Nieuwe wasmachine kopen? In Zweden betalen ze je liever om de oude te repareren

We leven in een wegwerpmaatschappij. Is je broek kapot? Jammer, maar dan koop je toch gewoon een nieuwe. Ligt de ketting van je fiets? Ach, dan neem je toch gewoon het openbaar vervoer. Net zo makkelijk. Maar goed voor het milieu is het niet. Zweden heeft daarom iets bedacht: het wil zijn inwoners gaan betalen om kapotte spullen te repareren, in plaats van weg te gooien.

Belastingvoordelen

Om zijn wegwerpmaatschappij te bestrijden heeft Zweden een wetsvoorstel ingediend, waarin staat dat ze belastingvoordelen willen gaan geven op reparaties van kleding, fietsen, koelkasten en wasmachines. Het plan is om de BTW op reparaties van fietsen en kleding te verlagen van 25% naar 12%. Hiermee hoopt de staat de milieu impact van spullen die Zweedse inwoners kopen te verminderen.

het verschil kunnen maken

De regeling zal de staat naar verwachting ongeveer 54 miljoen euro kosten aan verloren belastingen. Maar dat is niet erg, want het bedrag zal worden gecompenseerd door de inkomsten van een nieuwe belasting op schadelijke chemische stoffen, die gebruikt worden bij het productieproces van nieuwe apparaten. Voor producenten van koelkasten en wasmachines zal de nieuwe regeling daarom een stimulans zijn om het gebruik van schadelijke stoffen bij het productieproces te verminderen.

Klein verschil, groot effect

De man achter het initiatief is Per Boland, viceminister van Financiën. Volgens hem zijn de belastingvoordelen op gerepareerde spullen groot genoeg om de gewoonten van mensen te veranderen. Hij wijst op de congestieheffing in Stockholm, waar een vergoeding van slechts 10 of 20 kronen (omgerekend 1 à 2 euro) heeft aangetoond echt een verschil te kunnen maken.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Boland verwacht dat de nieuwe regeling het mensen makkelijker maakt om voortaan producten te kopen van hoogwaardige kwaliteit. Dit is volgens hem mogelijk omdat ze nu weten dat het betaalbaar is om spullen te laten repareren als iets stuk gaat. Voor de arbeidsmarkt is de regeling ook een vooruitgang, stelt Boland. Het uitvoeren van reparaties is arbeidsintensiever dan de productie van nieuwe spullen, wat meestal geautomatiseerd gaat. Dus als inwoners van Zweden vaker hun spullen laten repareren kan dat bijdragen aan een groeiende arbeidsmarkt en een daling in werkeloosheid, stelt hij. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt de BTW per januari 2017 verlaagd.

Meer lezen?

Meer belasting betalen voor suikerhoudende dranken blijkt effectief.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Nieuwe wasmachine kopen? In Zweden betalen ze je liever om de oude te repareren
Sluiten