Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 9 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Hé jij! Dit is waarom seks tijdens je menstruatie zo gek nog niet is

Over de voordelen van seks valt niet echt te discussiëren: mensen die vaker seks hebben, zijn bewezen gelukkiger. En daarom is het zonde om zo iets natuurlijks als jouw menstruatie roet in het eten te laten gooien. Heb jij wel eens seks tijdens je menstruatie? Zo niet, dan is het zeker iets om over na te denken.

Wimpel jij seks tijdens jouw menstruatie meestal ook af, omdat je je er toch niet zo prettig bij voelt? Je bent niet de enige: uit een onderzoek van menstruatie track-app Clue blijkt dat bijna de helft van de vrouwen seks tijdens hun menstruatie liever overslaat.

Na het lezen van dit artikel denk jij daar misschien wel anders over, want eigenlijk biedt vrijen tijdens deze periode best wat voordelen met zich mee.

Seks tijdens je menstruatie

Is het slecht voor je lichaam om tijdens je menstruatie intiem te zijn? Goed nieuws: medisch gezien kan het absoluut geen kwaad om seks te hebben als je ongesteld bent, vertelt klinisch professor en gynaecoloog Mary Jane Minkin in een artikel van Women’s Health.

Wat gebeurt er allemaal in je lichaam vóór je ongesteld wordt?

Daarnaast laat Minkin ook weten dat je menstruatie niets is om je voor te schamen, óók niet tijdens het vrijen. “Seks tijdens je menstruatie kan precies zo zijn als elk ander moment van de maand.”

Houd er wel rekening mee dat je zwanger kunt raken tijdens je menstruatie. De kans is niet groot, maar hij is wel aanwezig. Gebruik daarom altijd anticonceptie of een condoom als je (nog) geen kinderwens hebt.

De voordelen van seks als je ongesteld bent

Naast dat je menstruatie niets is om je voor te schamen, heeft seks hebben als je ongesteld bent ook nog eens een aantal voordelen.

Om te beginnen: door de hormonen die in deze week door je lijf gieren, ben je waarschijnlijk sneller opgewonden dan in een andere week. Het is natuurlijk zonde om die gevoelens weg te stoppen als je wel zín hebt in seks.

Spicy: de beste tijd om seks te hebben (volgens je chronotype dan)

En waar veel vrouwen het bloed in hun onderbroek maar ‘vies’ vinden, kunnen we er ook op een andere manier naar kijken: het is een gratis vorm van vocht waarmee je een vrijpartij nóg fijner en soepeler maakt. Zie het als een cadeautje van je lichaam, helemaal als je op andere momenten soms moeite hebt met opgewonden raken.

Endorfines

Nog een voordeel van seks tijdens je menstruatie: vrijen kan helpen bij hoofdpijn en kramp. Als je daar vaak last van hebt tijdens die tijd van de maand, dan kan een vrijpartij dus tegelijkertijd dienen als een natuurlijke medicatie.

Kan de maanstand invloed hebben op je menstruatie? Een expert geeft antwoord

Hoe werkt dat precies? Kort gezegd kom het doordat er tijdens de seks (en vooral met een orgasme) endorfines door je lichaam vliegen. Deze natuurlijke painkiller zorgt ervoor dat jouw ongesteldheidskwaaltjes een stuk dragelijker zijn.

Zo houd je het bed schoon

We kunnen ons voorstellen dat je het nog steeds niet helemaal ziet zitten, omdat je bang bent voor bloedvlekken in je sustainable beddengoed. En we weten allemaal: bloedvlekken zijn lastig uit textiel te krijgen.

Als dat dilemma bij jou ook on top of mind is, verplaats de vrijpartij dan naar de douche. Tijdens het douchen merk je die ongesteldheid waarschijnlijk niet eens op (en fun fact: dit is waarom de beste ideeën onder de douche ontstaan).

Toch het bed proberen? Leg een donkere handdoek op het bed en je bent good to go. Echt, zo simpel kan het zijn.

Dit is hoeveel invloed je bioritme en menstruatiecyclus hebben op je productiviteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Women's HealthMedical News TodayHealthline

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️