Alissa van der Voort
Alissa van der Voort Psyche 9 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Vergeet Hygge en Lagom: het Finse Sisu leert je de kracht in jezelf te vinden

Lagom, Hygge, Ikigai… Werp één blik in de plaatselijke boekhandel en je wordt om de oren geslagen met culturele wijsheden en levensstijlen. Tijdens mijn reis door 17 landen ontdekte ik echter één levenswijze die mij altijd zal bijblijven: het Finse Sisu, waarin je leert de kracht in jezelf te vinden.

Waar het Nederlandse woord ‘gezellig’ niet letterlijk te vertalen is naar andere wereldtalen, geldt hetzelfde voor het Finse ‘Sisu’.

De nationale kracht van de Finnen.

De nationale kracht van de Finnen duidt op een verzameling van eigenschappen focust op innerlijke kracht, doorzettingsvermogen en positivisme. Durven falen. Toen mijn partner en ik locals naar de vertaling van dit wijselijk erfgoed vroegen, leek ‘willpower’ er misschien nog wel het dichtst bij in de buurt te komen. Het is het vinden van een sterke kracht in jezelf, waardoor je niet opgeeft en tot het uiterste gaat.

Fixed en growth mindset

Sisu kan het beste worden omschreven als een mindset. Een mindset waardoor je het leven ziet als een aaneenschakeling van kansen en mogelijkheden. Laten we meteen eerlijk zijn: wij zullen de eersten zijn die toegeven dat dit natuurlijk makkelijker is gezegd dan gedaan. Wat de Finnen echter tijdens onze zoektocht naar geluk meegaven, is dat het vooral te maken heeft met proberen. Niet bang zijn om te falen. Een growth mindset is hierbij cruciaal.

Hygge, lagom en ikigai: marketingtrucjes of effectieve levensfilosofieën?

Volgens de wetenschap zijn er twee type mindsets te onderscheiden: een fixed mindset en een growth mindset. Met een fixed mindset ga je problemen het liefst uit te weg. Vaak vanuit faalangst. Je gelooft dat je kwaliteiten en eigenschappen onveranderlijke gegevens zijn. Je hebt talent of je hebt het niet. Successen (in het verleden) worden toegeschreven aan jouw aangeboren kwaliteiten. Een growth mindset daarentegen ziet problemen als interessante mogelijkheden om te leren. Je gelooft in de ontwikkeling van je kwaliteiten en de mogelijkheid nieuwe capaciteiten te ontwikkelen. “Falen en succes zijn vrienden, geen vijanden”, zo vertrouwde een aantal Finse locals ons toe tijdens onze reis.

Onverschrokkenheid om te falen

Dit laatste is ook precies waar het bij het Finse Sisu om draait. Sisu betekent uitgaan van de kracht in jezelf om uitdagingen te overwinnen en een positief en gelukkig leven te leiden. De onverschrokkenheid om de uitdaging aan te gaan. Sisu is een verzameling van eigenschappen als moed, dapperheid, wilskracht, veerkracht, onverzettelijkheid en lef. Het is iets waar Finnen mee worden opgevoed en dat is ontstaan vanuit de noodzaak om te overleven in een ruig land met extreme (weers)omstandigheden. En als zij het kunnen op dagen waar de temperatuur daalt tot een nieuw dieptepunt, kunnen wij tijdens die oer-Hollandse hoosbui ook eens wat vaker onze innerlijke Sisu channelen.

In het boek Gelukkigst (€22,95,-) deelt gastschrijver Alissa de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. Van het Finse Sisu tot de Costa Ricaanse pura vida-lifestyle. De kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. Ingrediënten uit de wereldkeuken om jouw persoonlijke versie van geluk te definiëren.

Meer lezen over andere culturen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Vergeet Hygge en Lagom: het Finse Sisu leert je de kracht in jezelf te vinden
Sluiten