Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 9 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Zo laat je je lijf juist vóór je werken, in plaats van tegen je

Tob je met je gewicht of heb je weinig energie? Je bent niet de enige. Veel mensen willen afvallen of voelen zich niet fit. Niet zelden hebben ze al verschillende diëten geprobeerd, die eerst wel iets maar uiteindelijk niets hielpen en bovendien moeilijk waren vol te houden. Volgens Dr. Maaike de Vries kun je blijvend afvallen en energie gainen met de metabole methode.

Nu zijn we bij Bedrock niet zo van de diëten, maar deze methode geeft je eenvoudige trucjes die de vetverbranding stimuleren, het energielevel verhogen en hormonen temmen die dik kunnen maken.

Leeftijd en spiermassa

Naar mate we ouder worden, komen er stiekem steeds wat kilo’s bij. Dr. Maaike de Vries verklaart dit enerzijds door een andere vetverdeling, anderzijds door een verminderde spiermassa zodra je ouder wordt. Jonge vrouwen hebben vet op hun billen zitten, bij oudere vrouwen kruipt het richting de buik.

En vrouwen sporten over het algemeen minder vaak en intensief zodra ze ouder worden. Die combinatie van een beetje hormonaal, een beetje leeftijd en een beetje spiermassa, maakt dat afvallen wel lastiger wordt als je ouder bent.

Vetverbranding versnellen

Om een gezond gewicht te krijgen kun je kijken naar het versnellen van je metabolisme. Een methode die De Vries toepast en die door diëtisten wereldwijd aanhang krijgt. Om je eigen metabolisme te versnellen zou je volgens haar meer moeten bewegen, strenge diëten moeten vermijden en krachttraining combineren met genoeg cardio.

In haar boek Burn baby burn deelt ze een aantal trucs om ervoor te zorgen dat je vetverbranding versnelt. Dit kan op meerdere manieren, maar het snelst en het best gaat dit via voeding. Met wat je eet, kun je namelijk invloed hebben op wat je verbrandt.

Suikerpieken en spiermassa’s

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je je bloedsuikerspiegel straktrekt en dat doe je door grote suikerpieken te voorkomen. Daardoor houd je de hoeveelheid insuline in je bloed binnen de perken en kan het lichaam haar vetten omzetten als brandstof.

Deze voeding zorgt voor een verhoogd metabolisme

De 2e truc is dat je je energieverbruik goed opvoert. Dus lekker veel in beweging blijven, zodat de kachel blijft branden en je spiermassa verhogen, zodat je ook energie verbrandt terwijl je rust, oftewel door gewoon ‘te zijn’.

Hormonen omzeilen

En de 3e truc van de metabole methode is het temmen van de hormonen die vrijkomen als je stress hebt en die de eetlust reguleren. Daarvoor moet je goed slapen en zorgen dat je ontspannen bent, want chronische stress en langdurig slaapgebrek kunnen ervoor zorgen dat je ziek en zwaar(der) wordt.

Deze 3 trucs resulteren in de volgende aanpak:

Omtrent eten

 • Eet drie verzadigende maaltijden per dag.
 • Eet zo min mogelijk tussendoortjes, liefst helemaal geen.
 • Eet vers, zo min mogelijk bewerkt en minder koolhydraten.
 • Eet veel groente (liefst 300-400 gram per dag).
 • Eet geen toegevoegde suikers en minder zetmeel.
 • Eet voldoende vetten en eiwitten.
 • Eet rustig en met aandacht en bij voorkeur aan tafel

Omtrent bewegen

 • Beweeg minimaal een uur per dag, waarvan in ieder geval 30minuten achter elkaar.
 • Doe aan cardio- en krachttraining (dus niet alleen cardio of alleen kracht).
 • Train hoofdzakelijk op praattempo.
 • Beweeg of sport zo veel mogelijk nuchter (als het kan voor het ontbijt en anders voor de lunch of het diner).
 • Werk aan lenigheid en balans (poets je tanden op een been en rek en strek je lichaam).
 • Neem het geleidelijk pad, dus begin met kleinere afstanden, een kortere duur en een lage intensiteit

Zo blijf je gemotiveerd om te sporten (en skip je nooit een workout)

Omtrent slapen en ontspannen

 • Maak van voldoende slapen een prioriteit.
 • Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op.
 • Los zaken op die goed slapen in de weg staan.
 • Doe elke dag iets wat je fijn vindt en waarvan je ontspant.
 • Sta bewust stil met een ontspannings- of ademhalings- oefening, mindfulness of meditatie
 • Laat af en toe de boel de boel en doe fijne dingen (zoals lezen of seksen).

Zie het niet als een dieet, maar als een lifestyle. En je hoeft het heus niet 100 procent “goed” en volgens het boekje te doen. Elke stap die je (letterlijk) zet, is een stap en dus winst.

Jeanneke: “Zie het als een avontuur waarbij jij gaat ervaren wat je prettig vindt en wat voor jou werkt. Geef jezelf de tijd om de biologische principes te doorgronden, de metabole trucs uit te halen en de methode voor je te laten werken. Hopelijk word je dan een super vetverbrander.”

Burn baby burn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️