Caitlyn Terra
Caitlyn Terra Psyche 24 apr 2017
Leestijd: 5 minuten

Challenge: 21 dagen zonder te klagen (zou jij het kunnen?)

Een greep uit de dingen waarover ik klaag: het missen van Nationale Carbonara-dag, het extra plastic bakje binnen de plastic verpakking van zalm, mijn huisgenoot die voor mij de douche in schiet en uitgerekend tijdens het experiment wordt mijn geliefde fiets gestolen. De opgave om 21 dagen niet te klagen leek mij near the impossible, maar omdat het idee mij bezighield ben ik de uitdaging aangegaan. Klagen. ‘Maar dat is toch juist lekker om te doen?” antwoorden veel mensen als ik vertel over mijn onderzoek naar de zin en onzin van klagen. Natuurlijk, je hebt het gevoel dat je gehoord wordt, een gesprek ontstaat en je kunt je frustratie kwijt. Klinkt aannemelijk, toch? De wetenschap denkt daar anders over. Uit onderzoek van Stanford University in Amerika blijkt dat tijdens het klagen meer cortisol door je bloed stroomt. Cortisol is beter bekend als het stresshormoon. Je ervaart tijdens het vertellen opnieuw hetzelfde stressniveau van de situatie waar je het over hebt. De irritatie en woede die je voelt tijdens het klagen, blame it on the cortisol.

Als klagen dit effect heeft op onze gezondheid – een grote hoeveelheid cortisol is nooit goed voor het lichaam omdat het andere processen vertraagt of stopzet – waarom doen we het dan? Volgens onderzoek is het inderdaad het ‘I know how you feel’-gevoel. Herkenning, solidariteit en het verkrijgen van sympathie. ‘Die file vanochtend, kwam geen eind aan!’ ‘Op de A2? Stond ik ook in ja. Duurde eeuwen.’ Voilà, een gesprek is ontstaan.

Ook Frank Boon, ondernemer, herkent dit. Zelf is hij al sinds halverwege februari bezig met het traject om 21 achtereenvolgende dagen niet te klagen. “Mijn record is 14 dagen.” Bij het horen van zijn prestatie kijk ik verbaasd. Ik, en hijzelf overigens ook, had al verwacht dat hij de finishline had gehaald.

“Het ging mis door een glas Spa Rood,” zegt hij lachend. “Ik vond het echt te duur,” en dus ging die avond de tussenstand weer naar nul dagen. Hij meldt wel dat het de meeste mensen na ongeveer 8 maanden pas lukt de drie weken klaagvrij aan te tikken. Maar wat valt precies in die categorie? Hij ziet klagen als een negatieve uiting over iets waar hij niks aan kan veranderen of als hij vervolgens geen actie onderneemt. “Het meest klaagde ik over vertraging in het openbaar vervoer, files en het weer. Nu houd ik van de regen en heb ik de kans om een goede podcast te luisteren als ik wacht op de metro.”

Deze kleine winsten zijn natuurlijk hartstikke goed, maar ik wil weten wat hij haalt uit niet klagen. “Ik zit veel meer in de doen-modus. Als ik ergens over klaag, prima, maar dan denk ik veel actiever: ‘Wat is mijn aandeel hierin en wat kan ik veranderen?’ Met nieuwe inzichten en een paars bandje met daarop de woorden “A Complaint Free World” loop ik weg van ons gesprek. De armband heeft te maken met het experiment. Wanneer ik klaag en geen actie onderneem, gaat het bandje weer naar de andere arm en begin ik weer op dag 1 van de uitdaging. Bij het omdoen van mijn nieuwe paarse accessoire, voel ik mij als een crimineel met een enkelband. Daar gaan we dan.

Binnen het eerste halfuur van de eerste dag heb ik al twee keer geklaagd. “Goed bezig, zo ga je die twee dagen nooit halen,” denk ik bij mezelf. Twee dagen verder lukt het mij om een hele dag niet te klagen waardoor het bandje de hele tijd om mijn linkerarm bungelt. Toch ga ik nog de fout in… door te klagen over mijn eigen geklaag de dagen daarvoor.

Aan het einde van dag vijf merk ik een verandering in mijn eigen gedrag. Waar ik in eerste instantie zou klagen tegen vrienden of collega’s over een vervelende situatie, ben ik nu bezig met de invloed die ik uit kan oefenen. Geen gemok meer over een mail van een collega, maar actief een oplossing vinden met elkaar. Het verbetert mijn humeur ook nog eens: een win-winsituatie.

Door mijn actievere houding en positievere blik merk ik ook dat personen om mij heen, die normaal gesproken ook wel houden van minstens een halfuurtje klagen op een dag, positiever zijn. De hele sfeer verandert. Gelukkig, want volgens het onderzoek van Stanford University blijkt een half uur geklaag per dag, of je dit zelf doet of alleen aanhoort, neutronen af te breken in je hersenen. Een positieve en klaagvrije omgeving schijnt beter te zijn voor je gezondheid, wat mijn motivatie weer stimuleert.

Ook Sandra Brandt, initiatiefnemer voor de eerste Klaagvrije Maandag in 2015, merkte dit sfeerverschil. Haar intentie om klaagvrij te zijn op deze bewuste maandag twee jaar geleden had ook invloed op haar kinderen. Waar zij normaal gesproken ruzieden, kwamen ze nu vrolijk de dag door.

Sandra is na een succesvolle Klaagvrije Maandag nog veel verder gegaan in deze levensstijl. 365 Dagen Klaagvrij, een cursus die ze geeft over haar pro-klaagvrije houding, is er het resultaat van. Ze kiest bewust niet voor de term ‘anti-klagen’ vertelt ze. “Ik ga niet voor een ander bepalen of ze mogen klagen of niet, dus ben ik niet anti-klagen. Anders zou ik mijzelf ook moeten bestraffen als ik mijzelf hoor klagen.”

Wat haar nog wel aan het klagen krijgt? Niet de grote live evenementen of een afspraak bij de tandarts, zegt Sandra. “Het grappigste is dat ik tijdens de dagelijkse beslommeringen het het moeilijkste heb om klaagvrij te zijn. Dus in de gezinssituatie, ruzies, veel geluid, onmacht.”

Ik herken me in de verhalen van Frank en Sandra. De langste tijd die ik tot nu toe niet heb geklaagd is twee dagen. Mijn grootste valkuil zijn toeristen in Amsterdam en mensen in het openbaar vervoer. Bij de grotere dingen, zoals werk of familie, kan ik juist eerder een stap nemen om het heft in eigen handen te nemen. Is mijn leven klaagvrij? Bij lange na niet. Zie ik het nut van minder klagen in? Jazeker. Ik blijf dan ook mijn best doen om minder te klagen, maar mocht je me eens betrappen, wees dan niet al te hard. Ik blijf tenslotte ook maar een mens.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Challenge: 21 dagen zonder te klagen (zou jij het kunnen?)
Sluiten