Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 22 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Myers-Briggs vs. Enneagram: leer jezelf beter kennen met deze persoonlijkheidstests

Myers-Briggs vs. Enneagram: hoe gaan ze in z’n werk en met welke leer je jezelf nu écht kennen? Hoewel het natuurlijk lastig is om mensen in slechts een paar hokjes te plaatsen, slaan menig persoonlijkheidstests de spijker aardig op de kop. De Myers-Briggs test – ofwel de 16 Personalities – en de enneagram test – die juist uitgaat van 9 persoonlijkheden- zijn toch wel de meest bekende en het wordt tijd om ze beide eens onder de loep te nemen.

Ben je nog niet uitgetest? Ook met de Big Five test kom je veel over jezelf te weten.

Wat is het Myers-Briggs model?

Eén van de meest bekende en misschien wel meest populaire persoonlijkheidstests op dit moment is de 16personalities test van Myers-Briggs. Met deze test krijg je een indicatie van welke van de 16 verschillende persoonlijkheidstypen jij bent. Inderdaad, een indicatie, je kunt immers niet iedereen in slechts 16 hokjes plaatsen.

Dít kan jouw slaaphouding je vertellen over je persoonlijkheid

De test is bedacht door Isabel Briggs en geïnspireerd op de theorie van bekend psycholoog Carl Jung. Door de test te doen, kom je uiteindelijk op jouw unieke samenstelling van letters, ofwel jouw persoonlijk code die bij één van de 16 persoonlijkheden past. Deze letters rollen uit de test:

  • Aandacht: Extraversie (e) – Introversie (I)
  • Informatie: Sensing (S) – Intuition (N)
  • Beslissingen: Thinking (T) – Feeling (f)
  • Wereld om je heen: Judging (J) – Perceiving (P)

De test duurt zo’n 5 tot 10 minuten en is vrij simpel omdat je een aantal stellingen beoordeelt op een schaal van eens tot oneens. Maar als je de test hebt doorlopen krijg je een uitgebreid verslag over de persoonlijkheid die bij jouw code hoort en daar kun je veel over jezelf te weten komen.

Wat is een enneagram type?

Een andere bekende test is de enneagram test. Deze test gaat uit van 9 persoonlijkheidstypen. Bij alle 9 typen horen specifieke persoonlijkheidstrekken, eigenschappen, talenten, angsten en coping mechanisms: mechanismen om met die angsten om te kunnen gaan.

Deze karaktereigenschap verklapt hoogstwaarschijnlijk dat je een hoog IQ hebt

Het enneagram heeft dus 9 typen, maar ook dit model stopt mensen liever niet in hokjes. Integendeel, het helpt juist om uit een hokje te komen door te laten zien in welk patroon je zit en welke oplossingen daarvoor zijn. Je bent ook niet maar één type, de meeste mensen zijn meerdere: je enneagram wings.

Wil je weten wat jouw enneagram type is? Doe dan de enneagram persoonlijkheidstest.

Myers-briggs vs enneagram

Beide tests zijn natuurlijk niet heilig, maar je kunt door de tests veel over jezelf leren. Je herkent bepaalde patronen, je leert jezelf beter kennen en het helpt om jezelf minder streng te beoordelen. Of je nu juist wat uitbundiger bent of je liever wat meer op de achtergond houdt, het is niks om je voor je schamen, het is gewoon je persoonlijkheid.

Ook lezen: Welk van de 16 persoonlijkheidstypen ben jij? Doe de Myers-Briggs test

Als we dan toch moeten kiezen tussen Myers-briggs vs enneagram, dan gaan we misschien liever voor de enneagram test. Die wordt vaker als wat holistischer beschreven dan de Myers-Briggs test. Elk type krijgt namelijk een bijnaam – bijvoorbeeld The Peacemaker. Met die bijnaam kun je wat makkelijker duidelijk maken hoe iemand is.

Doe de DISC-kleurentest om jezelf beter te leren kennen

Ook bij Myers-Briggs krijg je bij je lettercode een bijnaam. Toch zijn die bijnamen iets minder duidelijk – bijvoorbeeld De Bevelhebber – dan die bij het enneagram. Je kunt je er dan wat minder goed direct in verplaatsen.

Ben je geïnteresseerd in tests als deze en focus je graag op persoonlijke groei? Probeer dan gewoon beide!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️