Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 17 mrt 2019
Leestijd: 5 minuten

Het is de hoogste tijd om deze fabeltjes over soa’s nú te vergeten

Elke keer als je er binnenloopt is het weer hopen dat je geen bekenden tegenkomt: we hebben het over de plaatselijke soa polikliniek. Nu zijn soa’s niet het meest sexy onderwerp, maar het is wel belangrijk om er het één en ander over te weten. Want, zeggen: ‘We hebben het niet veilig gedaan want hij of zij heeft heus geen soa,’ is inmiddels écht achterhaald. Tijd om het onbesproken onderwerp eens in de schijnwerpers te zetten. 

Kennis is macht, zeggen wijze mensen weleens. Dat geldt voor heel veel dingen, maar al helemaal als het aan komt op je seksuele gezondheid. Dus lees deze punten goed door en doe er je voordeel mee! Wist je dat bijna 20 procent van de Nederlanders die zich in 2017 liet testen een positief resultaat had? En nee, dat resultaat is dus niet bepaald positief. Het is hartstikke begrijpelijk en herkenbaar dat het geen thee-krans-onderwerp is, maar juist daarom ontstaan er veel onduidelijkheden over.

Daarom 8 fabeltjes over soa’s die je nú kan vergeten.

1. Je kan zien dat iemand een soa heeft

We noemden het eerder al even, maar toch is het één van de grootste misvattingen rondom soa’s. Waarschijnlijk zijn er weinig mensen die beweren dat je écht aan iemand’s uiterlijk (met kleren aan) kan zien of ‘ie wel of niet een soa heeft, maar hoe vaak komt het niet voor dat je denkt dat hij of zij ‘niet iemand is die een soa heeft’ en het toch maar niet veilig doet? Misschien bij de één iets vaker dan de ander, maar laten we bij dezen de fabel voor eens en altijd de wereld uithelpen. Amen.

Also good to know: zelfs als iemand wel in z’n nakie voor je staat en een soa als herpes of genitale wratjes heeft, zie je dat vaak helemaal niet. Maar als iemand het virus bij zich draagt, kan ‘ie het wel doorgeven. Een ander interessant feitje van gynaecoloog Idries Abdur-Rahman in SELF Magazine: “Er zijn veel verschillende oorzaken van rode bultjes op genitaliën, dat betekent niet automatisch dat het een soa is.”

2. Je merkt het wel als je een soa hebt

Helaas zijn soa’s ons vaak te slim af en merk je het niet altijd als je een soa hebt. Waar je als je de griep krijgt, merkt dat je je niet lekker voelt en verkouden wordt, kan je soms wel jaren onopgemerkt met een soa rondlopen. De symptomen zijn vaak zo licht dat je het lang niet altijd in de gaten hebt, zoals bij chlamydia en gonorroe.

Wel last van daar beneden? Grote kans dat het jeuk is, wat eerder wijst op een (schimmel)infectie.

3. Condooms beschermen je 100% tegen een soa

Het is in principe één van de twee hoofddoelen van een condoom, maar dat betekent helaas niet dat je na het seksen met condoom ervan uit kan gaan dat het wel snor zit. Herpes en HPV worden namelijk overgedragen via de huid.

Deze mensen hebben het vaakst seks (en het is niet wat je denkt)

4. Ik heb me laten checken

Hoe graag we ook in romantische verhalen geloven, helaas kan je niet elke potentiële bedpartner op zijn of haar blauwe ogen geloven dat ‘ie zich écht heeft laten checken op soa’s en helemaal clean is. Dat betekent niet dat je iedereen moet wantrouwen, maar het betekent ook zeker niet dat je meteen de condooms achterwegen kan laten. Helaas wordt er een boel afgelogen en zoals punt 2 luidt: je ziet niet dat je een soa hebt.

Condooms zitten nu eenmaal niet bepaald lekker en soms is het ook voor jezelf net even een fijne bevestiging om te horen dat jullie het niet met condoom hoeven te doen. Of dat nou bij de eerste keer is of als jullie al een tijdje aan het scharrelen zijn. Wil je na een tijdje samen zijn toch graag overgaan op geen condoom? Boek dan samen een afspraak. Je hoeft niet samen te gaan (beetje awkward als het nog pril is), maar dan kunnen jullie in elk geval samen met een gerust hart samen de stap nemen.

5. Soa’s krijg je alleen door penis-in-vagina contact

Als je denkt de soa te slim af te zijn door geen penis-in-vagina contact, maar wel orale seks te hebben, heb je helaas pech. Soa’s kunnen namelijk overal waar het vochtig is, worden overgegeven. Met orale en anale seks kan je dus ook gewoon soa’s krijgen of doorgeven. Dus, play it safe.

Dit vind je vast ook leuk: Het vrouwencondoom: een goede vervanger voor de pil?

6. Douchen na de seks voorkomt soa’s

Douchen is in principe altijd een goed idee, helemaal na een sekspartij. Maar soa’s of schimmelinfecties ga je er (helaas) niet mee wegspoelen of voorkomen. Too bad.

7. Een condoom is alleen nodig bij het klaarkomen

Deze mythe is komt van het idee dat je een zwangerschap zou kunnen voorkomen door een condoom te gebruiken vlakvoor de man klaarkomt. Zo simpel werkt het helaas niet. Als je een soa zoveel mogelijk wilt voorkomen, zul je een condoom tijdens de hele show moeten gebruiken. Ook als je niet bang bent voor een zwangerschap (bij voorbeeld als twee mensen van hetzelfde geslacht seks hebben), is het nog steeds een aanrader een condoom te gebruiken.

8. Je bent ‘vies’ als je een soa hebt

Op de één of andere manier hebben we in ons hoofd dat je vies bent als je een soa hebt en ben je als de dood dat je er één krijgt of erger nog: dat anderen erachter komen. Andersom geldt ook dat we het vaak maar niet al te kuis vinden als iemand er één te pakken heeft. Toch is zo’n overdreven reactie nergens voor nodig, soa’s komen overal voor: elk geslacht, hoog- of laagopgeleide, ras, religie of achtergrond. Het maakt je geen slecht persoon.

Gelukkig zijn veel soa’s behandelbaar, en kom je er met een kuurtje bij de dokter redelijk makkelijk van af. Stel, je krijgt er één die niet te behandelen is, bedenk dan dat je er niet altijd last van hebt en gewoon als een normaal persoon gelukkig verder kan leven.

Tijd voor een check? Laat je testen bij een soa polikliniek bij jou in de buurt of ga naar je huisarts!

Meer uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️