Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 28 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Plastic afval verminderen doe je met deze nieuwe producten

Vorig jaar zomer werd het Europees verbod op wegwerpplastic definitief goedgekeurd. Zo zijn plastic wegwerpbestek, rietjes en wattenstaafjes vanaf 2021 verboden, evenals bepaalde soorten plastic verpakkingsmateriaal. Deze producten ‘voor eenmalig gebruik’ zijn namelijk verantwoordelijk voor meer dan 70 procent (!) van het zwerfvuil op zee.

Precies vanwege het langzame afbraakproces hoopt dat plastic afval zich op in zeeën, oceanen en op stranden. Dieren nemen het plastic op en zo komt het ook in de menselijke voedselketen terecht. Er komen nu ook maatregelen om het gebruik van plastic flessen terug te dringen.

Zelf plastic afval verminderen

Wat gaat er precies gebeuren? In 2029 moeten we 90 procent van alle plastic flessen inzamelen en die flessen moeten voor minstens 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan.

Wil je nu alvast een eerste stap zetten in de goede richting? Check dan deze 5 nieuwe producten! Ze helpen een handje bij het verminderen in je wegwerpplasticverbuik!

1. Ecowattenstaafjes

Er worden elke dag 1,5 miljard wattenstaafjes geproduceerd en de gemiddelde Nederlander gebruikt elk jaar 415 wattenstaafjes. In Engeland is de schade duidelijk: op elke 100 meter strand vind je 9 (!) wattenstaafjes.

Om dit te voorkomen kun je bamboe wattenstaafjes, papieren wattenstaafjes of ecowattenstaafjes gebruiken. De herbruikbare wattenstaafjes zijn gemaakt van superzachte siliconen, volledig gemaakt van natuurlijk kiezelzand.

Lees ook: De plastic soep tegengaan? Spoel dan je toilet op de juiste manier door

De zachte siliconen tips geven het gevoel dat we allemaal kennen van een gewoon wattenstaafje, maar dan zonder het afval! Je kunt ze schoonmaken onder de warme kraan en ze worden geleverd in een doosje dat je overal mee naartoe kunt nemen.

2. Herbruikbare rietjes

Rietjes zijn voor mietjes! Rietjes komen ook vaak in de oceaan terecht in plaats van bij het plastic afval. Ondanks hun kleine formaat verstrikken ze daar zeedieren en worden ze opgegeten door vissen.

En eerlijk is eerlijk: rietjes zijn misschien niet heel erg nodig. Maar soms slurpt een drankje net wat lekkerder weg door een rietje. Kies daarom voor roestvrijstalen rietjes, siliconen rietjes of biologische afbreekbare rietjes gemaakt van tarwe. Er zijn zelfs eetbare rietjes op de markt, dus hoe weinig afval wil je hebben?

Tip: Weg met de plastic rietjes! Gebruik liever RVS en bamboe rietjes

3. Naked solid shampoo

Ooit geweten dat in veel beautyproducten microplastics zitten? Geen grote stukken, maar kleine deeltjes van 0,5 millimeter of kleiner, ook wel microplastics genoemd.

Ze zijn terug te vinden in veel shampoos, foundation, (zonnebrand)crèmes en lippenstift. Met het douchen komen deze microplastics in het water terecht en volgens onderzoek dragen deze producten voor 0,3 procent (35.000 ton) bij aan het totale aantal plastic dat in zeeën en oceanen terechtkomt (12,2 miljoen ton).

Wil je dit voorkomen? Let dan goed op de ingrediëntenlijst (alle polymeren zijn plastics!) en stap bijvoorbeeld over naar naked solid shampoo. Het is even wennen, maar werkt net zo effectief.

4. Je eigen bestek

We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder afhaalmaaltijden en kant-en-klaar maaltijden. Maar sla de volgende keer het wegwerpbestek af en zorg voor je eigen bestek! Natuurlijk kun je dit gewoon uit je keukenla pakken, maar als een professionele on-the-go eter heb jij gewoon je eigen multifunctionele spork of multi-tool reisbestek.

Een ander alternatief is biologisch afbreekbaar wegwerpbestek gemaakt van gerecycled PLA (maiszetmeel en cassavewortel).

5. Herbruikbare groente- en fruitzakjes

Ga je boodschappen doen? Waarschijnlijk neem je dan al standaard je eigen boodschappentas mee. Maar vervolgens kom je in de supermarkt en moet je je groente en fruit alsnog in een plastic zakje doen.

Neem daarom ook je eigen netjes voor losse groenten en fruit mee! Dit scheelt een hoop eenmalige plastic tasjes. Mocht je ze toch vergeten mee te nemen, bij veel supermarkten zoals de Jumbo en de Albert Heijn verkopen ook herbruikbare groente- en fruitzakjes.

Dit kan je nog meer doen aan de plasticsoep

Maar, je kan nóg meer doen om zo min mogelijk bij te dragen aan de wereldwijde plasticsoep:

  • Dit heeft een beetje invloed: laat geen ballonnen op, vermijd dubbele verpakkingen en miniverpakkingen, gebruik vloeibaar wasmiddel om microvezels te reduceren.
  • Hiermee heb je meer invloed: scheid plastic, koop geen synthetische kleding, ruim zwerfafval op, koop geen eenmalige verpakkingen.
  • En dit heeft het meeste invloed: kies andere materialen, weiger wegwerpartikelen, neem je eigen beker mee en koop kwaliteitsproducten.

Kleine handelingen, met een groots effect!

Meer zero waste tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️