Redactie
Redactie Welzijn 17 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Pukkels uitknijpen: waarom sommige mensen dat héérlijk vinden

Mee-eters, steenpuisten, whiteheads. Met andere woorden: pukkels. Als je ze hebt is de kunst om ervan af te blijven. Dat lukt lang niet iedereen. En sommige mensen vinden het heerlijk om te doen. Het genot als er een klodder pus uit je poriën vloeit is opmerkelijk kalmerend en guess what: je bent niet alleen. Het is je vast niet ontgaan: De Dr. Pimple Popper-rage. De een na de andere video in je feed waar je gedetailleerd kunt zien hoe de dokter grote steenpuisten en mee-eters uitknijpt. De één kan het niet aanzien en walgt al bij het idee, de ander vergeet de tijd en kijkt uren filmpjes waar pus de hoofdrol speelt. Voor die tweede groep is er echter een wetenschappelijke verklaring: The Science of Disgust (letterlijk vertaald: de wetenschap van walging).

The science of disgust

In het boek ‘Yuck!: The Nature and Moral Significance of Disgust’ legt David Kelly dit fenomeen uit. Het menselijk brein probeert alles wat gevaarlijk of schadelijk kan zijn te weren en zet een verdedigingsmechanisme in. Walging of afschuw zijn onderdeel van datzelfde mechanisme.

Weer een slim trucje van ons lichaam: in plaats van wachten tot het effect aanslaat en ons lichaam of geest het weer moet uitstoten, zorgt walging of afschuw ervoor dat we uit de buurt blijven van dat wat ons dat gevoel geeft.

Hoewel puisten niet gevaarlijk zijn, is dit wel wat er gebeurt als we er één zien. We vinden ze vies en doen er alles aan om het puistje zo snel mogelijk van ons lichaam af te krijgen. Ondanks dat we weten dat we ervan af moeten blijven, gaan we er toch aan pulken en knijpen.

Dit vind je vast ook leuk: 3 sapjes-recepten voor een mooiere huid (anti-acné, superskin en forever young)

Filmpjes van pukkels

Dit fenomeen is ook de reden waarom sommige mensen graag naar filmpjes kijken waar puistjes uitgeknepen worden. Volgens Nina Strohminger vinden we negatieve ervaringen, zoals deze, juist interessant. Vooral als de situatie geen gevaar voor jou vormt.

Net zoals we van onze eigen puistjes ‘walgen,’ hebben we dat bij ook bij een ander en willen we het puistje net zo snel zien verdwijnen.

Wat het over jou als persoon zegt als je gevoelig bent voor ASMR

Maar waarom vinden sommige mensen het dan zo lekker om naar te kijken? Dat is te verklaren door onze biologie. We hebben behoefte aan zelfverzorging en dat zorgt er op zijn beurt voor dat het geluksstofje endorfine vrijkomt in ons lichaam als we op deze manier ons lichaam ‘verzorgen.’

Een andere theorie is dat het te maken heeft met ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Dit gevoel ervaar je als ontspannend en kalmerend. Een beetje zoals een orgasme. Dit orgasme-gevoel ervaar je vooral door prikkels van buitenaf. Door bijvoorbeeld iets te zien, te horen of te voelen. Het effect van ASMR is dan ook weer dat er endorfine vrijkomt in je lichaam en je je dus helemaal happy en tevreden voelt.

Meer interessante feitjes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️