Maannomade
Maannomade Spiritualiteit 10 mei 2020
Leestijd: 6 minuten

Retrogrades, wat zijn het eigenlijk? Een astroloog legt uit (plus survivaltips)

Je hebt vast weleens van Mercurius retrograde gehoord, En dat is niet raar, want die doet dat meerdere keren per jaar. Zo’n retrograde is een aparte beweging die niet alleen zichtbaar is in de reis die de planeet maakt, maar ook in de invloed op aarde. Meerdere planeten doen dat, zowel Venus, Mars, Mercurius, Saturnus, Jupiter en Pluto. Bedrock’s astroloog de Maannomade legt uit wat een retrograde precies is én wat dat betekent voor jou. 

Vooral op persoonlijk gebied merken we de vreemde bewegingen van Venus, Mars en Mercurius. Bedrock’s astroloog legt daarom per planeet uit welke invloed de retrogrades op jou hebben, zodat ook jij bewust wordt van de vreemde dingen die plots op je pad kunnen komen.

Oh, én we delen wat handige overlevigstips!

Retrogrades: dit moet je weten

Een retrograde is simpel gezegd de ‘gekke’ beweging die plaats vindt wanneer de aarde een planeet passeert of wanneer planeten de aarde passeren. Tijdens deze beweging beweegt de één net wat sneller dan de ander waardoor een verschil in snelheid ontstaat. Net als de velgen die van een inhalende auto ineens achteruit lijken te bewegen.

Door dit verschil in snelheid lijkt het alsof de andere planeet ten opzichte van de aarde plots van richting veranderd en naar achter beweegt. En tada, retrograde. Daarnaast maken de planeten ook een lusbeweging, waarbij ze zowel horizontaal als verticaal bewegen en daarbij een lus maken.

Loopbeweging

Tijdens deze loopbeweging in retrograde komen Venus, Mars en Mercurius dichter bij de aarde. Ook Saturnus, Jupiter en Pluto maken deze beweging, maar dat doen ze veel regelmatiger en hebben een minder directe invloed op ons.

Omdat planeten wel vaker de aarde passeren, is retrograde dus echt geen zeldzame beweging. Maar omdat het ten opzichte van de normale beweging wél vreemd is, merken we de ‘schijnbeweging’ op aarde.

Ook lezen: Dit is waarom je je niet herkent in je sterrenbeeld

Doordat de planeten tijdens de lusbeweging dichter bij aarde komen, merken we een verschil in hun energie. Welk verschil we merken, is per planeet afhankelijk, maar wel merken we dat de energie die ze normaal overbrengen, niet helemaal goed terecht komen.

Mercurius

Mercurius is de bekendste planeet die in retrograde gaat. Zo’n 3 tot 4 keer per jaar (zo’n 20 procent) en daarom raken we er inmiddels ook wel een beetje gewend aan. Mercurius is de communicatieplaneet en heeft invloed op de manier waarop we denken, analyseren en communiceren.

Tijdens de retrograde perioden die we regelmatig ondervinden, merken we dat we moeite hebben rondom communicatie en denken. Denk hierbij aan miscommunicatie, vergeten op tijd mailtjes en appjes te beantwoorden of totaal geen communicatie. Of wat dacht je van het tegenkomen van oude vrienden? Maar ook moeite hebben met leren, analyseren of om dingen op papier te zetten.

Vind je vast ook leuk: Matchen jullie sterrenbeelden? Zo gebruik je astrologie om je relatie te verbeteren

Naast het denken en communiceren, wordt Mercurius retrograde ook in verband gebracht met elektronica en reizen. Dus tijdens een retrograde is het oppassen met USB’stickjes, harde schijven of reizen waar je echt niet te laat mag komen.

Survivaltip

Hoe overleef je dit? Door bewuster te worden van je communicatie, niet te veel van jezelf verwachten wat betreft analyseren en leren, zorgen voor goede back-ups van je computer (mijn laptop is al 2 keer gecrasht tijdens 2 retrogrades…), extra tijd in te plannen tijdens reizen, en oude geesten uit je verleden vooral te negeren. Een moment om een stap terug te nemen en goed te overzien waar je op dit moment mee bezig bent en wat er nog moet gebeuren.

Venus

Een andere planeet die gelukkig niet zo vaak in retrograde gaat (elk anderhalf jaar) is Venus! Venus kennen we als de planeet van de liefde en heeft daarbij invloed op de manier waarop met relaties omgaan, schoonheid maar ook geld. Tijdens de retrograde periode ervaren we ook wrijving dus op dit vlak.

Bijvoorbeeld je ex die plots opduikt, of oude liefdes die ineens weer appjes sturen. Door de verminderde energie van Venus is het lastiger om liefde te ontvangen of geven. En dat kan flink wat frictie veroorzaken. In een relatie kan dit ook de finale klap worden wanneer het niet lekker gaat in de liefde.

Must read: TADA: dit is dé niet-zweverige jaarhoroscoop van 2020

Op het gebied van schoonheid liggen wardrobe malfunctions op de loer net als niks in je kast hebben om aan te trekken. Maar ook het doen van miskopen. Want wat je tijdens een Venus retrograde mooi vindt, is het nog maar afvragen of je dat na de retrograde periode ook zou aandoen.

En wat betreft het kopen is het ook goed om je bankrekening extra in de gaten te houden. Denk hierbij aan te veel geld spenderen, geld overmaken naar een foute rekening (ouch!) of een onverwachte rekening die op je pad komt.

Survivaltip

Hoe overleef je dit? Blijf communiceren met je partner en plan juist tijdens een retrograde periode leuke dingen in, zoals een etentje of een overnachting ergens. Door de aandacht af te leiden en momenten te creëren zonder afleiding kan je dichter tot elkaar te komen. En laat je vooral niet afleiden door appjes van je ex! Wacht met de grote aankopen tot je zeker weet dat je voldoende geld overhoudt op je rekening, want je weet het maar nooit.

Mars

Mars, de planeet van oorlog, heeft invloed op de manier waarop we discussiëren, op onze passies en op de manier waarop we de liefde bedrijven. Alles dat te maken heeft met vurige energie krijgt tijdens een retrograde ook een knauw. Dit gebeurt ongeveer elke 2 jaar, dus gelukkig niet te vaak.

Tijdens een Mars retrograde kan het lastig zijn om je frustraties te uiten, kom je onbedoeld harder over of heb je woede-uitbarstingen. Daarnaast is het lastig om vol te houden aan je passies en je motivaties en kan het dus lastiger zijn om je ertoe te zetten.

Dat is balen als je net een studie bent begonnen en je ineens geen motivatie meer hebt om je boeken open te slaan. En ook met het bedrijven van de liefde kan je ineens de passie en de vlammen missen, of de frequentie die af aan het nemen is.

Survivaltip

Hoe overleef je dit? Door vooral geen overhaaste beslissingen maken en het wat rustiger aan doen. In stressvolle perioden kan een retrograde funest zijn als je moeite hebt met het uiten van je frustraties. Reflecteer elke dag hoe jouw emoties waren en ga sporten om negatieve energie op die manier een plekje te geven. Daarnaast kan het helpen om je doelen op te schrijven zodat je in contact blijft met je passie en met je motivatie!

De Maannomade werkt als wetenschapper én schrijft op Bedrock over moderne astrologie. Want, zegt ze, door de planeten kunnen we onszelf nog beter leren kennen. 

Meer astro vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️