Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn News 11 okt 2018

Good news: Bali opent haar eerste afvalvrije restaurant

Bali is misschien wel één van de meest populaire reisbestemmingen ter wereld. Grote kans dat je weet dat het Indonesische eiland niet bepaald goed is in het recyclen van hun afval. Stapels plastic flessen die in de fik worden gestoken aan de kant van de weg, kijkt niemand meer van op. Extra goed nieuws dus dat Bali nu haar eerste zero waste restaurant krijgt!

Het restaurant Rolls at Ijen is onderdeel van de welbekende club ‘Patato Head Beach Club‘ in Seminyak, een populaire stad onder toeristen.

Bananenbladeren in plaats van plastic

Het restaurant heeft creatieve en lokale oplossingen bedacht om geen afval meer te produceren. Bananenbladeren in plaats van plastic, vissen die met een lijn worden gevangen en houtvuur in plaats van gas. Het restaurant gaat dus back to the basics.

Maar ook het afval wordt nu hergebruikt. Van plastic worden bouwstenen gemaakt en de resten groenten uit de keuken worden gebruikt als voer voor het (wilde) vee. Visschubben kunnen op hun beurt weer gebruikt worden in de bekende rijstmeelcrackers, dat is namelijk het belangrijkste ingrediënt.

Tips voor een duurzame vakantie (ga jij binnenkort nog weg?)

2 miljard kilo voedsel per jaar in de prullenbak

En dat is een goede zaak, want als we naar de cijfers van voedselverspilling in Nederland kijken, blijkt dat in de horeca al jaarlijks 51 miljoen kilo voedsel wordt verspild. Maar ook thuis kunnen we er wat van: per persoon gooien we 47 (!) kilo aan voedsel weg per jaar. Dat is éénderde van al het voedsel in de horeca: dat zijn bijna 77 miljoen warme maaltijden op jaarbasis.

Daarmee zijn huishoudens en restaurants samen verantwoordelijk voor ongeveer 3,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Patato Head goes zero waste

De chef-kok van het Balinese restaurant Rolls at Ijen vertelt in een interview dat ze al het afval gebruiken om nieuwe producten te maken. “We produceren zelfs onze eigen sambal, de groenten in het restaurant komen van lokale boerderijen en de vis op de grill is afhankelijk van de vangst van die dag.”

Om de zero waste touche af te maken, is het restaurant met LED-verlichting verlicht en is de rest van het interieur gemaakt van gerecyclde materialen.

Go Bali! Laten we hopen dat Patato Head hiermee een voorbeeld is voor andere lokale ondernemingen op het populaire eiland.

Meer lezen over duurzame initiatieven?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Good news: Bali opent haar eerste afvalvrije restaurant
Sluiten