Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 29 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Kies de perfecte, rijpe avocado uit op basis van deze punten

Grijpgrage handjes in de supermarkt of op de markt knijpen er maar wat graag op los is de bak met avocado’s. Ze willen allemaal de perfecte vinden. Zijn ze rijp genoeg? Of kan je er iemand mee neerslaan? Er vanuitgaande dat dat laatste niet gebeurt, is het toch fijn om een rijpe, sappige avocado mee naar huis te nemen. Maar hoe check je of een avocado rijp is?

Avocado’s staan bij velen op het lijstje van lievelingsgroenten (ja, het is een groente, geen fruit). In smoothies, breaky bowls, op toast, op een (vega)burger of in salades. De voedzame avocado komt áltijd van pas. Maar, dan moet je wel een fijne, rijpe avocado zien te vinden. Hoe doe je dat? Aan MindBodyGreen tipt Miguel Gonzalez, een grootschalige avocadoverkoper in New York, waarop je wil letten.

Bekijk de stam

Het kleine, bruine topje aan de puntige kant van de avocado is dé manier om te checken of ‘ie rijp is. Als de stam er nog opzit, til je ‘m voorzichtig op. Komt de stam er makkelijk af? Score! Bekijk dan van boven de kleur van de avocado. Een gezonde, groene kleur wil je vinden. Is de kleur van de avocado eerder bruin of schimmelig? Dan wil je misschien liever een andere avocado uitzoeken.

Zit de stam nog behoorlijk vast? Dan is de avocado nog niet rijp.

Hoe zacht (of hard) is de avocado?

Een belangrijke regel is: knijp niet in de avocado. Dat ‘ie nú niet superzacht is, betekent dat niet dat ‘ie dat straks niet wordt. Dan zit de supermarkt straks met een rijpe avocado maar met jouw 5 vingers erin gedrukt. Zonde, want die plekjes kunnen eerder zacht worden wat te kans groter maakt dat niemand de avocado wilt kopen. En voedselverspilling willen we natuurlijk voorkomen.

Lees ook: Shocking: avocado’s zijn niet helemaal vegan

Do: leg de avocado in je hand om te voelen hoe hard of zacht ‘ie is. Bovenaan de top voel je het best wat de status is. Voelt de avocado zacht? Dan is ‘ie rijp! Let wel: een zachte avocado kan ook betekenen dat ‘ie bruin aan het worden is.

De kleur van de avocado is belangrijk

Normaal geldt de regel: don’t judge a book by it’s cover, maar bij een avocado mag dat wel. De romige avocado ‘hass avocado’ verkleurt van groen naar zwart wanneer ‘ie rijp wordt. Zie je dus een redelijk felle groene hass avocado in het schap liggen? Dan wil je ‘m liever laten liggen.

Toch kunnen sommige avocado’s er rijp uitzien én voelen, maar het nog niet zijn, vertelt de avocado-expert Gonzalez. Je weet namelijk nooit welke weg een avocado precies heeft afgelegd en hoe die is behandeld voor ‘ie in de supermarkt belandde. Denk ook aan alle vingers die waarschijnlijk hardhandig in de avocado hebben geknepen voordat jij dat ook wilde doen.

Nu weet je wat je te doen staat volgende keer in de supermarkt!
Houd er wel rekening mee dat veel avocado’s van ver moeten komen (onder andere uit Afrika of Zuid-Amerika) voor ze in Nederland in de schappen liggen. Wil je liever duurzamer eten, kies dan liever deze seizoensgroenten.

Recepten met avocado:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Kies de perfecte, rijpe avocado uit op basis van deze punten
Sluiten