Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 15 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Onbewust aan het strijden tegen je vriend(in)? Zo vind je kracht in jullie verschillen

Vind jij dat jouw vriendin altijd alle aandacht krijgt tijdens een avondje stappen? Of lijkt het alsof je zus het net iets beter voor elkaar heeft dan jij? Misschien ben jij wel onbewust aan het strijden tegen je bestie. Nergens voor nodig want jij bent jij en verschil is juist goed in een vriendschap.

Stop met vergelijken en vind juist de kracht in jullie verschillen.

Waarom vergelijken?

Hoe maak je jezelf op een snelle manier ongelukkig? Door jezelf te vergelijken met anderen, vindt Dan Greenburg (auteur van How to Make Yourself Miserable (Random House, 1966). Veel psychologen beamen dit. Laten we eerlijk zijn, er zal namelijk altijd iemand zijn die het beter doet. Zelfs als je Olympisch kampioen hardlopen bent, zal er iemand zijn die het rondje de volgende keer sneller rent.

Probeer dus jezelf te zijn en jouw kwaliteiten te omarmen. Je vriendin is misschien een master in schrijven maar jij bent weer goed met getallen. Enne… heb je er weleens over nagedacht dat jouw vriendin stiekem een beetje jaloers kan zijn op jouw kwaliteiten? Je kan hier natuurlijk altijd een open gesprek over hebben. Wedden dat het oplucht?

Vind de kracht in jullie verschillen

Zo doe je dat:

Leer van elkaar

Heb je er ooit bij stilgestaan dat je eigenlijk super veel van je vriendin kunt leren? Jouw bestie kan een spiegel voorhouden of voorziet je van advies waar jij nog nooit over na gedacht hebt.

Bewandel je eigen pad

Jouw pad is niet hetzelfde als die van je vriendin. Wat misschien perfect werkt voor haar, wonen in een dorp met man en kids, is misschien niet de meest geweldige keus voor jou. Realiseer je dus dat jij je eigen levenslessen en kwaliteiten hebt in dit leven. Probeer niet geforceerd hetzelfde te doen als je bestie.

Hoe we als vrouwen elkaar het beste feedback kunnen geven

Jullie zijn uniek

Jouw vriendin is uniek… maar jij ook! Jullie zijn gewoon een andere mix van levenslessen, talenten en passies. Door dit te realiseren, kun je de vriendschap alleen maar versterken. Zo kan jij bijvoorbeeld de onderhandelingen doen op de Marokkaanse markt en is jouw vriendin ster in autorijden om jullie daarheen te krijgen. Als jullie deze talenten om zouden wisselen, zou het een potje worden… toch?

Wees dankbaar

Dankbaar voor jezelf en die vriendschap. Heb je een baaldag? Dan kan het helpen om op te schrijven voor welke kwaliteiten jij allemaal dankbaar bent in jezelf. Door met liefde naar jezelf te kijken, kan je ook weer vol liefde naar anderen kijken. Je kan ook opschrijven waarom je zo dankbaar bent voor de vriendschap met haar. Bijvoorbeeld omdat ze zo zorgzaam is of juist een goal getter. Wedden dat je haar hierna opbelt voor een op thee?

Dankbaarheid als sleutel tot geluk: waarom het ons gezonder, gelukkiger én socialer maakt

Ieder huisje heeft z’n kruisje

Hoewel je vriendin heeft misschien perfect voor elkaar heeft (denk jij), ook zij heeft vast dingen spelen. Iedereen maakt dingen mee en heeft een verleden, onthoud dat. Misschien heeft jouw vriendin wel van heel ver moeten komen voor die promotie. Voordat je jaloerse gevoelens daarover creëert, kan je ook vragen naar haar verleden. Hoe ze het zo ver heeft kunnen schoppen. Bij niemand loopt het leven perfect. Wees blij voor je vriendin en wees trots op haar.

Koester je vriendschap

Lukt het om liefdevol naar jullie verschillen te kijken? Super! Het is namelijk erg belangrijk om vriendschappen te koesteren.  Sociologe Beate Volker legt uit: ‘’vrienden versterken je immuunsysteem. Als je een aangename tijd doorbrengt met vrienden gaat je stressniveau omlaag en dat geeft je immuunsysteem een boost.” Bel dus die vriendin op voor een filmavond en omarm elkaar (plus die verschillen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️