Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Better World 16 dec 2018

Een plastic kerstboom: wel of geen goed idee?

Tegenwoordig willen we het liefst zo weinig mogelijk plastic gebruiken. Maar een plastic kerstboom, is dan misschien wel weer een goed idee. In tegenstelling tot de echte boom die na de kerst verbrand wordt, kan de kunstkerstboom juist jaren mee gaan. Toch zijn je vraagtekens bij een plastic kerstboom terecht. Want, wat is nu eigenlijk beter: echt of nep?

Wij hebben het verlossende antwoord op deze brandende vraag voor je. Maar eerst leggen we je wat dingen uit. Niet elke echte boom is beter voor het milieu, maar ook niet elke kunstkerstboom is beter. Het ligt aan verschillende factoren.

Verschillende soorten plastic

One World maakte een duidelijk filmpje waarin zij het verschil uitleggen. Een kunstkerstboom kan gemaakt zijn van verschillende soorten plastic. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kopen van een neppe kerstboom.

Zo heb je Poly Vinyl Chloride (PVC) plastic, dat goedkoop te bewerken is, maar wel lood en andere nare stoffen bevat. Poly Ethyleen (PE) is plastic dat makkelijk smelt en daarom is een boom hiervan goed te vormen. PE is goed te recyclen, maar helaas slecht afbreekbaar voor het milieu. Dan heb je nog Poly Proyleen (PP). Dit lijkt op PE, maar is sterker en veel duurder. Dit materiaal geeft het meest ‘natuurlijke’ resultaat aan de boom.

Lichtjes in de kerstboom

Er zijn kunstkerstbomen die zelfs al lichtjes in de boom hebben zitten en waar er nep sneeuw op de takken ligt. Toch is het beter wanneer je een neppe boom neemt, om er niet een te nemen waar de lichtjes al in zitten.

Het is beter om zelf je lichtjes uit te kiezen en dan het liefst te gaan voor duurzame kerstverlichting, zoals LED lichtjes. Let hierbij ook op of de lichtjes een KEMA- keurmerk hebben voor de veiligheid. Dit geldt voor zowel de kunstkerstboom als de echte boom.

Kerstboom kopen? Wees duurzaam en huur er één!

Een echte kerstboom

Waar de meeste kunstkerstbomen worden geproduceerd in China, Thailand en Vietnam, is de echte kerstboom dichter bij huis te vinden. Deze komen uit productiebossen in onder andere België, Duitsland en ons eigen kikkerlandje.

Maar net als bij kunstkerstbomen, moet je bij echte kerstbomen erop letten welke je neemt. Ga je voor een met of zonder kluit? Als je met kluit neemt, kan je hem in de tuin zetten en volgend jaar weer gebruiken. Zonder kluit kan dat niet en moet je ‘m weg doen en wordt de boom in het ergste geval verbrand.

Plastic kerstboom: beter of niet?

Een plastic kerstboom is niet per se beter dan een echte. De beste optie is toch de goede, oude echte kerstboom mét kluit die daarna weer in de grond gezet wordt. Een echte boom zonder kluit kan ook, maar dan is het het beste om deze te composteren of de boom laten verwerken door de gemeente.

De onmisbare guide voor een duurzame Kerst van A tot Z

Toch is een plastic boom ook zeker een goed idee. Maar deze moet wel aan een eis voldoen. De kunstkerstboom moet minimaal 12 jaar meegaan. Daarnaast moet je dan ook rekening houden met het plastic waarvan de kunstkerstboom gemaakt is. Conclusie: alle drie bovenstaande opties zijn prima. Zolang je maar een bewuste keuze maakt en niet je boom na de kerst verbrand of zomaar weggooit.

Meer over een duurzame kerst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een plastic kerstboom: wel of geen goed idee?
Sluiten