Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 15 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Jouw gezicht vertelt meer over jou dan je denkt

Heb je weleens gehoord van Siang Mien? Het is de kunst van het gezichtslezen die in China al meer dan 3000 jaar gebruikt wordt. Volgens deze gelaatkunde is elk orgaan verbonden met een aantal andere lichaamsdelen waaraan te zien is of het hoofdorgaan goed functioneert. Zo is een disbalans in de organen te zien aan rimpels, verkleuringen of puistjes in een bepaald gebied van het gezicht.

Make-up artist Amanda Rijff dook voor haar nieuwste boek Innerlijke Schoonheid wat dieper in deze materie.

De kunst van het gezichtslezen

Als visagist kijkt Amanda naar het gezicht in een vlak van 6, horizontaal verdeeld over 3 delen: voorhoofd en ogen, neus en wangen, kaken en mond. Aan de hand van deze onderdelen zoomt ze in op de stand van de ogen in verhouding met het voorhoofd.

Welk van de 16 persoonlijkheidstypen ben jij? Doe de Myers-Briggs test

Ook kijkt ze of een neus recht staat, of iemand een vlak gezicht heeft of juist bolle wangen en kijkt ze naar de verhouding tussen mond, neus en kin.  “Toen ik het fenomeen gezichtsdiagnostiek ontdekte, was ik niet alleen onder de indruk van wat je allemaal van een gezicht kunt aflezen, maar wilde ik er alles over weten,” aldus Amanda.

Het lichaam is net een machine

Volgens Siang Mien kunnen bepaalde rimpels, verkleuringen of andere opvallende kenmerken in je gezicht aanwijzingen zijn dat bepaalde organen inactief of juist overactief zijn. Naast informatie over de hoofdorganen, geeft je gezicht ook informatie over andere belangrijke lichaamsdelen.

De 5 verschillende soorten hersentypes (welke ben jij?)

Wanneer de hoofdorganen niet goed functioneren, kunnen andere lichaamsdelen zwakker worden. Het lichaam is namelijk net een machine: wanneer één onderdeel niet goed meer draait, is de kans groot dat onderdelen die hiermee in verbinding staan ook minder goed gaan werken.

Lachrimpels en zorgrimpels

Amanda: “Mijn interesse werd nog versterkt door een gesprek met gezichtsdiagnost Saskia van Zeggeren. Zij vertelde dat we 57 spieren in ons gezicht hebben, waarvan we er 28 gebruiken voor onze uitdrukking. Net zoals lichaamstaal, kan je gezicht je woorden kan versterken.

7 manieren om iemands lichaamstaal te lezen

Je lachrimpels laten emotie zien, maar ook zorgen. Lopen de lachrimpels vanuit je buitenste ooghoeken in een halve maan naar beneden, dan zijn dit zorglijnen en geen lachrimpels.”

Linker- en rechterhelft

Amanda leert ons dat wanneer je de beide helften van je gezicht in een spiegel bekijkt, dat elke kant een eigen verhaal vertelt. Je rechtergezichtshelft vertelt iets over de manier waarop je jezelf voor de buitenwereld wilt profileren, terwijl je linker gezichtshelft laat zien wie je werkelijk bent.

Voel je je goed en zit je lekker in je vel? Dan zal je onbewust de linkerkant meer in beeld brengen. Andersom gezien zal de rechterkant van je gezicht de boventoon voeren wanneer je je minder goed voelt.

Olifantenhuid

Verder kun je je gezicht opsplitsen in 3 delen. Boven, midden en de onderkant. Mensen die een groot voorhoofd hebben zijn pragmatisch en georganiseerd. Is het middenstuk wat groter, dan worden beslissingen genomen op basis van gevoel. En als je een ovaalvorming gezicht hebt, dan heb je goede sociale skills, ben je intelligent en gastvrij.

https://www.bedrock.nl/glimlach-niet-altijd-positief/

Mocht je een dikke huid hebben, dan kun je tegen een stootje. Een dikke huid staat ook in verband met een sterke maag. Een sterke maag betekent dat je snel kunt verteren; niet alleen voedsel, maar dat je ook in staat bent om je emoties een plekje te geven.

Grote oren maken gelukkig

Zo kunnen je oren ook een bijzonder verhaal vertellen. Heb je laaggeplaatste oren dan ligt de focus op doelgerichtheid en idealisme. Ook omarm je een groot netwerk en hebben zaken de neiging om naar je toe te komen.

Een korte oorlel staat voor ongeduld en emotie. Heb je een uitstekend binnenoor? Dan durf je risico’s te nemen, ben je avontuurlijk, creatief en excentriek.

Een mond zegt meer dan woorden

Heb je een grote mond, dan is dit een indicatie dat je een vrijgevig type bent. Heb je natuurlijke stevige lippen, dan is de kans groot dat je heel gedisciplineerd bent. Bij een strakke bovenlip wordt in gezichtsdiagnostiek de link gelegd met graag de controle willen houden.

Meer over jezelf weten? Doe de Big Five persoonlijkheidstest

Mensen met een kleine mond schoppen het vaak ver in het leven, hebben een drang naar onafhankelijkheid en zijn tevens wilskrachtig, beminnenswaardig en een tikkeltje egoïstisch. Is je onderlip groter dan je bovenlip? Dan amuseer je graag anderen, heb je veel sexappeal en ben je wellicht dwangmatig op zoek naar liefde.

Een volle mond betekent dat iemand gepassioneerd en extravert is, maar ook afhankelijk van constante bewondering van anderen.

Ogen zijn spiegels van de ziel

Verder is het interessant om de grootte van je ogen te analyseren. Amandelvormige ogen staan voor discipline. Grote ogen zouden staan voor een open, extravert, enthousiast, kwetsbaar en levenslustig karakter. Kleine ogen verklappen een drang naar perfectie, grenzeloze loyaliteit en doelgerichtheid.

Naar boven gerichte ogen, waarbij er veel oogwit zichtbaar is, onthullen een emotioneel persoon die van het leven geniet, maar die vatbaar is voor woede-uitbarstingen.

The secret language of your face

Wil je meer weten over je de kenmerken van je gezicht? In het boek The Secret Language of Your Face van Chi An Kuei leer je hoe je gelaatstrekken kunt interpreteren en krijg je meer zelfkennis en een dieper begrip met betrekking tot vrienden, partners en collega’s.

“Gezichtslezen is niet bedoeld als leuk tijdverdrijf,” zegt Amanda. “Het is door de Chinezen ontwikkeld vanwege de psychologische inzichten die het oplevert en het wordt vaak ingezet als hulpmiddel bij medische diagnoses.

Myers-Briggs vs. Enneagram: leer jezelf beter kennen met deze persoonlijkheidstests

Ik kan me voorstellen dat je net als ik voortaan heel anders naar een gezicht kijkt, en dat je niet alleen luistert met je oren, maar ook met je ogen. Het zal je perceptie van de mensen om je heen veranderen – en ook die van jezelf. Een aanrader dus! You’re welcome!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️