Margje Hoogland
Margje Hoogland Betere wereld 23 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Het is bijna kerst! Maar hoe vier je dit jaar een duurzame kerst?

Met kerst doen we graag het beste voor andere mensen, toch lijken we soms het idee van kerst een beetje te zijn vergeten – of misschien slaan we er juist wel een beetje in door. Stapels cadeaus, net iéts te veel eten, een nieuwe outfit voor bij ieder kerstdiner en nog veel meer. Dat doen we natuurlijk met de beste bedoelingen, maar die cadeaus, spullen en vlees op tafel hebben wel impact op het milieu. Met deze tips vier je dit jaar wel een duurzame kerst!

Een tafel vol vlees, een nieuwe outfit en een stapel cadeau zijn natuurlijk heel lekker en leuk, maar de impact op het milieu is groot. Zo is de vleesindustrie voor verantwoordelijk voor maar liefst 60 procent van alle broeikasgassen en is de kledingindustrie de 2de meest vervuilende industrie ter wereld.

Ook spullen hebben een grotere impact dan je denkt. Er is veel water en land nodig om ze te maken en ze worden vervoerd in grote containerschepen. Die schepen lijken misschien een ver van je bed show, maar de 16 grootste containerschepen zijn even vervuilend als álle auto’s in de wereld bij elkaar.

Een duurzame kerst: zo kan het ook

Mocht je al langer bezig zijn met duurzaamheid, dan komen deze tips je misschien bekend voor. Ben je je er nog in aan het verdiepen? Laat je dan niet uit het veld slaan. Een duurzame kerst is helemaal niet zo ingewikkeld en nog leuk ook.

1.   Adopteer een kerstboom

Een kerstboom met lichtjes hoort bij kerst en het feest van het licht. Met kerst is het al zo donker, dus de lichtjes in de boom zorgen voor verlichting. Helaas groeit een kerstboom niet zomaar. De boom moet een aantal jaar groeien en – bij niet biologische – bomen worden veel pesticiden gebruikt.

https://www.bedrock.nl/kerstboom-recyclen/

Super zonde dat we zulke kerstbomen na kerst gewoon weggooien. Vooral omdat bij de verbranding van die bomen veel CO2 vrijkomt. Gelukkig zijn er alternatieven, je kunt namelijk een kerstboom adopteren. Voor de kerst haal je de boom op en na kerst lever je hem weer in. De boom wordt dan opnieuw in de grond gezet om volgend jaar weer te gebruiken!

Lees meer: Een plastic kerstboom: wel of geen goed idee?

2.   Vegetarisch of vegan kerstdiner

De meeste traditionele kerstdiners bestaan uit veel vlees. Maar zoals we inmiddels allemaal al weten, heeft vlees een grote impact op het milieu. Kies dit jaar daarom eens voor een vegetarisch of vegan kerstdiner. Vindt je familie dat nog wat lastig? Stel dan voor om het kerstdiner – of alleen het hoofdgerecht – op je te nemen.

Let ook een keer op de hoeveelheid eten die je inslaat. Left overs die je niet meer gebruikt dragen bij aan de voedselverspilling. Toch net iets te veel eten? Kijk dan of je er nog iemand anders blij mee kunt maken. Zoals die oudere dame op de hoek!

3.   Duurzame cadeaus

Een paar pakjes onder de boom staat wel zo gezellig. En niet alleen dat, we geven elkaar graag cadeautjes omdat het de onderlinge band versterkt. Toch is het goed om stil te staan bij de cadeaus die je geeft, want ze zijn niet altijd even milieuvriendelijk.

Clean Beauty & Natural Living Gift Guide van Bedrock’s experts Nourished

Welke cadeaus dan wel duurzaam zijn? Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Geef bijvoorbeeld een ervaring, bestel een kado bij een duurzame webshop, kies voor een Fair Fashion Giftcard, of haal inspiratie uit deze duurzame kerstcadeau guide.

4.   Kerstoutfit ruilen of huren

Kerst is een moment om even lekker uit te pakken met je outfit. Jammer genoeg is een nieuwe outfit voor iedere lunch en ieder diner niet zo’n goed idee. De impact van nieuwe kleding op het milieu is gigantisch en veel fast fashion wordt onder heel slechte arbeidsomstandigheden gemaakt.

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Wil je toch graag een aantal keer van outfit wisselen? Kijk dan eens naar de alternatieven. Organiseer in de dagen voor kerst samen met vriendinnen een kledingruil. Op die manier heb je op een simpele manier een outfit die je nog niet eerder hebt gedragen. Je kunt ook kleding huren, dat helpt de impact van kleding te verkleinen.

5.   Zero waste

Rond de kerstdagen zorgen we voor zo’n 25 procent meer afval dan normaal. Best heftig als je bedenkt dat er per jaar in totaal al zo’n 5 miljoen ton plastic in de oceaan terecht komt. Daag jezelf dit jaar met kerst eens uit en ga voor Zero Waste. Deze ultieme Zero Waste kerstguide staat bomvol tips die je helpen bij het zorgen voor minder afval met kerst!

Voor een duurzame kerst moet je misschien iets meer je best doen, maar het vergroot alleen maar het kerstgevoel. Wees trouwens niet te streng voor jezelf. Kies een paar dingen uit en neem volgend jaar weer een stapje extra!

De grote BEDROCK duurzaamheidsgids: zo kunnen we het klimaat redden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️