Redactie
Redactie Psyche 28 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom je ASMR nog eens een kans zou moeten geven

Ga jij ook zo lekker op fluistervideo’s? Of krijg je er juist eerder de kriebels van? YouTube staat bol van de ASMR-video’s waarin er (om maar iets te noemen) met nagels op voorwerpen wordt getikt en er door boeken wordt gebladerd terwijl een lieve, fluisterende stem jou ‘persoonlijk’ dingen vertelt. Waar de één hier ontspannende ‘hersentintelingen’ van krijgt, snapt een ander hier misschien helemaal niks van. Toch zou je de filmpjes volgens Kirill Fayn, onderzoeker aan het Max Planck Instituut in Frankfurt en postdoctoraal onderzoeker, een kans moeten geven als je de ‘tingles’ niet direct voelt.

Zo’n ASMR-beleving heeft namelijk een aantal positieve effecten op zowel fysiek als mentaal vlak: het verlaagt de hartslag waardoor je kalmer wordt, het maakt je blijer en je voelt je geliefder doordat er verschillende hormonen vrijkomen die te maken hebben met interpersoonlijke binding (de onderlinge relatie tussen personen).

Hormonen zoals endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine. Je kunt de ‘triggers’ dus soms vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je iemand vertrouwt en er een goede band mee hebt.

De verschillende triggers

De Autonomous Sensory Meridian Response-prikkels zijn op 3 manieren op te wekken:

  • Visueel (zien): het zien van rustige handbewegingen
  • Auditief (horen): het horen van de stem (fluisteren, mondgeluiden) of van objecten (tikken, krassen)
  • Tast (voelen): subtiele aanrakingen (verzorging, aanraking van de haren)

Lees ook: Pukkels uitknijpen: waarom sommige mensen dat héérlijk vinden

Je kunt op één van deze manieren de prikkels voelen, maar ook gecombineerd. Bijvoorbeeld wanneer je voelt en ziet dat de kapper je haren op een kalme manier knipt terwijl er ondertussen rustig tegen je gepraat wordt.

Ook is het mogelijk om zónder stimulans prikkels te krijgen, bijvoorbeeld tijdens het nadenken over een ASMR-trigger die je eerder eens hoorde.

Er zijn 3 kampen

Wel is het van belang om te weten dat niet iedereen in staat is om de ‘tingles’ (opgewekt door de ‘triggers’) te voelen bij het zien en beluisteren van de video’s.

Want naast dat er op 3 manieren kan worden getriggerd, is naar mijn idee de mensheid op ASMR-vlak ook in 3 categorieën op te delen: zij die ASMR en de tingles ervaren, zij die wel rustig worden van ASMR maar geen tingles voelen, en zij die het filmpje het liefst per direct afzetten (want: tenenkrommend).

Must read: Fluisterzen: in slaap vallen door tikkende nagels

Een illustratie: ik, ASMR-gevoelig, krijg vooral de tingles op visueel vlak. Een vriendin van mij kijkt de filmpjes soms wel voor het slapengaan om moe te worden, maar dat tintelende gevoel is haar onbekend.

Door weer een andere vriendin word ik met glazige ogen aangestaard wanneer ik over de euforische ASMR-tingles praat. Zij zette het filmpje met afschuw zo snel mogelijk af. 

Niet voor iedereen

Voor vriendin 1 – om haar zo maar even te noemen – is er volgens professor Kirill Fayn nog hoop (want ja, die tingles wíl je). Kanttekening: vriendin 2 kan het maar beter niet proberen op te wekken, zo vertelt hij aan Bedrock.

“Bij hen kan misofonie optreden. Dat is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Dat betekent eigenlijk simpelweg ‘haat tegen geluid’, maar dan wel specifieke geluiden zoals smakken, slikken, ademhalen en kuchen.”

Ook interessant: Misofonie: waarom worden we gek van eetgeluiden? Deze film legt het uit

Maar verwar dit niet: het betekent niet dat mensen die ASMR ervaren geen last hebben van misofonie. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat de helft van de mensen met de aandoening misofonie óók ASMR ervaren – een hoger dan gemiddeld percentage. Zij ergeren zich dan misschien niet aan de geluiden in de ASMR-video’s, maar juist wél in een andere context. Ergens logisch, want zowel bij misofonie als ASMR zijn triggers betrokken die een reactie in de hersenen veroorzaakt.

Forceer het niet

Enfin, volgens professor Fayn kan dus iemand die onwijs de kriebels van ASMR-video’s krijgt, het maar beter niet forceren. Maar vind je het best oké om ernaar te kijken, maar heb je in het verleden nog geen tingles gekregen, dan raadt hij aan om het zeker nog eens te proberen.

“Het betekent niet dat als je het de eerste keer geen ‘euforische’ tingles hebt gevoeld bij het zien van een ASMR-video, dat het nooit gaat gebeuren. Kun je de video verdragen, blijf dan zeker zoeken naar waar jij wél voor tingles door voelt.

Lees ook: Wat het over jou als persoon zegt als je gevoelig bent voor ASMR

Voor de één zijn dit auditieve geluiden waarbij er gefluisterd wordt, bij de ander juist auditieve geluiden waarbij er bijvoorbeeld zoiets als hout wordt gebruikt. Of misschien krijg je alleen tingles op visueel vlak, bij rustige handbewegingen. Óf juist door tast, bijvoorbeeld wanneer de kapper je haren knipt.”

En de mensen die de tingles direct al voelden kunnen natuurlijk lekker blijven kijken. Want ook al zijn er meer vragen over ASMR dan antwoorden, dat het goed voor je gezondheid is, is zeker.

Dit artikel is geschreven door journalist Daphne Dorgelo. Ze komt uit Nederland, maar woont nu in Antwerpen waar ze een master journalistiek doet. Ze schrijft daarnaast als freelance copywriter over lifestyle en gezondheid en verdiept zich graag in mode. Ze eindigt een dag van seminars en schrijfwerk vaak met een meditatiesessie incluis etherische oliën.

Meer over ASMR?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️