Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 17 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

In Indonesië zweren ze bij een dagelijks shotje van dit kruidenmengsel

In Indonesië zweren ze bij een dagelijkse shotje Jamu. Dit gele kruidenmengsel heeft een geneeskrachtige werking en zou zowel je innerlijke als uiterlijke gezondheid en schoonheid bevorderen. Is het een wondermiddel? Nou, als we de Balinezen moeten geloven wél. En is het recept een geheim? Nee, dát niet. In dit artikel delen we alle gezondheidsvoordelen, plus een how-to voor als je het zelf wilt maken.

A Jamu a day, keeps the doctor away, zeggen ze in Bali – waar het echt óveral op de menukaart staat.

Ontstekingsremmend

Jamu betekent letterlijk ‘medicijn’ en wordt in Indonesië al meer dan 1500 jaar gebruikt om de gezondheid te versterken. Men gelooft namelijk dat Jamu een boost geeft aan je immuunsysteem.

Het zou zorgen voor gezonde botten en gewrichten, het werkt ontstekingsremmend, gaat ouderdomsziektes tegen, verlaagt het cholesterol en een hoge bloedruk. Daarnaast verkleint het de kans op een hartaanval, diabetes, beroertes en reuma.

Oh, en het zou ook nog de vetverbranding stimuleren, de lever ontgiften, maagzuur tegengaan en griep helpen voorkomen.

Kurkumawortel

Een hoop gezondheidsclaims dus. Dit komt voornamelijk door de kurkumawortel, het hoofdbestanddeel in het drankje. Verder zit er onder andere gember, citroen, olijfolie en zwarte peper in.

Het ubergezonde zusje van gember: dit zijn de gezondheidsvoordelen van kurkumathee

De gember werkt daarbij weer tegen een opgeblazen gevoel, misselijkheid, vermoeide spieren en om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. De citroen zorgt voor vitamine C en mineralen, en de zwarte peper zorgt ervoor dat je de stoffen uit de kurkuma weer beter kunt opnemen.

In de thee of mocktail

Om ervoor te zorgen dat je de nutriënten uit Jamu goed worden opgenomen in je systeem, kun je Jamu het beste voor je ontbijt (op een lege maag) drinken. Maar je kunt het ook toevoegen in je smoothie of mocktail.

En je kunt het zelfs ook aanlengen met spa rood, of met heet water, want je kunt het ook heel goed warm drinken. In principe is één keer per dag voldoende, maar als je bepaalde klachten hebt of wat grieperig bent, kun je het prima 3 keer per dag drinken.

https://www.instagram.com/p/CcN3pUguwEW/

Het recept

Jamu zelf maken is geen moeilijke klus. Met onderstaand recept heb je genoeg voor een halve liter. Als je dan elke dag een shotje neemt, heb je genoeg voor ongeveer twee weken.

  • 120 gram gember
  • 5 verse kurkumaworteltjes
  • 300 ml water
  • het sap van 2 citroenen (of 1, als je niet hem minder zuur wilt)
  • snuf zwarte peper
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing

Was de kurkumawortels goed. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de blender en zet hem op de hardste stand. Blend tot de kurkuma goed vermalen is (dit kan even duren). Giet het sap door een zeef, zoadat het pulp achterblijft in de zeef.

Nieuwe health trend gespot: drinking vinegars (en die zijn écht lekker)

Proef wat je van het drankje vindt – het mag best een pittig shotje zijn. Vind je het te zuur? Voeg dan nog wat zoet toe. Schenk het sap over in een flesje en bewaar deze in de koelkast.

Kant en klaar

Let op! Kurkuma (zowel vers als gemalen) geeft heel erg af en kan gele vlekken geven op je handen en keukenapparatuur. Werk dus altijd met handschoentjes en was gebruikte spullen gelijk af.

Vind je het allemaal toch iets te veel gedoe? Dan hebben we goed nieuws voor je! De half-Molukse, half-Nederlandse Anna heeft onlangs Good Jamu gelanceerd, zodat we ook in Nederland kunnen genieten van dit traditionele drankje (zonder gele handen te krijgen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️