Margje Hoogland
Margje Hoogland Verzorging 10 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Thalassotherapie: de helende werking van de Noord- en Oostzee

Een dagje of zelfs een hele vakantie aan zee doen altijd goed. Je huid knapt er van op, je voelt je ontspannen en de zilte lucht voelt fris in je longen. Maar wist je al dat de Noord- en Oostzee zelfs als kuuroord kunnen dienen? Tijdens thalassotherapie wordt er gebruik gemaakt van de helende werking van het zeewater. En dat is goed voor veel verschillende dingen. 

Maar, wat is thalassotherapie dan eigenlijk?

Thalassotherapie..

Thalassotherapie is een kuur of zelfs medische behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van de genezende eigenschappen van het zeewater. Tijdens een thalassokuur dompel je je onder in baden met mineralogisch of organisch zeewater.

Lees ook: Elke week naar de sauna gaan, hoe goed is dat eigenlijk voor je?

De kuur wordt vaak aangevuld met zeezout scrubs, onderwatermassages, algenpakkingen en nog veel meer. Bij de meeste kuren word je vooraf gescreend door een gezondheidsspecialist. Hij of zij stelt ook de kuur voor je samen.

Thalassotherapie: de oplossing voor van alles

Thalassotherapie is super gezond, voor de huid, voor je spieren en gewrichten én voor de geest.

Misschien weet je wel dat zeewater een goede hulpmiddel is om eczeem of psoriasis te beheersen. Dit komt onder andere door de vele mineralen die er in zitten. Die zijn goed voor de huid. Ook werkt het zoute water als een soort exfoliant. Daardoor komen dode huidcellen los en herstelt de huid.

Lees ook: Dry brusing: wat is het en is het nou wel of geen aanrader?

Minder bekend is dat bloedplasma een bijna identieke samenstelling heeft als zeewater en het heeft dezelfde concentratie aan minerale zouten, proteïnen en sporenelementen. Zodra je je onderdompelt in zeewater, zetten de poriën zich open. Zo kunnen die mineralen je huid goed binnendringen. Dat heeft ook een positieve invloed op je spieren en gewrichten.

Verder worden er nog veel meer positieve dingen toegeschreven aan de therapie. Zo helpt het bij het opbouwen van weerstand tegen gifstoffen, cellulitis tegen te gaan, je conditie te verbeteren, bij oververmoeidheid en tegen teveel stress. Ook wordt er gezegd dat de symptomen van astma en bronchitis kunnen worden verlicht. Dat wordt vooral toegeschreven aan de frisse zeelucht.

Waar komt het vandaan?

Misschien heb je nog niet eerder van thalassotherapie gehoord. Toch is het eigenlijk iets dat al eeuwen wordt gedaan. De Romeinen en Grieken waren vroeger al groot fan van de zee en haar genezende werking. Ze namen dan ook regelmatig een bad met zeewater. De naam komt ook uit die tijd, deze verwijst namelijk naar de godin van de zee Thalassa.

Lees ook: 7 wellness & detox retreats waar je compleet kunt ontspannen

Ook werden er in de 16e eeuw al zeewater behandelingen voorgeschreven door dokters. Thalassotherapie zoals we het nu kennen is waarschijnlijk ontstaan in de 19e eeuw in Bretagne. Mede daardoor is Frankrijk ook een van de bekendste kuuroorden voor deze therapie.

Om het zelf te ervaren..

hoef je niet per se naar Frankrijk. Je kunt ook naar het noorden van Duitsland. In Nederland wordt het nog niet echt aangeboden. Een kuur duurt vaak een paar dagen en boek je als compleet pakket. Dat pakket bestaat in ieder geval uit de kuur die door de gezondheidsspecialist voor jou wordt samengesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️