Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 1 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Zero waste leven: zo doe je dat met eten (thuis én buiten de deur)

Net als vorig jaar doen we bij Bedrock in september de Zero Waste Challenge. Het gaat niet over jezelf in allerlei moeilijke bochten wringen om kosten wat het kost géén afval te maken, maar hoe je een paar simpele aanpassingen kan doen zodat je bewuster wordt van al het afval dat je normaliter produceert. Want dat is (helaas) hard nodig. 

Per jaar wordt meer dan 250 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan meer dan 8 miljoen ton (!) in zee belandt. Hoeveel jij daaraan bijdraagt? Zo’n 490 kilo afval per jaar. Dat zijn cijfers om van te schrikken, maar met wat handige alternatieven schroef je die cijfers zo naar beneden!

We hebben als motto: het moet leuk én haalbaar blijven. Doe je mee aan deze challenge?

Zero waste in de keuken: hoe dan?

Bij de zero waste lifestyle draait het allemaal om de 5 R’s (refuse, reduce, reuse, recycle en rot). Probeer dus vaker nee te zeggen tegen wegwerpplastic, probeer het minder te gebruiken, dingen opnieuw te gebruiken, te recyclen én te composteren.

De delen handige tips zo zero waste mogelijk te blijven op het gebied van eten!

Bulk

Wanneer je minder afval wilt produceren in de keuken begint dat eigenlijk al bij je boodschappen. Die doe je het liefst bij een verpakkingsvrije- of bulkwinkel waarin je de producten schept in je eigen zero waste zakje (koop je ook gewoon bij de appie tegenwoordig).

Op de lokale markt of bij de Turkse supermarkt in de buurt koop je ook al je groenten en fruit onverpakt.

Plastic free pantry perfection ? . . Image by @rockyhedgefarm

1,922 Likes, 55 Comments – The Source Bulk Foods (@thesourcebulkfoods) on Instagram: “Plastic free pantry perfection ? . . Image by @rockyhedgefarm”

Oh, én vergeet bij het schrijven van je boodschappenlijstje niet oud papier te gebruiken. Zero waste all the way!

Zero waste leven: Boodschappenlijstje maken? Gebruik oud papier of een whiteboard

Keuken inrichten

Als je je keukenkastjes opentrekt, is de kans groot dat ze volstaan met (plastic) verpakkingen. Nadat je producten in bulk hebt gekocht, kan je ze ook in leuke weckpotten doen. Zo verandert je keuken langzamerhand in een verpakkingsloze kamer. En dat zier er nog leuk uit ook!

Producten in de keuken

Wist je dat je hele handige herbruikbare doekjes kan aanschaffen? In plaats van gele doekjes te kopen en deze steeds weg te gooien, kan je ook katoenen, wasbare doekjes kopen. Deze zijn van hogere kwaliteit en kan je regelmatig op een hoge temperatuur wassen.

Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het zélf maken. Dat geldt voor beautyproducten, maar ook voor schoonmaakmiddelen. Met de juiste basisingrediënten maak je binnen een mum van tijd een frisruikend en goedwerkend schoonmaakmiddel. Die stop je vervolgens steeds in dezelfde herbruikbare fles.

Zo maak je je eigen schoonmaakmiddelen

Zero waste recepten

Oké, de boodschappen zijn gedaan en de keuken staat vol prachtige potten gevuld met lekker eten. Dan is het nu tijd om te koken. Kijk eerst eens wat je in huis hebt en wat er nog openstaat.

Wist je dat er ontzettend veel voedselverspilling is? Ook dat is zero waste: koken met de restjes die je hebt.

Inspiratie nodig?

Wormenhotel

Heb je na het koken groene afval over? Bouw een composthoop in je tuin of ga aan de slag met een wormenhotel, lekker compact voor op je balkon! Hoe werkt het? De wormen peuzelen jouw groene afval om en zetten het om (lees: poepen het uit) tot super vruchtbare aarde. Perfecte mest voor je planten!

Buiten de deur eten

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt is misschien wel nóg meer als je zero waste wilt leven. Schaf eenmalig een aantal handige producten aan, zodat je in de toekomst minder wegwerpplastic gebruikt. Buiten de deur een koffietje halen? Zorg dat je dan één van deze handige Bring Your Own koffiebekers hebt!

Lunchen in het park? Maak een lekkere salade, haal brood bij deze no waste bakker en neem het mee in tupperware. We stelden hét zero waste starterspakket samen. Heb jij alle items al?

Wil je uiteten? Het is aan jou hoe jij hiermee omgaat. Zero waste-expert Jessie Kroon tipte ons dat je daar gewoon lekker van moet blijven genieten. Dus, dan doen we dan ook gewoon!

Meer zero waste tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Zero waste leven: zo doe je dat met eten (thuis én buiten de deur)
Sluiten