Eline Hoffman
Eline Hoffman Psyche 11 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat maakt je charmant (en wat juist niet)

“Zit ik een drankje te doen met m’n vriend, net wakker na een power nap en m’n haar in een simpele paardenstaart, zijn er nóg mannen die iets van me willen. Like, really? Zo irritant!” Bij het horen of lezen van een dergelijke opmerking borrelt er bij velen irritatie op. Er is namelijk maar één ding erger dan opscheppen: doen alsof je niet aan het opscheppen bent. De Engelsen hebben daar een prachtig woord voor: humble bragging.

Subtiel pochen en tegelijkertijd klagen, dat is volgens onderzoekers van Harvard het laatste wat je moet doen als je wilt dat anderen je charmant vinden. Gaat het over je uiterlijk, dan kan je dat zelfs fysiek minder aantrekkelijk maken(!).

Dit maakt jou charmant

Onderzoek van JCR wijst daarnaast uit dat het anno 2017 een trend is om te klagen over je drukke baan en het gebrek aan vrije tijd. Kan ik me wel in vinden. “Ik ben zó druk, echt íédereen wil iets van me” – ik besef ineens dat ook ik me hier schuldig aan maak. Eventjes klagen en mijn metgezellen laten weten dat er echt heel veel mensen zijn die me voor wat dan ook nodig hebben.

Lees ook: 4 eigenschappen die je écht aantrekkelijker maken

En ja, dan heb ik heus stiekem wel door dat het best interessant klinkt, zo’n druk leven. Maar wat schiet ik er eigenlijk mee op? Het maakt me in elk geval niet charmanter, blijkt uit onderzoek. Oeps.

Wat kunnen we dan wel doen om te werken aan onze charmes? Met andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat mensen ons leuk vinden? Goed nieuws: het al dan niet bezitten van charisma is niet alleen genetisch bepaald, je kunt wel degelijk werken aan een charmantere versie van jezelf. Volgens de wetenschap zijn onder andere de volgende drie aspecten bepalend voor jouw charme.

Een fijne stem

Niet wát je zegt, maar hóe je iets zegt is belangrijk voor de mate van charisma, blijkt uit dit onderzoek. (Zou de opmerking aan het begin van dit artikel echt minder irritant worden als de woorden worden uitgesproken met een heel fijne stem? Leuk om eens uit te proberen.)

Wat voor soort stem wordt bestempeld als prettig, aantrekkelijk of charmant, hangt af van waar en tegen wie er gesproken wordt. Zo zullen mannen een man met een lage en diepe stem eerder dominant vinden, terwijl vrouwen zo’n mannenstem juist eerder sexy vinden.

Lees ook: Je likeability verhogen? Laat deze 10 slechte gewoontes los

Wat maakt de stem van iemand als Barack Obama charismatisch? Onderzoek naar de stemmen van invloedrijke personen wijst uit dat een lage, heldere stem en een rustige manier van praten vaak geassocieerd worden met kracht en een hogere stem met onderdanigheid en welwillendheid.

Maar ook hierbij is het van belang waar en tegen wie er wordt gesproken. Over het algemeen zwichten Italianen eerder voor diepe, lagere stemmen terwijl in Frankrijk een gemiddelde stemhoogte als prettigst wordt ervaren.

Een snel denkvermogen

En daarmee bedoelen we niet per se een hoog IQ. Sociale intelligentie – iets wat volgens dit onderzoek als charismatisch wordt beschouwd – is namelijk meer dan slechts weten wat goed is om te doen, het gaat vooral om de snelle handeling.

Hoe slim je bent blijkt dus minder belangrijk dan hoe snel je denkt. “We keken naar charismatische leiders, muzikanten en andere publieke figuren en er was één aspect dat bij iedereen opviel: stuk voor stuk beschikten ze over een snel denk- en participatievermogen,” aldus psychologisch wetenschapper William von Hippel.

Een warm karakter

Natuurlijk spelen ook je innerlijk en je gedrag een rol in hoe charmant anderen jou vinden. Ook hierbij hangt het af van waar en met wie je bent – op een bruiloft gedraag je je immers anders dan tijdens een zakelijke presentatie voor collega’s.

Toch is er volgens dit onderzoek een karaktereigenschap die je in elke situatie meer charme geeft: betrouwbaarheid. Wellicht een open deur, maar toch goed om even bij stil te staan. Dan zal ik dat de volgende keer dat ik op het punt sta een humblebrag de wereld in te slingeren ook even doen.

Hopelijk houdt het me tegen.

Meer over persoonlijkheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️