Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 16 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe je kan leren (en vooral oefenen) niet meer jaloers te zijn

Het leven van anderen ziet er op social media altijd zo rooskleurig uit. Die vriendin is net lekker op vakantie geweest met haar nieuwe lover, je broer is succesvol advocaat en jij? Jij zit met een zak chips op de bank door het perfecte leven van anderen te scrollen. Argh… jaloezie is een naar gevoel. Hoe vrij zou jij je wel niet voelen zonder?

Het is mogelijk om jezelf aan te leren niet meer, of let’s be honest, minder jaloers te zijn. Wij geven tips.

Jaloezie, wat is dat?

Ken je de 7 zonden nog? Jaloezie valt daar ook onder. Volgens Mindtuning wil je, als je jaloers bent, iets hebben wat een ander heeft. Bijvoorbeeld materiële zaken of eigenschappen. Maar ook relaties die iemand heeft met anderen.

Een andere vorm van jaloezie is een ander iets niet gunnen. Dat wordt ook wel afgunst genoemd.

Zo ga je om met jaloezie

Jaloers zijn, is geen fijn gevoel. Wij hebben een aantal stappen hoe jij hiermee kunt omgaan.

Ontken het niet

Het liefst wil je natuurlijk dat het gevoel er niet is. Logisch ook, want groen zien van jaloezie, is niet iets wat je trots vertelt aan anderen. Wat je wel kan doen? Dieper in het gevoel duiken. Wat maakt het dat jij jaloers bent op die persoon? Wil jij ook een promotie op werk? Of heb je ook zin om weer te gaan daten? Kijk… zo kom je al een stap verder.

Hoe ga jij dit bereiken?

Stel, je bent mega jaloers omdat jouw broer wel stappen durft te ondernemen op werk. Waarschijnlijk ben je jaloers omdat je wéét dat jij dit ook kan. Als je zeker wist dat het niet binnen handbereik was, was je waarschijnlijk niet jaloers geweest. Ga maar na… Als je niet ambitieus was geweest, had het je niks uitgemaakt dat je broer grote stappen aan het zetten was.

Afgunst en jaloezie zijn nare gevoelens. Maar ze hebben dit doel

Het goede nieuws is dus dat het jaloerse gevoel je eigenlijk een schop onder de kont geeft. Want wat die ene persoon kan, kan jij dus ook.

Kom in actie

Jaloers op die vriendin met leuke vriend? Tijd op op date te gaan en je hart weer open te stellen. Of liever de carrièrechick uithangen? Ga het gesprek aan met je baas. Enne… Het kan zijn dat je misschien hulp nodig hebt bij die schop onder de kont. Je kan degene vragen waar jij jaloers op bent hoe die het voor elkaar heeft gekregen.

Misschien heeft je broer wel een carrièrecoach ingeschakeld en heeft die vriendin zich suf gedatet via een datingapp om tot die leuke relatie te komen.

Jaloers? Dat is niet per se slecht

Kijk wat er nodig is om jouw droom te bereiken. Enne… heb je er weleens bij stilgestaan dat er misschien ook wel mensen jaloers zijn op jou? Die leuke kledingstijl bijvoorbeeld of dat mooie haar waar je niks voor hoeft te doen. Iedereen heeft weleens jaloerse gevoelens, dus dat is niks om je voor te schamen.

De positieve kant

Jaloezie kan je dus omzetten in actie om ook je eigen dromen te volgen. Dat is de bedoeling van dit vervelende gevoel. Als jij namelijk stappen dichterbij jouw doel komt, zal daarmee ook de jaloezie richting anderen verdwijnen. Ga dus na waar het gevoel vandaan komt en haal er een positieve les uit.

You go girl!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️