Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 1 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Avocado lovers opgelet: hoe gezond is avocado nou eigenlijk? En wanneer eet je er te veel?

Avocado’s zijn gezond, zoveel weten we inmiddels zeker. We eten het op broodjes, door salades, in smoothies of in bowls. Avocado’s zijn namelijk ook lekker én voedzaam. Niet zo gek dat vooral vega(n)’s er gek op zijn. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen precies? Het is immers een belangrijke bron van vet, maar een teveel aan vet kan haast niet goed voor je zijn. Waar ligt die grens? We zochten het uit.

Eet jij ook avocado op je cracker, door je salade en eigenlijk overal waar je het exotische fruit maar kwijt kunt? Join the club.

Maar wat doet het smeuïge fruit precies voor je lichaam en wanneer eet je er te veel van?

Hoe gezond zijn avocado’s?

Om aan je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen te komen, is het essentieel dat je een gevarieerd voedingspatroon hebt en voldoende groenten eet, zegt natuurvoedingscoach Anne de Meulmeester. Elke maaltijd wil je daarom zo samenstellen dat er altijd een combinatie van voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten op je bord ligt.

En laat avocado nou een perfecte bron zijn van vet. Behalve vet (gemiddeld bevat één avocado zo’n 21 gram vet) bevat het ook 358 kcal, waarvan de meeste calorieën komen uit vet.

Ook interessant: Zo houd je een avocado 6 maanden vers (geen grap)

Goede vetten welteverstaan, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt! Verder bevat een avocado ook:

 • Vezels. Die houden je spijsverteringskanaal in een goede conditie.
 • Vitamine B1. Dat heeft invloed op je humeur en zenuwen.
 • Vitamine B2. Belangrijk voor groei en ontwikkeling van rode bloedcellen.
 • Vitamine B6. Belangrijk voor je weerstand en energievoorziening van je cellen.
 • Vitamine C. Beschermt je lichaam tegen vrije radicalen.
 • Vitamine E. Belangrijk voor je gezondheid en werkt als antioxidant.
 • Vitamine K. Helpt bij de opbouw van sterke botten.
 • Kalium. Kan de bloeddruk verlagen en risico op een beroerte verkleinen.
 • Magnesium. Belangrijk voor je botopbouw en je spieren hebben het nodig om goed te kunnen functioneren.
 • IJzer. Dat heb je nodig om bloedarmoede te voorkomen.
 • Foliumzuur. Vooral voor zwangere vrouwen is het slim om regelmatig een avocado te eten, daarmee verminder je namelijk de kans op een miskraam. Maar, het foliumzuur in avocado is goed voor meer processen in je lichaam. Het ondersteunt namelijk ook de productie van allerlei gelukshormonen, zoals serotonine, dopamine en norepinefrine.

Is vet goed voor je lichaam?

Is een avocado gezond? Ja dus! De goede vetten in de avocado zorgen dat andere stoffen in planten goed kunnen worden opgenomen.

Lees ook: Avocado is lekker en gezond, maar is ook een perfect beautyproduct (goed voor je haar, huid én nagels)

Op die manier loopt het lichaam minder kans op ontstekingen, en vet vertraagt ook de afbraak van koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft (en je minder last krijgt van hoge suikerpieken en diepe energiedips) en krijg je dus een verzadigd gevoel.

Vetten zijn essentieel voor de cellen in je lichaam, maar ondersteunen ook de gezondheid van de huid, ze verbeteren de opname van in vet oplosbare vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen én kunnen zelfs het immuunsysteem helpen versterken. Dan heb je ook meteen je antwoord op je vraag of vetten slecht zijn, nee dus.

Eet avocado’s (vetten dus) met mate

Maar, zoals je wellicht al eens gehoord hebt, zit er een maximum aan de hoeveelheid vetten die je binnen wilt krijgen. Dat is zo’n 30 gram per dag. Eet je één avocado per dag, dan zit je dus al bijna aan die hoeveelheid, maar dan heb je alle andere maaltijden nog niet meegerekend.

Denk aan noten, (olijf)olie door je salade of waarmee je kookt etc. Een hele avocado per dag? Da’s geen goed idee dus. Een halve avocado zou dan een betere richtlijn zijn, aldus experts. Hoewel je daar natuurlijk af toe heus van kan afwijken.

Must read: Kies de perfecte, rijpe avocado uit op basis van deze punten

Eet je élke dag een halve avocado, dan is de kans groot dat je al snel te veel vetten binnenkrijgt door alle andere voedingstoffen waar van nature ook al goede vetten inzitten. Tenzij je je hele voedingspatroon wilt aanpassen op die ene halve avo per dag natuurlijk.

Geniet, maar met mate. Dat geldt voor bijna alles in het leven, en dus ook voor avocado’s. Dat wil je trouwens niet alleen voor je gezondheid, maar ook omdat avocado’s niet in Nederland groeien en dus van ver moeten komen, wat een grote impact heeft op het milieu. Met mate dus!

Meer health?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️