dat het bij een plaatselijke kledingmaker terecht komt. Super fijn om zo je lievelingsitem nóg langer te blijven dragen.

Hetzelfde geldt trouwens voor schoenen of tassen die stuk zijn. De schoenmaker draait zijn hand er niet voor om.

Lees ook: 5 concrete voorbeelden waarom jouw acties bijdragen aan duurzaamheid

Ook andere spullen zijn gemakkelijk te repareren. Telefoons en laptops breng je het beste langs bij een erkend reparatiebedrijf, dat werkt met originele onderdelen. Je vindt zo’n reparatiebedrijf via Techniek Nederland. Is je koelkast of wasmachine stuk? Via Monteuropafstand.nl vind je monteurs die bij je langskomen.

Check bij al je spullen ook altijd de garantie. Let dan wel even op of de garantie ook inhoudt dat ze je spullen repareren. Als het te repareren valt maar het is voor hen makkelijker om het te vervangen, laat dan weten dat je het liever laat repareren.

Repair Café

Er komen ook steeds meer Repair Cafés. In deze cafés staan vrijwilligers voor je klaar om – eventueel samen met jou – je spullen te repareren. Dit doen ze meestal gratis. Je kunt bij de cafés vooral terecht met koffiezetapparaten, lampen, waterkokers en stofzuigers.

Do it yourself

Ben je zelf een handig Harry óf zou je die graag willen zijn? Ga dan zelf aan de slag. Op YouTube staan veel handige instructievideo’s. Op iFixit vind je een heleboel reparatiehandleidingen. Als je zelf handig bent met de naaimachine – of terecht kunt bij familie of vrienden – is je kapotte spijkerbroek ook zo gefixt.

Lees ook: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding

Let bij het zelf repareren van je spullen ook even op de garantie. Wanneer je zelf aan de slag gaat, komt de garantie namelijk vaak te vervallen.

Nog een tipje

Voorkomen is beter dan genezen. Als je goed met je spullen omgaat, gaan je spullen langer mee. Zo kun je het repareren nog even uitstellen. Steek je laptop en telefoon in een duurzaam hoesje. Maak je spullen regelmatig schoon – je föhn gaat bijvoorbeeld veel langer mee als je de achterkant stofvrij houdt. Ga zuinig om met je kleding en was het niet te vaak én op het juiste programma.

Wat als repareren echt niet meer gaat?

Is je spijkerbroek écht kapot en heb je echt geen andere meer? Dan begrijpen we best dat je er een andere voor wil. Duik dan niet direct te H&M in, maar kijk of je een tweedehands broek op de kop kunt tikken. Een andere optie is een spijkerbroek van het meest duurzame jeansmerk: MUD Jeans. Hun spijkerbroeken worden op een duurzame manier gemaakt en je kunt je kapotte spijkerbroek opsturen. Zij verwerken het tot een nieuwe jeans.

Doet je laptop of telefoon het echt niet meer? Kies dan voor een refurbished variant. Er zijn genoeg opties voor zulke laptops en ze werken altijd nog top. Een andere optie voor je telefoon is de Fairphone.

Lees ook: Nieuwe wasmachine kopen? In Zweden betalen ze je liever om de oude te repareren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️