Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 28 feb 2022
Leestijd: 6 minuten

De maandagochtend-rituelen van yogi Milou Turpijn

Hoe dóén ze dat toch? Succesvolle vrouwen, of het nu gaat om carrière, liefde of geluk, houden er allemaal bepaalde (ochtend)rituelen op na. Wij vroegen inspirerende vrouwen naar hun tips. Wat doen ze als de wekker gaat en hoeveel uur slaap hebben ze nodig? Vandaag kijken we naar de ochtendrituelen van Milou Turpijn.

In 2016 lanceerden we de rubriek ‘de maandagochtend’-rituelen van…’ voor het eerst. We spraken inspirerende vrouwen als José WoldringHanna Verboom en Sabrina Simons.

Sinds begin dit jaar blazen we weer nieuw leven in de rubriek, te beginnen met Charlotte Labee, Josephine Kay, Cathelijne Blok en BEDROCK’s  hoofdredactrice Rosa Bertram.

De maandagochtend-rituelen van Milou Turpijn

Milou ken je van haar yoga-YouTubekanaal ‘Yoga met Milou‘, waar ze verschillende video’s post van yoga routines. Een half jaar geleden kwam er een eind aan haar baan als hoofdredacteur van Women’s Health, maar gezondheid speelt nog altijd een grote rol in haar maandagochtend-ritueel.

Hoe laat gaat de wekker?

“Ik zet bijna nooit een wekker en word door mijn zoontje Khaya wakker gemaakt. Meestal is dat rond 8 uur en soms zelfs 9 uur. Ik begrijp het heel goed als andere ouders dit lezen en strontjaloers worden. Inmiddels ben ik zwanger van de tweede, dus ik vrees dat deze vreugde nog van korte duur is.”

Stap je meteen uit bed, of snooze je eerst?

“Ik probeer meestal mijn vriend een por te geven zodat hij Khaya uit bed haalt. Als dit lukt dan blijf ik nog even liggen. Niet per se om te snoozen, maar vooral om even in te checken bij mezelf.

Liggend in bed voel ik mijn lijf, hoofd en hart. Soms doe ik al wat kleine stretches. Heb ik een heel vol hoofd, dan schrijf ik wat dingen van me af. Voel ik stress dan doe ik wat ademoefeningen. Voel ik me verdrietig of angstig? Dan bedenk ik waar ik allemaal dankbaar voor ben. Zit dit erop dan sta ik op en meng ik me in het ochtendritueel.”

https://www.bedrock.nl/ritueel/

Wat is jouw heilige ochtendritueel?

“Meestal zijn de gordijnen nog dicht in de woonkamer. Die open ik samen met Khaya. We kijken naar buiten en benoemen we alles wat we zien. Hij heeft vooral veel oog voor het afval wat mensen bij de container zetten en vraagt steevast of ik dat niet even moet pakken. Hij is echt net zo’n hoarder als ik.”

“We ontbijten altijd met havermout, wat ik minimaal 45 minuten zachtjes laat pruttelen. Vaak met wat notenpasta en rauwe cacao. Meestal voeg ik ook wat fruit toe of we maken er nog een groene shake naast.

Als we moeten wachten op de havermout maken we nog een tekening of gaan we kleien. Ik ben echt heel slecht in haasten en daarom heel blij dat er geen vaste brengtijd is bij de crèche waar Khaya twee dagen in de week naartoe gaat. We doen alles lekker op ons gemak, vaak ook nog op een lekker muziekje.”

Waarom is het bovenstaande ritueel heilig voor je?

“Ik heb Indonesische roots en we zeggen vaak pelan-pelan, wat betekent dat je het lekker rustig aan moet doen en niet moet stressen. Dat neem ik dan ook heel serieus!

Hoe werkt stress eigenlijk? Dit gebeurt er in je lichaam als je gestresst bent

Rustig de ochtend beginnen zorgt ervoor dat ik op een relaxte manier de hele dag inga. Het helpt me ook om echt te leven in het nu en niet het gevoel te hebben dat ik non-stop bezig moet zijn met wat het volgende is wat er moet gebeuren.

Wat mij hier ook bij helpt, is om in de avond de dag goed af te sluiten. Elke avond neem ik met een korte meditatie even de hele dag door, zodat ik bewust bedenk wat er is gebeurd. Vervolgens schrijf ik drie dingen op die ik de dag erna gedaan wil hebben. Die dingen doe ik direct zodra Khaya en mijn vriend de deur uit zijn. Daarna ga ik pas douchen en mijn mail checken.

Door deze dingen al direct in de ochtend te doen, kan ik me vervolgens meer laten leiden door wat er verder gebeurt en ook wat ik in mijn inbox vindt. Ik ga lekker mee met de flow van de dag.”

Welk morning mantra zou je iedereen aanraden?

“Pelan-Pelan is wel echt mijn morning mantra!”

Een aantal fijne mantra’s om je 7 chakra’s in balans te brengen

Kun je ook weleens niet je bed uitkomen?

“Jazeker, het komt natuurlijk voor dat ik zelf een keer lig te malen in de nacht of dat Khaya ‘s nachts wakker wordt door dromen of omdat hij niet lekker is. Dan heb ik wel moeite met wakker worden de volgende ochtend. Wat mij dan helpt is om een ademhalingsoefening te doen waarbij ik snel ademhaal of een koude douche te nemen.

Ik ben echt megafan van de Wim Hof methode. Het eerste trimester van mijn zwangerschap ben ik daar even mee gestopt want het voelde niet goed, maar inmiddels sta ik weer onder de koude douche. Het ijsbad en in natuurwater zwemmen laat ik wel even aan mij voorbijgaan, omdat dit lastiger is om te controleren mocht mijn lijf er toch niet goed op reageren.

De Wim Hof methode: waar is dat ijskoude water allemaal goed voor?

Overigens zou ik niet per se alle zwangeren aanbevelen om de Wim Hof methode te volgen. Enkel als je het al langer doet, je lijf eraan gewend is en het 1000 procent goed voelt ,dan zou ik koud blijven douchen. Maar voor dit soort advies kun je nog beter naar Laura en Isabelle Hof, de echte experts en founders van icewomen_community.”

Hoeveel uur slaap je gemiddeld?

“Volgens mij Fitbit app slaap ik zeven uur per nacht en krijg een goede score van 82. Het tussendoor even wakker worden is daar al vanaf getrokken. Nu ik zwanger ben zou ik wel nog meer willen slapen, maar ik houd ook zo van in de avond nog lekker rommelen dat ik vaak de tijd vergeet en er niet voor 23:00 in lig.”

Ben je een ochtendmens?

“Ik ben een hele dag mens. Ik word ‘s ochtends vrolijk wakker, maar ook van de avond kan ik enorm genieten. Heb nooit een ochtendhumeur, maar dat komt ook omdat ik het zo gezellig vind met mijn zoontje in de ochtend. Als ik heel erg zou moeten haasten en niet zo’n vrolijk ventje zou hebben, dan was het misschien wel anders.”

Welke do’s in de ochtend kan je iedereen aanraden?

“Ik zou vooral in de avond de dag goed afsluiten zodat je de ochtend relaxed kan beginnen. Verder elke ochtend inchecken: fysiek, mentaal en emotioneel en direct voelen hoe je dit kan uitbalanceren als het nodig is. De koude douche vind ik natuurlijk ook goud. Net als goede muziek draaien om in de juiste mood te komen.”

En wat zijn jouw absolute don’ts?

Ontbijten met troep in plaats van met iets wat je lijf echt voedt. Als je al direct begint met troep dan heb je zo’n slechte start van de dag, zonde!

Oh, en je mail niet checken voordat je drie dingen hebt gedaan die je die dag echt wil doen. Ik had vroeger nog weleens het idee dat ik werd geleefd en anderen bepaalde wat ik op de dag deed. Na zo’n dag kon ik me echt nutteloos en niet effectief voelen. Als je steeds reactief bezig bent, dan krijg je dat gevoel nu eenmaal.

Mijn oplossing: gewoon niet aan meedoen. Eerst de dingen doen die je zelf belangrijk vindt en daarna komt de rest!”

Meer voorbij zien komen over Milou Turpijn? Volg haar op Instagram of abonneer je op Yoga met Milou op YouTube.

De maandagochtend-rituelen van Cathelijne Blok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️