Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 18 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

De bekende ijsbadjes van Wim Hof: waarom je het tóch eens wilt proberen

Waar we voorheen nog raar opkeken van iemand die middenin de winter een rondje door de vijver zwemt, doen we dat nu allang niet meer. Oh die zal wel aan het Wim Hoffen zijn, denken we dan. Ook op social media zien we genoeg filmpjes voorbij komen waarin mensen zichzelf onderdompelen in een bad vol ijsklontjes. Maar waarom eigenlijk? Wat is toch de magie van Wim Hof en het bekende ijsbad?

Wim Hof, ook wel bekend als ‘the Ice man’ zweert bij een ijsbad op zijn tijd.

De Wim Hof Methode

De wereldberoemde Wim Hof komt oorspronkelijk uit Limburg. Hier werd hij naar eigen zeggen al op jonge leeftijd aangetrokken tot de kou. Zijn eerste ijsbad beleefde Wim Hof dan ook al op zijn zeventiende, toen hij op een winterse dag besloot een ijzig meer in te stappen. Zijn liefde voor de kou heeft Wim Hof sinds die dag niet meer losgelaten.

Brrr. Het is misschien koud buiten, maar dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou

Door de jaren heen ontdekte Wim Hof dat de kou een krachtige genezende werking heeft. Blootstelling aan kou werd daarom, naast ademhalingsoefeningen en mindset, 1 van de 3 pijlers van de Wim Hof Methode. De methode zou je helpen een blijer, sterker en gezonder mens te worden.

Gezondheidsvoordelen van een ijsbad

Volgens Wim Hof zijn we tegenwoordig veel te veel gewend aan het comfort van warm douchen en een verwarming die op zijn hoogst staat, terwijl het voor ons lichaam juist heel goed is om regelmatig aan de kou blootgesteld te worden. Zo leidt het nemen van een ijsbad tot de volgende gezondheidsvoordelen.

1. Afvoeren van afvalstoffen

Een ijsbad verandert de manier waarop vloeistoffen zoals bloed en lymfe door je lichaam stromen. Door de kou vernauwen je bloedvaten en gaan deze weer open wanneer je lichaam opwarmt na het ijsbad. Dit proces helpt afvalstoffen en melkzuur uit het lichaam af te voeren en tegelijkertijd zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren te brengen. Een soort ijskoude detox dus!

Beter slapen? Dit zijn de voordelen van een koude slaapkamer

Een ijsbad van twee minuten zorgt ervoor dat je 6 dagen lang minder ontstekingseiwitten in je lichaam produceert. Daarnaast is het dankzij Wim Hof wetenschappelijk bewezen dat na een intensieve work-out, een ijsbad effectief is voor het spierherstel. Vandaar dat veel topatleten zich na een training ook het ijskoude water in wagen.

2. Vetverbranding

Je lichaam bevat twee soorten vet: wit vet en bruin vet. Wit vet is ongezond en bij overgewicht heb je daar dan ook te veel van. Bruin vet is juist gezond, omdat het energie uit suikers en vetten omzet in warmte. Ook zorgt bruin vet voor de verbranding van overtollig wit wet.

Deze bruine vetcellen wil je dus zoveel mogelijk activeren. En hoe doe je dat? Je raadt het al: doormiddel van kou! Een koude douche, ijsbad of lagere verwarming zorgen ervoor dat je bruine vetcellen actief worden en je dus meer overtollig vet verbrandt.

https://www.bedrock.nl/heb-je-suikerziekte-dan-het-goed-om-te-bewegen-op-een-lege-maag/

Hartstichting schrijft dat dit bruine vet ook goed is voor je hart en bloedsomloop. Zo verlaagt actief bruin vet het slechte cholesterol en verhoogt het gezonde cholesterol. Hierdoor kun je slagaderverkalking tegengaan, een oorzaak van veel hart- en vaatziekten.

3. Beter om kunnen gaan met stress

Volgens Wim Hof zorgt het regelmatig nemen van een ijsbad er ook voor je stressbestendiger wordt. Dit zou komen doordat het aanpassen van je lichaam aan de kou, het effect heeft dat je parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd wordt. Dit is het deel van je zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloed dat het lichaam in een toestand van herstel en rust kan komen.

https://www.bedrock.nl/hier-en-nu/

Naast dat het goed voor je lichamelijke gezondheid is, is een ijsbad nemen ook een cadeautje voor de geest. Op het moment dat je lichaam het koude water raakt, kun je aan niets anders meer denken en ben je even volledig in het nu. Een soort meditatie dus! Toch maar een keer proberen dan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️