Bedrock's expert
Bedrock's expert Duurzaamheid 16 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

De impact van de mode-industrie verminderen? Start met lenen

Het lenen van kleding wordt een steeds groter fenomeen. Online kledingbibliotheken worden met veel ambitie op de markt gezet. Is dit nou hét duurzame alternatief om de impact van de mode-industrie op het milieu te reduceren? En past dit alternatief bij jou?

Van gelegenheidskleding, seizoenskleding tot designermerken er is genoeg aanbod aan kledingbibliotheken om de juiste outfit voor de juiste occasion te vinden. En já er zitten echt wat designer-pareltjes tussen.

Florentine Gillis van Conscious Collective vertelt dat het huren van designer kleding een fijne manier is om deze merken te kunnen veroorloven. “Daarnaast kan de klant eerst de kleding uitproberen, waardoor je miskopen tegengaat.’’

Verduurzamen met kleding

Een doel van de kledingbibliotheken is om de modewereld te verduurzamen. Om dit te bereiken zouden consumenten minder moeten gaan kopen en in plaats daarvan items gaan huren. Het lenen van kleding wordt dan dus een alternatief voor het kopen.

“Je ziet wel dat grotere ketens in de kleding-verhuurmarkt stappen, maar dat ze er niet minder kleding op gaan produceren of verkopen,’’ vertelt Florentine “Er moet juist een focus komen op minder kopen.’’

Dit zijn de echte slachtoffers van de mode-industrie

“Grote ketens hebben de mogelijkheid om te experimenten en te kijken wat wel en niet werkt. Om vervolgens dat wat wel werkt te integreren in het bedrijf’,” vertelt Nanette Hogervorst van de Sustainable Fashion Gift Card. “Als de grote ketens doorzetten met deze kleding-verhuur modellen en zich serieus inzetten voor duurzaamheid dan moet er een moment komen dat ze de targets gaan zetten op minder produceren en verkopen.’’

Impact

Dat het voor kledingbibliotheken voordelen heeft dat de grotere ketens ook aandacht geven aan het concept kleding lenen beaamt Maxine Hassing van My Dressoir. “Hierdoor wordt het alleen maar bekender.’’ Maar ook apps voor tweedehands kleding worden steeds populairder. Zoals de app Vinted “Kleding lenen en tweedehands vullen elkaar juist aan,’’ zegt Lieke van Schouwenberg van Masterpiece.

Bij tweedehands kleding kost het soms moeite om dat ene mooie item te vinden, waarbij de meerwaarde van lenen juist is dat het minder gedoe kost. De mooie en kwalitatieve items zijn al voor je uitgezocht en veel kledingbibliotheken combineren het met advies.

3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan

Zoals bij Iconic Wardrobe, waarbij sustainable styliste Robin Hoogeveen je helpt om de juiste kledingstukken uit te kiezen voor een bewuste kledingkast. Haar doel is dat ze niet alleen de mensen wilt aanspreken die al duurzaam leven “Het meeste impact wordt bereikt als we zoveel mogelijk mensen bereiken.’’

Hanh Vlooswijk-lu van WAUWCloset stemt hiermee in, zij hebben een collectie samengesteld van kleding en accessoires die vrouwen willen dragen “Anders kan je het gedrag ven een groot gedeelte consumenten niet veranderen,’’ zegt Hanh. Zo bieden ze juist nieuwe collecties aan, zodat klanten deze items bij hun komen lenen in plaats van dat ze deze gaan kopen.

Voordelen van kleding huren

Als we de eigenaresse van de kledingbibliotheken mogen geloven, zijn er heel wat voordelen aan het lenen van kleding.

  • Je hebt designer merken binnen handbereik zonder veel geld te besteden
  • Voor een feestje hoeft je geen aankopen meer te doen die je maar één keer draagt
  • Toegang to een oneindige kledingkast, zonder te hoeven kopen
  • Zo vaak als je wilt een andere outfit
  • Makkelijker experimenteren. Niet leuk? Dan ruil je het weer om
  • Je draagt minder bij aan de gigantische impact die de mode-industrie heeft op klimaatvervuiling

En je hebt een instant groen gevoel, en dat is áltijd goed.

https://www.bedrock.nl/redenen-positief-zijn-over-mode-industrie/

Dit gastartikel is geschreven door Simone Bruin. “Ik ben een echt ‘mode-meisje’ van het platteland. Op het oog twee totaal verschillende werelden, die ik probeer samen te brengen door te schrijven. Van agrarisch tot (duurzame) mode, met mijn schrijven pak ik verscheidene onderwerpen graag aan. In the end zijn er meer gedeelde elementen dan verschillen in de wereld en zouden we allemaal wat meer in verbinding mogen staan met elkaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️