Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 10 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Driftkikker? Zo ga je om met emoties als boosheid en frustraties

Ben je vaak boos of voel je vaak frustratie? Meestal ervaren we emoties als boosheid en frustraties als negatief. En die negatieve emoties duwen we maar al te graag weer weg. Uiteindelijk stapelen de emoties zich op, tot een moment dat het echt niet meer gaat en alles er in één keer uit komt. Als je leert omgaan met emoties, ook de negatieve, kun je dat voorkomen.

Fijn want van je emoties kun je veel leren en negatieve emoties kunnen je juíst gelukkiger maken.

Het reguleren van je emoties

Heb je vaak last van boosheid en ben je een echte driftkikker? Die emoties zijn helemaal niet slecht of verkeerd om te hebben. Toch kunnen ongecontroleerde woede uitbarstingen wel voor problemen zorgen. Gebeurt je dat vaak? Neem dan eens de tijd om na te denken of emoties je dagelijks leven beïnvloeden.

Als dat zo is, is het fijn om je emoties te leren reguleren. Dat is niet hetzelfde als je emoties onder het tapijt vegen. Het reguleren van je emoties, betekent dat je een balans vindt tussen je emoties voelen en uiten én het even parkeren van je emoties om er op een later moment wél op terug te komen.

Weet wat je voelt

Het reguleren van je emoties wordt wel een stuk makkelijker als je weet wat je precies voelt.

Stel, je probeert al een tijdje met een vriendin af te spreken, maar die zegt elke keer af. Wanneer je een nieuwe afspraak probeert in te plannen, reageert ze kortaf. Vanuit het niets voel je boosheid opkomen. Het liefst gooi je je telefoon direct uit het raam of wil je haar eens vertellen hoe je je voelt.

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat negatieve emoties niet de overhand nemen

Sta op zo’n moment even stil en stel jezelf een aantal vragen:

  1. Wat voel ik nu?
  2. Wat is er gebeurd waardoor ik me zo voel?
  3. Is er een andere logische verklaring waarom ze kortaf reageert?
  4. Wat wil ik aan deze emoties doen?
  5. Is er een betere manier om met deze emoties om te gaan?

Door deze vragen te stellen, kijk je van een afstandje naar je gedachten en kun je ze herformuleren. De boosheid neemt af en je voelt je milder over de situatie. In plaats van boos worden, kun je haar dan vragen of alles goed met haar gaat.

Accepteer je emoties – allemaal

Toch gaat het dan nog steeds veel over het reguleren van je emoties. Als je een echte driftkikker bent, kan dat zeker helpen. Maar misschien nog wel belangrijker dan het reguleren van je emoties, is het accepteren ervan. We zijn namelijk nog al geneigd om emoties te bagatelliseren. We denken al snel: ‘zo erg was het niet, misschien is mijn reactie een beetje overdreven’.

Dat werkt misschien als je echt onredelijk bent geweest, maar hoe vaak is dat nu echt het geval? Veel belangrijker is dat jouw emoties er toe doen. Als jij de boosheid voelt, dan is dat zo en heeft het een gegronde reden. Het laatste wat je wil als je negatieve emoties ervaart, is ook nog eens boos zijn op jezelf. Door je emoties te accepteren ga je je meer op je gemak voelen met je emoties en leer je beter met je emoties omgaan.

Lees ook: Hoe je met journalling dichterbij je emoties komt (en 6 manieren om het te doen)

Het accepteren van je emoties wordt makkelijker als je je emoties niet meer bestempelt als goed of slecht, maar als neutraal en als iets dat er is. Ook kunnen je emoties je zomaar iets proberen te vertellen.

Om er achter te komen wat, helpt het om je emoties op te schrijven. Door ze op te schrijven, ga je patronen herkennen en ontdek je bepaalde triggers. Misschien kom je er achter dat je een tijdje moet minderen met het lezen van het nieuws, misschien is er iets diepers waar je mee aan de slag moet, of misschien was je wel gewoon hangry. Als je zulke triggers leert herkennen, kun je er ook wat aan mee.

Neem even afstand

Worden je emoties je alsnog even te veel? Neem dan even afstand. Loop weg van de situatie, tel tot tien, ga rustig zitten om een paar keer diep adem te halen of zoek wat gezonde afleiding. Het helpt juist even om de druk van de ketel te halen, zodat je niet ineens ontploft of heftiger reageert dan je eigenlijk zou willen.

Een andere manier om even afstand te nemen is door wat fysieks te gaan doen. Een goede workout of een stuk hardlopen can do wonders voor je emoties en de manier waarop je ze uit. Als je daar niet zo van houdt, kan het ook helpen om een douche te nemen of een tijdje te gaan liggen op een acupunctuur mat.

Kom, als je je iets rustiger voelt, nog eens bij je emotie terug. Bespreek het met degene op wie je boos bent, schreeuw thuis eens even lekker in je kussen of  – als je bijvoorbeeld boos bent op je baas – bel een vriend om even stoom af te blazen.

Mediteer

Een klein beetje stress is goed voor je, maar te veel stress is dat niet, óók niet voor het omgaan met emoties. Als je veel stress ervaart, lukt het namelijk niet zo goed om je emoties te reguleren.

Een manier om stress te verminderen is mediteren. Tijdens het mediteren druk je letterlijk even de pauze knop in en dat zorgt voor ontspanning. Maar dat niet alleen, mediteren is ook een heel goede tool voor het omgaan met emoties. Je leert door mediteren namelijk met je gevoelens te zijn, zonder jezelf of je emoties te veroordelen, te veranderen of te laten verdwijnen.

Lees ook: Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

Jij en je emoties mogen er op zo’n moment even zijn en dat helpt voorkomen dat je je emoties ergens in je systeem verstopt. Je voelt op zo’n manier namelijk vaak lagere, beheersbare doses van de emotie in plaats van dat je ze blijft opstapelen tot het echt niet meer langer gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️