Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 13 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Wordt het te veel? 6 tips die helpen wanneer je snel overprikkeld bent

Ben je vaak overprikkeld? Met alle geluiden op straat, de reclames op het internet en de meldingen van je telefoon is dat helemaal niet vreemd; de wereld bestaat immers grotendeels uit prikkels. Maar dat we in een prikkelende wereld leven, wil natuurlijk niet zeggen dat we er niks tegen kunnen doen. Deze tips kunnen je helpen met het vinden van rust wanneer je overprikkeld bent.

We raken overprikkeld als we meer informatie binnenkrijgen dan ons brein op dat moment kan verwerken. Hoe beter je brein om kan gaan met deze informatie, hoe minder snel je overprikkeld raakt.

Maar soms wordt het simpelweg te veel: je brein kan de informatie niet meer verwerken en raakt overbelast. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om je brein de tijd te geven om weer tot rust te komen. Maar hoe doe je dat?

Tips tegen acute overprikkeling 

Wanneer we minder goed in ons vel zitten, raken we eerder overprikkeld én wanneer we overprikkeld zijn, gaan we minder goed in ons vel zitten. Deze vicieuze cirkel kan gevaarlijk zijn; het is namelijk een grote oorzaak van onder andere burn-outs. Het is dus zaak om te voorkomen dat we lang overprikkeld zijn. Dit zou je kunnen helpen bij acute overprikkeling:

Maak een lijstje

Maak een lijstje met dingen die je kan doen nadat je overprikkeld bent geraakt. Zet op je lijstje: welke dingen je rust bieden, wat je het allerliefst doet als je alleen bent en welke dingen je écht fijn vindt.

Must read: Weg met die onnodige stress en drukte: zo doe je het weer rustig aan

Het is goed om van te voren een lijstje te maken. Zodat je, wanneer je overprikkeld bent, meteen een activiteit kan kiezen om te doen. Ook is het verstandig om per locatie verschillende dingen op te schrijven. Wat kun je bijvoorbeeld doen als je overprikkeld raakt op je werk, op een feestje, bij vrienden of gewoon thuis.

Dit kan bijvoorbeeld op je lijstje staan:

Tips tegen langdurige overprikkeling

Wanneer je langdurig overprikkeld (ook wel chronisch overprikkeld) bent, produceert je lichaam voor een langere tijd stresshormonen. Een gevolg hiervan kan zijn dat je last krijgt van ernstige vermoeidheid, depressie, hartklachten, slaapproblemen, overspanning en maag- en darmklachten. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Must read: Voel je je overprikkeld? Dit zijn 5 fijne oefeningen die je helpen te kalmeren

Probeer te accepteren

Als allereerste wordt het aangeraden om de situatie waar je in zit te accepteren. Als je er tegen gaat vechten zullen de prikkels niet afnemen, sterker nog: je creëert dan allemaal nieuwe prikkels. Probeer het dus te accepteren en jezelf de tijd te gunnen om te herstellen.

Zorg op tijd voor rust

Verder wil je op tijd de rust nemen die je nodigt hebt. Het is belangrijk om af en toe helemaal niets te doen. Zeg daarom afspraken op tijd af; hoe vervelend dat ook kan zijn.

Ook lezen: ‘Niksen’ hoort nu ook thuis in het rijtje van hygge, lagom en ikigai

Probeer goed te ontspannen

Probeer écht te ontspannen. Neem elke dag even de tijd voor meditatie of adem- en ontspanningsoefeningen.

Probeer prikkels te vermijden

Wanneer je overprikkeld bent, wil je zoveel mogelijk prikkels wegnemen. Zet je daarom telefoon uit, doe de ramen dicht (zo nodig), dim de lichten en mijdt heftige muziek. Ga lekker op de bank liggen, met een goed boek en zone even helemaal uit.

Ga met de juiste personen om

Als je langdurig overprikkeld bent, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je jezelf moet opsluiten op je kamer en je vrienden niet meer moet spreken. Integendeel, maar het is misschien wel goed om een selectie te maken. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om met bepaalde vrienden minder vaak af te spreken, als je merkt dat zij je sneller overprikkelen.

Must read: Een checklist: zo weet je of je hoogsensitief bent

Overprikkeld zijn kan ongelofelijk vervelend zijn. Wanneer je overprikkeld bent is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en op tijd aan de bel te trekken. Een dagje rust nemen kan vaak al wonderen doen.

Minder prikkels please:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️