Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 6 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

5 duurzame artikelen en gadgets voor je (thuis)kantoor

Van duurzame fashion tot afbreekbare verzorgingsproducten: steeds vaker worden we ons bewust van de impact die wij op het milieu hebben, waardoor er – gelukkig – ook steeds meer duurzame alternatieven op de markt komen. Hetzelfde geldt voor kantoorartikelen en -gadgets. We durven te wedden dat van alle producten die je op dagelijkse basis in je kantoor gebruikt ook een variant is te vinden waarmee je tegelijkertijd aan de planeet denkt.

Om je alvast op weg te helpen, verzamelden we vijf mooie producten van vijf duurzame merken.

herbruikbare post-it's van nano note
Bron: Nano Note

Nano Note (herbruikbare post-it’s)

Hoe fijn is het om even snel een notitie te maken op een post-it, zodat je het niet vergeet? Het nadeel is alleen dat al dat papier op een gegeven moment in de prullenbak belandt. Twee jonge ondernemers hebben een oplossing bedacht om papierverspilling tegen te gaan: de Nano Note. Dit zijn duurzame en herbruikbare sticky notes die door de klevende achterkant overal opplakbaar zijn.

laptop sleeve van freitag
Bron: Freitag

Freitag (laptophoes van gerecyclede fietsbanden)

Grafisch ontwerpers Markus en Daniel Freitag waren in 1993 op zoek naar een functionele, waterafstotende en robuuste tas om hun werk te vervoeren. De eerste tas die ze creëerden was gemaakt van gebruikte vrachtwagenzeilen en afgedankte fietsbinnenbanden en autogordels. Inmiddels zijn er meer dan 4.000 unieke producten te koop in de webwinkel van Freitag.

Van laptop sleeves tot laptoptassen en van telefoonhoesjes tot agenda’s. Voor welk handig product je uiteindelijk gaat, één ding is zeker: het materiaal is volledig gerecycled.

moyu uitwisbaar notitieboek
Bron: MOYU

MOYU (uitwisbaar notitieboekje van steenpapier)

In een ander artikel met duurzame kantoor essentials merkte je al dat we fan zijn van uitwisbare notitieboekjes. Op de Bedrock redactie zijn we namelijk fan van met de hand notities maken, maar vinden we het zonde dat zo’n notitieboek als ‘ie vol is in de vuilnisbak verdwijnt.

Inmiddels hebben we ook de notitieboekjes van MOYU ontdekt. Deze herschrijfbare notitieboekjes zijn gemaakt van steenpapier, waardoor er géén hout en water nodig is om het boekje te produceren. Per aangeschaft boekje plant MOYU in samenwerking met Trees for Kenya ook nog eens een boom. Je bespaart dus niet alleen papier, je helpt ook nieuwe ecosystemen te creëren.

Ook interessant: 4 milieuvriendelijke merken om je huis mee te poetsen

Kaffeeform (koffiekopje van koffiedik)

Zonder koffie geen kantoor toch? Van elk kopje koffie dat we drinken, wordt er ongeveer twee eetlepels aan koffiedik weggegooid. Aangezien koffie misschien wel het meest populaire drankje ter wereld is, kun je wel voorstellen dat dit op jaarbasis een enorme hoeveelheid is. Bij Kaffeeform hebben ze daar een oplossing voor bedacht.

In opdracht van Kaffeeform verzamelt een fietskoerier gebruikt koffiedik van café’s en branderijen in Berlijn. Samen met andere duurzame materialen wordt dit koffiedik omgetoverd in een daadwerkelijk koffiekopje (ook to go!). Het kopje is bijna niet kapot te krijgen en daardoor vaatwasserbestendig. Maar het leukste van alles: het kopje zelf heeft een milde koffiearoma.

Sprout (plantbare potloden)

Er verschijnen steeds meer duurzame pennen en potloden, maar deze Sprout potloden vonden we wel héél bijzonder. Ze zijn plasticvrij, loodvrij, biologisch afbreekbaar en gemaakt van duurzaam geproduceerd hout. Is het potlood te klein om nog fijn te gebruiken, dan kan je ‘m planten en gaat er een daadwerkelijke plant groeien. Laten planten nou net een heel goed idee zijn in een kantoor!

Sprout wil afval minimaliseren, maar dat is niet het enige doel van het merk. Ze hopen dat hun producten een aanleiding zullen zijn voor mensen die het potlood kopen of krijgen om bewust na te gaan denken over het milieu en over hoe ze zo veel mogelijk kunnen recyclen.

Verder lezen? Vervang deze wegwerpproducten voor duurzame alternatieven

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
5 duurzame artikelen en gadgets voor je (thuis)kantoor
Sluiten