Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 2 aug 2019
Leestijd: 7 minuten

De 30 gepasseerd? Probeer dan hier mee te beginnen

Toen ik dertig werd was het net uit met mijn langdurige relatie. Dat was best vervelend, omdat het getal 30 iets symbolisch met zich meebrengt. Als je 30 bent heb je een relatie, begin je misschien aan kinderen of koop je een huis. Althans, dat vinden veel mensen wel de ‘norm.’ Daar zat ik dan, alleen in een gedeeld appartement, geen kinderen in zicht en dat koophuis dat ik met mijn ex had gekocht, stond te koop. Goed, hier heb je dus niet zoveel invloed op. Deze dingen gebeuren, het leven overkomt je vaak en de acties van anderen kun je niet beïnvloeden. Maar waar je wél controle over hebt, is het nemen van slimme beslissingen en het maken van verstandige keuzes. Klinkt misschien saai, maar vertrouw me maar, you’ll thank me later, als je zestig bent of zo.

Breng tijd door met familie

Het is misschien iets waar we niet graag over nadenken, maar hoe ouder wij worden, hoe ouder onze ouders, oma’s of opa’s worden. De tijd met hun is dus kostbaar. Dat was het altijd al, maar vooral nu: bel ze, spreek met ze af, stuur een kaartje.

Eet gezond

Dit vind ik zelf een lastige. Ik houd van borrelen inclusief borrelhapjes, op de bank zitten inclusief popcorn en uit eten gaan inclusief mierzoet toetje. Nu moet dit natuurlijk nog gewoon kunnen, maar niet elke week (of elke dag). Goed voor je lichaam zorgen is vanaf nu echt een must.

Lees ook: Relax. Deze 5 dingen hoef je écht nog niet op orde te hebben op je 30e

e wordt nou eenmaal een dagje ouder (nee, je bent niet oud, maar ouder) en je lichaam verdient het ook gewoon om goed voor gezorgd te worden. Eet genoeg groenten en drink genoeg water. Zoek lekkere en gezonde recepten op.

Stop met roken

We weten allemaal hoe slecht roken voor ons is. Maar toch blijven mensen doorpaffen. Het blijkt knap lastig te zijn om het rookstokje te laten voor wat het is. Maar probeer nu écht te stoppen. Je maakt je lichaam en je longen kapot. En de kans wordt steeds groter dat je hierdoor (later in je leven) erg ziek wordt.

Doe zonnebrand op

De tijd van het ‘verbranden want dan word je sneller bruin’ is nu écht voorbij. Dat was eigenlijk nooit oké, maar laten we de kans op huidkanker voorkomen in plaats van genezen. You’re older and wiser now.

Sport

Naast dat gezond eten van essentieel belang is voor je lichaam, is genoeg bewegen dat ook. Sinds ik standaard twee keer per week in de gym te vinden ben voel ik me sterker en gezonder. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. En dat is toch heel wat waard.

Probeer dus je eigen manier van meer bewegen te vinden. Voor mij is twee keer per week genoeg, omdat ik dat volhoud. Maar misschien lukt het jou om drie keer per week te gaan. Of ben je meer het type dat elke ochtend een kwartiertje buiten wil wandelen. Zolang je je lichaam voldoende beweegt, is de manier waarop je dat doet niet zo belangrijk.

Spaar geld

Ook een lastige. Vooral als je graag geniet van het leven, het liefst elke dag je lunch afhaalt en je kledingkast regelmatig bijvult. Maar toch is het van belang om af en toe wat opzij te zetten. Als je er nu mee begint kun je op een gegeven moment iets écht moois voor je huis kopen, of die bijzondere reis maken waar je al zo lang over droomt. Begin klein (al is het €50 per maand) en probeer het langzaam, maar zeker op te schroeven.

Ook interessant: Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar

Wees dankbaar voor wat je hebt

Rond je dertigste is het makkelijk om te zien wat je allemaal niet hebt. Je hebt geen koophuis, of je hebt geen relatie, of je hebt geen topbaan of je hebt geen kind. So what? Je hebt heel veel andere dingen wél. Door alleen te focussen op wat je niet hebt, ga je je ongelukkig voelen. Kijk dus naar alle mooie dingen om je heen, ook al lijken ze nog zo klein. En geniet er vooral van.

Ga je doelen achterna

‘Later als ik groot’ ben is nu. Het is tijd om na te denken over wat je nog wil bereiken in je leven. En dat hoeft niet meteen ‘ik wil CEO van een bedrijf worden’ of ‘ik wil een grachtenpand in Amsterdam kopen’ (tenzij je dat natuurlijk heel erg graag wil). Maar dingen als ‘ik wil iets doen waar ik gelukkig van word.’ ‘Ik wil iets teruggeven aan anderen met mijn werk’ of ‘ik wil nu eindelijk Italiaans leren.’ Begin gewoon.

Spaar herinneringen in plaats van spullen

Naast dat zoveel spullen verzamelen schadelijk is voor het milieu, zijn het maar spullen. Probeer vanaf nu meer te investeren in herinneringen met vrienden en familie. Als je op je sterfbed ligt zal je waarschijnlijk eerder denken aan de bijzondere gesprekken met je moeder dan aan die mooie designertas.

Denk aan anderen

Tot je dertigste ben je volop in ontwikkeling. Je gaat naar school, leert nieuwe mensen kennen, gaat misschien studeren, wordt verliefd en krijgt daarna liefdesverdriet, enzovoorts. Logisch dat de focus dan erg op jezelf ligt. En hoewel we zeker van self love na je dertigste zijn, is het ook mooi als je wat vaker aan een ander denkt. Denk aan vrijwilligerswerk of zelfs iets kleins als de sollicitatiebrief van je broertje nakijken. Je krijgt er heel veel dankbaarheid voor terug.

Lees ook: Bang om ouder te worden? Niet als je dit weet

Lees

Verrijk je leven en je kennis door veel te lezen en je te verdiepen in onderwerpen die je interesseren. Onze favoriete boeken op een rij: Boekentips van juli: deze boeken wil je meenemen op vakantie

Reis

Probeer zo veel mogelijk (als geld en werk het toelaat) te reizen en van de wereld te zien. Je bent hier maar voor een beperkt aantal jaren, dus zonde als je je hometown nooit of nauwelijks verlaat. Er is zoveel te zien! Én reizen is ook nog eens goed voor je.

Vergelijk niet

Soms lijkt het alsof het bij anderen altijd makkelijker gaat. Waarom heb jij niet dat mooie huis, die mooie schoenen of die coole baan? En waarom lijkt iedereen altijd op vakanties of terrasjes te zitten terwijl jij alleen Netflix-end op de bank zit? Het heeft helemaal geen zin om je te vergelijken met anderen. You do you, want niemand anders is jou en dat maakt je juist zo uniek.

Houd een dagboek bij

Dat kan in de vorm van een dankbaarheidsdagboek zijn, waarin je iedere dag opschrijft waar je dankbaar voor bent. Of een ‘ouderwets’ dagboek waarin je bijhoudt hoe je dag was, welke mooie mensen je hebt gesproken en welke nieuwe inzichten je hebt gekregen. Zo leer je bewuster in het nu te leven, omdat je even stilstaat bij alles wat er om je heen gebeurt.

Meer lezen over ouder worden?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️