Redactie
Redactie Psyche 19 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Het geheim van een lang en gelukkig leven (volgens de oudste mensen op aarde)

De bewoners van de Japanse eilandengroep Okinawa zijn de oudste mensen ter wereld. Al decennia lang bestuderen voedingsdeskundigen, psychologen en andere wetenschappers wat het geheim is van deze mensen die zo lang, gelukkig en gezond leven. Uit alle onderzoeken blijkt dat het geheim niet terug te voeren is op hun genen. Want Okinawa’s die verhuizen naar het westen of zich overgeven aan een andere manier van leven, worden lang zo oud niet.

Een voorbeeld bij de Okinawa’s voor een lang en gelukkig leven

Wie wel oud wordt, blijkt een aantal dingen te doen. Kleine porties te eten, weinig vlees, een heel klein beetje alcohol – een piepklein glaasje aan het eind van de maaltijd – en dagelijks wandelen en tuinieren.

Maar opvallend is ook dat de oude Okinawa’s een optimistische kijk op het leven hebben, veel tijd met vrienden doorbrengen en veel lachen.

Een lang en gelukkig leven in Nederland

Zelf woon ik een deel van de tijd in het buitengebied van een dorp in de Achterhoek. Mijn buren zijn bijna allemaal boven de 80, maar huppelen rond als 60-jarigen, of jonger. Afgelopen oud en nieuw bracht ik door met mijn buren, waarbij ik om 3 uur ’s nachts de eerste was die naar huis ging.

De anderen bleven nog wakker, gezellig kletsend met een bakje non-alcoholische bowl. Ik vroeg mijn buurvrouw van 90 hoe het kon dat ze allemaal zo fit en gezond waren en ogenschijnlijk zo gelukkig. Of het misschien kwam doordat ze minder zorgen hadden. Ze schudde haar hoofd. ‘We hebben ook zorgen, maar we hebben minder stress,’ antwoordde ze.

Tip: Heb je een vriend(in) met mentale problemen? Zo steun je hem of haar

Die stress wordt verminderd doordat ze al generaties lang voor elkaar klaarstaan. Traditiegetrouw zijn de boerderijen in de Achterhoek opgedeeld in groepen van 8. Wanneer je overlijdt, zijn er 6 buren nodig om de kist te dragen en twee om het bedrijf over te nemen, zo vertelde een buurman.

Maar ook bij bruiloften, geboortes en verjaardagen is iedereen er voor elkaar. Bovendien hebben ze allemaal een moestuin, vieren ze alles en fietsen ze veel.

Gelijkenissen met Ikigai

Mijn buren uit de Achterhoek verschillen daarin weinig van de Okinawa, zoals blijkt uit het onlangs verschenen boek Ikigai: Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een Ikigai, een reden van bestaan.

De auteurs van het boek beschrijven de geheimen van de Okinawa. Volgens hen is dit wat je moet doen als je optimistisch, gezond en lang wil leven. Ogimi, het dorp van de eeuwlingen kent de hoogste levensverwachting op Okinawa.

Wat doen de Okinawa’s dan?

Vergeleken met de rest van Japan consumeren mensen er 3 keer zo veel groente per dag, eten ze anderhalf keer meer peulvruchten (soja), eten ze meer algen en vis en eten ze minder rijst.

Verder drinken de Okinawa veel groene thee en Jasmijnthee, eten ze veel tofu, miso, kool, Nori, ui, taugé en zoete aardappelen.

10 voorschriften voor een lang en gelukkig leven volgens de Okinawa’s

Het boek eindigt met 10 voorschriften die elke inwoner van Ogimi uit zijn hoofd kent. Doe er je voordeel mee:

1. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen

‘Wie stopt met de dingen die hij goed kan en graag doet, raakt de zin van zijn leven kwijt.’

2. Doe rustig aan

‘Haast is omgekeerd evenredig met kwaliteit van leven.’

3. Eet je niet helemaal vol

Eet iets minder dan je honger hebt.

4. Omring je met goede vrienden

‘Zij zijn het beste elixer om zorgen met een goed gesprek te laten verdwijnen.’

5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag

‘Door lichaamsbeweging worden gelukshormonen aangemaakt.’

6. Lach

‘Met een vriendelijke uitstraling maak je vrienden en raak je zelf ontspannen.’

7. Zoek de natuur op

‘We zijn gemaakt om één te zijn met de natuur. We moeten er regelmatig naartoe om de batterijen van onze geest op te laden.’

Lees ook: Last van je buik? Een wandeling in de buitenlucht zou zomaar kunnen helpen

8. Bedank

‘Bedank je voorouders, de natuur, je levensgezellen.’

Must read: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

9. Leef in het nu

‘Treur niet langer over het verleden en wees niet bang voor de toekomst.’

10. Volg je Ikigai

‘In jou zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven, tot het einde van je dagen. Als je die nog niet gevonden hebt, zal dat je volgende missie zijn.’

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het geheim van een lang en gelukkig leven (volgens de oudste mensen op aarde)
Sluiten