Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 24 aug 2018
Leestijd: 6 minuten

Een maand zero waste lifestyle: zo bereid je je voor (met tips van een expert)

Wist je dat je gemiddeld zeven verpakkingen per dag openmaakt? Hoogtijd om daar wat aan te veranderen. Maar wél goed voorbereid, want je wilt nog wel kunnen eten, drinken én een beetje leuk leven. Dat kan, dankzij de voorbereidende tips van Zero Waste-expert Jessie Kroon van ‘Het Zero Waste Project’.

Help, heb ik zometeen geen sociaal leven meer?

Toen ik wist dat ik de Zero Waste Challenge zou gaan doen, werd ik zenuwachtig. Vooral voor alle voorbereidingen (wat zijn die eigenlijk?!), wat ik allemaal fout zou doen, of ik mijn vrienden nog wel kon zien (zij koken en leven immers niet zero waste) en ik zag al voor me hoe ik avonden zonder eten naar bed zou gaan door mijn slechte planning-skills. En een bar-bezoekje zal er vast ook niet meer inzitten, een wijntje komt immers uit een fles en dat is afval. En een picknick in het park is zelden plastic vrij… Zou een zero waste lifestyle gelijk staat aan geen sociaal leven?

Daarnaast ben ik niet bepaald een keukenprinses en van de woorden ‘dagelijkse routine’ krijg ik kippenvel (lang leven de spontaniteit en help ik wil niet saai zijn-angst). De dagelijkse voorbereidingen en het meal-preppen zouden eigenlijk nog moeilijker voor me zijn dan het idee van geen afval mogen maken. Gelukkig valt het allemaal reuze mee, zero waste-expert Jessie Kroon stelt me gerust. “Je doet wat jij kan en wat jij belangrijk vindt.”

Je doet waar jij je prettig bij voelt

Zussen Jessie (24) en Nicky (27) Kroon begonnen in 2014 als eerste in Nederland een (online) zero waste community: ‘Het Zero Waste Project‘. “Als je weet dat elk persoon in Nederland 490 kilo (dat zijn vier baby olifanten!) afval maakt, weet je dat jouw impact van geen afval maken héél groot kan zijn. Mijn zus en ik produceren nu maar twee canvastasjes aan plastic per jaar én we zijn gelukkiger dan ooit, terwijl dat laatste niet eens ons doel was.”

Toch is het doel van Zero Waste leven is ook niet per se om helemaal geen afval meer te produceren, want helemaal geen afval meer te produceren is niet realistisch in onze maatschappij. Helemaal als je in de stad woont, nog wilt eten, drinken en een beetje leuke dingen wilt blijven doen én er een sociaal leven op wilt nahouden. “Het moet wel leuk blijven, anders hou je het nooit vol. Bij ons staan stijl, comfort en leuke dingen doen altijd voorop.” Maar zo min mogelijk afval achterlaten, kan zeker weten.

Dit vind je vast ook interessant: Op de maan ligt al meer dan 180.000 kilo (!) afval

Dé voorbereidende Zero Waste-tips op een rij:

Om zo goed mogelijk voorbereid aan de uitdagingen te beginnen, is een goede voorbereiding nodig. Mentaal én fysiek.

 1. Doe mee aan het PlasticDieet.
  “In elk geval geen wegwerpvoorwerpen meer gebruiken, is een gewoonte die je vrij makkelijk in je dagelijkse routine kan intergeren. Het heeft ook direct een grote impact op het afval dat we produceren, gezien vijftig procent van het afval in de oceanen wegwerpafval is.” Deze items worden zijn eigenlijk onnodig en worden gemaakt om slechts één keer gebruikt te worden. Een ‘makkelijke’ eerste stap om mee te beginnen.
 2. Vraag jezelf af waarom je zero waste wilt leven.
  Begin bij wat jij interessant vindt. Het Zero Waste leven wordt een stuk (zeg maar gerust: véééél) makkelijker als je je bedenkt waarom je minder afval wilt maken. De overvolle zeeën? De giftige ingrediënten? Dieren die eraan lijden? De ecologisch voetafdruk verkleinen? De voedselindustrie? De mode-industrie?
  Zo leg je een focus en is het makkelijker bepaalde keuzes te maken. Begin dan met het deel aan te pakken dat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: vind je het erg dat er zoveel kleding wordt geproduceerd? Begin dan eens te ontspullen en begin met enkel tweedehands spullen aanschaffen.
  Je kan beter één ding heel goed doen en lang of altijd volhouden in plaats van cold turkey Zero Waste gaan en er direct meestoppen omdat het onhaalbaar is. Stap voor stap dus.
 3. Focus je op wat je wél kan.
  Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik aan een Zero Waste Challenge ga doen, wordt er vooral gevraagd: “maar wat wat mag je dan niet meer doen?”. De makkelijkste impact kan je thuis maken, buiten de deur wordt het lastiger. Zoek dus verpakkingsvrije supermarkten op, doe onderzoek naar heerlijke lokale en seizoensgroenten, ontdek leuke kringloop en vintagewinkels bij jou in de buurt, schaf een wormenhotel aan (daarover later meer).
 4. Begin simpel: maak op wat je in huis hebt.
  Trek je keukenkastjes open en ga daarmee koken in plaats van een recept te bedenken, daar ingrediënten voor te kopen.
 5. Schaf de juiste spullen aan.
  Om je leven zonder afval zo makkelijk mogelijk te maken, kan je het beste ook een aantal dingen aanschaffen. “Maar dat is toch óók afval!?”, hoor ik je denken. Ja, je schaft een gloednieuw product aan, maar toch kan je beter af en toe kwalitatieve producten aanschaffen die lang mee gaan, zodat je het blijft gebruiken. Dan wordt het ook geen afval. Of in elk geval geen onnodig afval. Bij de webshop ‘Bag Again‘ koop je alle essentials voor een Zero Waste lifestyle. Koop bijvoorbeeld eenmalig een handige (canvas)boodschappentasjes, andere zakjes om bijvoorbeeld brood in te stoppen of je eigen to go items (tupperware, koffiebeker en rietjes).
 6. Koop in bulk.
  Eten als havermout, pasta en rijst kan je lang bewaren en kan je dus makkelijk in kilo’s tegelijk kopen in plaats van steeds opnieuw naar de supermarkt voor 200gram pasta. Je maakt dus niet wel afval, maar een stuk minder.
 7. Bewaar je glazen potjes.
  Of schaf ze aan. Als je kookt, bewaar je daar je left-over in voor de volgende dag, of die gebruik voor in je keukenkastje, nadat boodschappen hebt gedaan bij de lokale markt of bij een verpakkingsvrije winkel.

Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)

Jessies favoriete winkels

Gelukkig is ook zero waste queen Jessie geen keukenprinses en komt ze soms laat en onvoorbereid thuis. Dus als er niet genoeg eten huis is, mag ze van zichzelf heus nog naar de ‘gewone’ supermarkt. Gelukkig, voor die avonden zonder eten naar bed, hoef ik dus in elk geval niet bang te zijn. “Wel ga ik op zoek naar groenten en producten die niet verpakt zijn en daar ga ik mee koken. Ik kom het liefst bij biologische en/of verpakkingsvrije of verpakkingsarme supermarkten, markten of biologische toko’s.”

Jessie gaat in Amsterdam graag naar Delicious Foods (in de Jordaan), in Amersfoort naar de Nieuwe Graanschuur en in Utrecht naar SuperFair. En als ze in Rotterdam is, winkelt ze verantwoord bij Gimsel.

Take-away eten ophalen kan ook gewoon, want ook de Zero Waster is weleens lui (en katerig) op de zondagavond. Neem dan gewoon je eigen RVS- of glazen bakjes mee! Het plastic waarin je take-away eten wordt gedaan, is vaak van lage kwaliteit en laten microplastics in je eten achter.

Meer lezen over duurzaamheid en zero-waste?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een maand zero waste lifestyle: zo bereid je je voor (met tips van een expert)
Sluiten