Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 16 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Zoveel kleiner is de kans voor een vrouw om aan de top te komen

Je hoort het vast niet voor de eerste meer, maar ook in 2022 is de kans voor vrouwen om een leiderschapspositie te bereiken nog steeds kleiner is dan voor mannen. LinkedIn deed hier recent een nieuw onderzoek naar.

En inderdaad: de recente data van het sociale platform laat zien dat de kloof er tot de dag van vandaag niet kleiner op wordt.

Vrouwen op leiderschapspositie

Om achter die cijfers te komen, deed Linkedin onderzoek. Daarin analyseerde LinkedIn de carrières van vrouwen naar leidinggevende posities, zodat zij konden ontdekken hoe de loopbaantrajecten van vrouwen verschillen van die van mannen. En tja, die verschilt nogal…

Die kloof bestaat nog steeds. Wat blijkt? Uit de data van het onderzoek blijkt dat slechts 25 procent van de vrouwen in Nederland leiderschapsposities hebben.

Dit zijn de 10 snelst groeiende (en verrassende!) banen voor vrouwen

In Europa staan alleen Oostenrijk (23 procent) en Duitsland (22 procent) op een lagere plaats in deze lijst. In de Scandinavische landen gaat het – as always! – een stuk beter. In Finland is 46 procent van de mensen met een leiderschapspositie vrouw en in Zweden is dat 37 procent.

En de mannen?

Om deze cijfers nog schokkender te maken: uit het onderzoek bleek namelijk dat mannen een stuk sneller doen over het bemachtigen van zo’n leiderschapsrol. Weet een vrouw het in de eerste 10 jaar van haar carrière te schoppen tot leidinggevende, dan hebben tegelijkertijd 2,2 mannen dat ook gedaan.

De data laten dus zien dat er een groot verschil tussen het aantal mannen en vrouwen dat in de eerste 10 jaar van hun loopbaan een leidinggevende positie weet te bemachtigen. Voor elke vrouw die na 10 jaar een leidinggevende functie heeft bereikt, hebben 2,2 mannen dat gedaan.

De kloof tussen vrouwen en mannen neemt verder toe met meer jaren aan werkervaring: voor elke vrouw die na 20 jaar of meer de top bereikt, doen 2,5 mannen dat.

Hoe vrouwen langzaam de arbeidsmarkt overnemen

Met andere woorden: als vrouwen niet binnen de eerste 10 jaar van hun carrière een leidinggevende functie krijgen, de kans veel kleiner is dan voor mannen om daar later in hun carrière nog te komen. 

Vrouwen hebben dus niet alleen minder kans om zo’n functie te bereiken, zij hebben ook minder tijd om daadwerkelijk aan de top te komen.

De oplossing?

Helaas is dit niet alleen in Nederland een probleem, maar in heel Europa. Dat beaamt ook Dat is Marcel Molenaar, Country Manager van LinkedIn Benelux. “Er sluiten deuren voor vrouwen rond de tijd dat ze een gezin stichten,” meent hij. “Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Dat toont meteen de omvang van de uitdaging aan.”

Om hier verandering in te brengen, hebben we volgens Molenaar meer flexibiliteit nodig voor iedereen. Vrouw én man. Hoe we naar flexibiliteit kijken, bedoelt hij dan.

Want de carrièremogelijkheden voor vrouwen worden vooralsnog belemmerd door hoe er tegen flexibel werken aan wordt gekeken en hoe bedrijven flexibele regelingen hanteren.

Meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt

Een overgrote meerderheid van alle professionals (59 procent) vindt dat de pandemie heeft blootgelegd dat er een dringende behoefte is aan een verandering in de manier waarop we flexibel werken benaderen.

Dat blijkt ook wel uit de volgende cijfers: meer dan de helft (52 procent) van de vrouwelijke professionals overweegt om een baan te verlaten vanwege een gebrek aan flexibiliteit, of heeft dit gedaan. Tegelijkertijd blijkt dat flexibel werken voor vrouwen niet zonder consequenties komt.

63 procent van de vrouwen leverde hiervoor salaris in tegenover 53 procent van de mannen…

Flexwerken is vrijheid, blijheid (tot je een hypotheek nodig hebt)

Molenaar zegt hierover: “Bedrijven hebben sinds de pandemie absoluut al vooruitgang geboekt wanneer het gaat om het bieden van flexibel werken. Toch kunnen we nog stappen zetten, dat blijkt ook uit het onderzoek. Het is aan werkgevers om niet alleen een flexibel werken-beleid aan te bieden maar ook in gesprek te gaan met hun medewerkers en te luisteren naar hun wensen en uitdagingen in de work-life balance. Zo creëren we een eerlijkere en meer gelijkwaardige werkomgeving.” 

Negatieve gevolgen voor vrouwen

Ook werkgevers zijn bang voor de negatieve gevolgen van flexibel werken voor vrouwen, aldus het onderzoek. Bijna twee derde denkt dat vrouwen minder zichtbaar zullen zijn omdat zij meer vanuit huis werken terwijl mannen juist op kantoor te vinden zijn. Dit zou negatief uit kunnen pakken voor vrouwelijke werknemers.

Waar je rekening mee wilt houden vóór je ontslag neemt

Zo is meer dan een kwart van de werkgevers van mening dat het voor vrouwen die flexibel werken lastiger is om relaties op te bouwen en te onderhouden met collega’s. Nog eens meer dan een kwart dat vrouwen denkt hierdoor minder snel zullen aangeven wat zij willen (carrièredoelen, salarisverhoging, promotie).

Maak het onderwerp bespreekbaar bij jou thuis én op de werkvloer. Geef aan wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt en vraag om transparantie. Door het taboe te doorbreken, worden de eerste stappen gemaakt.

You got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️