Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Psyche 7 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Scandinaviërs: fluisteren en stil zijn… Ssssst

Zweden, Noorwegen en Denemarken komen op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel leren van Scandinavische landen, maar ook qua self care doen ze het goed. In deze rubriek laten we je zien wat we kunnen leren van de Scandinaviërs over de kracht van stilte en fluisteren.

In Scandinavische landen wordt hard praten niet op prijs gesteld. Zelfs in de trein zijn mensen stil of fluisteren ze, en nee, niet alleen in de stiltecoupé. Ook in het parlement laten ze elkaar uitpraten en kinderen leren van jongs af aan netjes op hun beurt te wachten.

Een toontje lager

In Nederland is het leven een stuk drukker en luidruchtiger. Op straat wordt er heel wat getretterd en getringt. We houden ook veel minder rekening met elkaar waardoor er zelfs in de stiltecoupé van de trein wordt gekletst. De maatschappij van Scandinaviërs is meer gericht op solidariteit en vertrouwen. Ze zijn stiller en fluisteren en houden meer rekening met anderen mensen.

Lees ook: Vergeet Hygge en Lagom: het Finse Sisu leert je de kracht in jezelf te vinden

Rustmomenten

In de ochtend haast je je voor de trein. Op werk ben je druk met het behalen van deadlines en daarna is het haasten naar huis om op tijd te koken. We hebben het dus continue druk. Stilte gaat niet alleen over niet of zacht praten, maar ook over een minder druk leven. Rustmomenten maken een belangrijk onderdeel uit van het leven in Scandinavische landen. In Zweden doen ze dat bijvoorbeeld met de beroemde coffee break fika. Dit zijn pauzes van vijftien minuten waarin je écht een moment neemt om tot rust te komen.

Mediteren

Mediteren is ook een goede manier om stilte toe te passen in je leven. Het leert je leven in het nu en hier. Iets wat voor veel  Scandinaviërs vanzelfsprekend is. Veel Nederlanders die bijvoorbeeld naar Zweden zijn geëmigreerd, vertellen dat ze daar meer in het nu leven. In plaats van heel ver vooruit te kijken zoals we dan in Nederland gewend zijn. Er is zelfs een gevangenis in Zweden waar er yoga en meditatielessen worden gegeven.

De kracht van stilte

Stil zijn heeft een hoop gezondheidsvoordelen. Uit onderzoek is gebleken dat stilte de hersenontwikkeling stimuleert. Twee uur stil zijn zou zelfs kunnen leiden tot de aanmaak van nieuwe hersencellen.  

Lees ook: ‘Niksen’ hoort nu ook thuis in het rijtje van hygge, lagom en ikigai

Vind je het moeilijk om je te concentreren als het druk is? Dat is niet zo gek. Geluid heeft invloed op ons stressniveau. Alleen al als je twee minuten de tijd neemt om tot rust te komen kan je stress verminderen. Zet jij ook muziek op om tot rust te komen? Je bent niet de enige, maar stilte werkt meer ontspannend voor je hersenen dan muziek luisteren.

Meer leren van onze buren uit het Noorden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reacties 0